Okuma Süresi: 3 dakika

Anne karnındaki evreden, okul çağına kadar gelene kadar çocuğunuzun zekasını geliştirmek için atılabilecek bir çok adım bulunmaktadır. Yapılabilecek bütün bu şeylerden belki de en keyifli ve etkileşimlisi çocuğunuzla birlikte vakit geçirip, onunla beraber çeşitli beynini zorlayarak çalıştıracak, çocukların zekasını geliştirecek zeka alıştırmaları yapmaktır. Bu maksatla SosyalAnneBaba olarak bizim de çocuklarımızla birlikte yaptığımız çalışmalardan bazılarını sizlerin de uygulayabilmesi için paylaşalım.

  • Çocuğunuzdan sayıları sabit bir değeri artırarak saymasını isteyin.(“10’dan itibaren 4 ekleyerek sayabilir misin?” gibi)
  • Çocuğunuzdan belirli bir sayıdan başlayarak, sabit bir değeri düşerek saymasını isteyin.
    (“57’den 3 düşerek geriye doğru sayabilir misin?” gibi)
  • Çocuğunuzdan belirli bir sayıda eşyasının belirli bir miktarda arttığında veya azaldığında sonucun ne olacağını söylemesini isteyin.
    (“3 tane araban varken 2 araba daha alırsak kaç araban olur?” gibi)
  • Çocuğunuzdan belirli bir mantık kurgusu içeren bir sayıyı kurguyu ona anlattıktan sonra, sayı dizisinin bir sonraki üyesini söylemesini isteyin.
    (“1312’nin her bir basamağını arttırarak (2423) bir sonraki sayıyı söyler misin?” veya “987’nin her bir basamağını azaltarak bir sonraki sayıyı (876) söyler misin?” gibi)
  • Çocuğunuz ikinci bir dil öğrendiyse, belirli bir kurgu içeren sayıyı söyleyin ve sayı dizisinin bir sonraki üyesini söylemesini isteyin.
    (“Her iki basamağı aynı olan iki basamaklı sayıları (eleven, twentytwo, thirtythree… gibi) söyler misin?” gibi)
  • Çocuğunuza kullanmadığı eliyle ve kullandığı diğer eliyle bir şey yapmasını isteyin.
    (“Sağ elinle 10, sol elinle 10 daire çizer misin?” veya “Saçlarını sol elinle tarar mısın?” gibi)
  • Çocuğunuza ilgisiz ve bağlantısız sözcük ve kavramları söyleyin ve kısa bir süre bekledikten sonra aynı sırada tekrar etmesini isteyin.
    (“Söylediklerimi tekrar eder misin? Mavi, uçak, sekiz, ayşe…” gibi)
  • Çocuğunuzdan söylediğiniz sözcüklerden farklı olanı söylemesini isteyin.
    (“Söylediklerimden farklı olanı söyler misin? Sarı, yeşil, elma, mor…” gibi)
  • Çocuğunuzdan bulabildiğiniz bir resme bir dakika boyunca bakmasını isteyip, daha sonra resim ile ilgili sorularınıza yanıt vermesini isteyin.
    (“Resimde kaç çocuk vardı?”, “Çocuğun ayakkabısı ne renkti?” gibi)
  • Benzer ve farklı grupların olduğu oyuncakları bir araya getirip, oyuncakları sınıflandırmasını isteyin.
    (“Önündeki uçakları ve arabaları renklerine göre ayırabilir misin?” veya “Önündeki legoları büyüklüklerine göre sınıflandırabilir misin?” gibi)
  • Önüne bir yığın oyuncağı koyarak, saymasına izin vermeden kısa bir süre düşünmesine fırsat vererek, önünde kaç adet eşya olabileceğini tahmin etmesini isteyin ve tahmininden sonra oyuncakları sayın.
    (“Önünde kaç adet lego var?” veya “Önündeki karışık renkteki legolar arasında kaç tane kırmızı lego var?” gibi)
  • Çocuğunuza şekilleri öğretirken ve öğrettikten sonra evdeki eşyaların şekillerini size söylemesini isteyin.
    (“Evde görebildiği üç tane dikdörtgen şeklindeki eşyayı söyleyebilir misin?” gibi)
  • Çocuğunuzun önüne bazı oyuncakları koyup bir süre incelemesini isteyin. Daha sonra gözlerini kapatıp, elleriyle tuttuğu oyuncağın hangisi olduğunu tahmin etmesini isteyin.
  • Çocuğunuzdan araç ile seyir halinde iken, yakınınızdan geçen plakalarındaki, araçların okuma biliyorsa harfleri, sayıları biliyorsa sayıları okumasını isteyin.
  • Alışverişe çıkarken alınacak listesini çocuğunuza iletin ve markette neler alınacağını ona sorarak beraber alışveriş yapın.

Bu çocukların zekasını geliştirecek zeka alıştırmaları zamanla, onlar için daha da kolaylıkla yapılır hale gelecektir. Hatta bir süre sonra bu alıştırmalardan sıkılmaya başlamaları olasılığı da mevcuttur. Bu nedenle ilerleyen aşamalarda çalışmaya heyecan katmak ve çalışmaları biraz daha zorlaştırmak için, verdiği yanıtlarda bir hata yapması halinde en başa dönmesini isteyerek dikkatini daha fazla toplamasını sağlayabilir, yaşadığı heyecanı arttırmayı sağlayarak sıkılması ihtimalini azaltabilirsiniz.

İlk Yayın 17/10/2014
Son Güncelleme 20/04/2019

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir