Okuma Süresi: 5 dakika

Zaman konusunda bana hep ilginç gelen şeylerden birisi de, izafi olmasıdır. Her ne kadar Dünya aynı hızda kendi etrafında ve Güneş’in çevresinde dönse de, zamanın mekanizmasında herhangi bir değişiklik olmasa da, biz insanların zaman algısı oldukça değişebilmektedir. Bu farklı algılayışa bir örnek olarak -tıpkı 2020 yılı gibi- 2021 yılı da “uzun” ve zor geçen bir yıl oldu. Bununla birlikte zor da geçse, zaman ilerledi, takvimler de 2021’in son günlerini gösterince de 2021 yılı değerlendirmesi yaparak, ömrümüzden eksilen bu yılda da kendimize neler yaptığımızı sorma zamanı geldi.

Bendeniz, bu tür özdeğerlendirmelerin yararlı olduğu düşüncesini taşıdığım için, 2013 yılından beridir, her yılın sonuna doğru, bitirmekte olduğumuz son 365 günü bir değerlendiriyorum. Böyle bir özdeğerlendirme ile, bitmekte olan yılda neleri hedeflediğimi, neleri gerçekleştirdiğimi, neleri neden gerçekleştirmediğimi tespit ediyorum. Bu şekilde bir değerlendirme sonucunda da aldığım kararları gözden geçirip, bir sonraki yıla dair daha isabetli kararlar almaya çalışıyorum. 

Bu kapsamda, sizlerin de bir 2021 yılı değerlendirmesi yapmanızı tavsiye ederek, hem sizlere ilham vermek amacıyla, hem de kendime seslenmek niyetiyle, 2021 yılı değerlendirmesi’ni paylaşmak isterim.

Unutmadan, buradaki SosyalAnneBaba 2021 yılı değerlendirmesi dışında, Mide Mühendisi 2021 yılı değerlendirmesi de Mide Mühendisi Blogu’nda.

Önce Blog!

Artık bileceğiniz üzere 2019 başından bu yana, Hem Mide Mühendisi Blogumda hem de burada SosyalAnneBaba Blogumda aralıksız her perşembe günü saat 10:00’da sizlerle nitelikli birer gönderi paylaşmıştım.

Bu kapsamda 2021 yılında da SosyalAnneBaba Blog’da 52 hafta boyunca, 152 yeni farklı gün boyunca, 144 saat çalışmış ve 52 farklı yazı yazmışım.

Kitaplar…

“O eski halimden eser yok şimdi” diyerek 2021 yılı değerlendirmesi kitap konusunu hızlıca kapatmak istiyorum. 😀

Şaka bir yana, Mide Mühendisi 2021 değerlendirmesinde de yazdığım gibi, bu yıl kitaplar konusunda oldukça yetersiz bir yıl geçirdim.

2020 yılında 18 kitap okuma hedefi koyup, 15’i mutfak kültürü üzerine toplam 25 kitap okumuştum. Ancak 2021 yılında ise,

📖 Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi,
📖 Bir Arkeoloji Detektifinin Maceraları,
📖 Hesap Lütfen!,
📖 Çekirdekten Fincana Kahve,
📖 Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi,
📖 Oğuz Kağan Destanı,

olmak üzere 36 saat harcayarak toplamda 6 kitap okumuşum. Kitaplığımda bu yıl satın almış olduğum ve her gördüğümde içimde okuma arzusunun arttığı kitaplar ile sık sık göz göze gelsem de, sonuç 24 kitaplık hedefimin çooook uzağında.

Belki de yaşadığım bu kitap okuyamama durumunu aşmak için ve kitap okumak konusunda hem sizlere hem de bendenize motivasyon sağlamak adına, 

konularında iki yazı kaleme almıştım. Bu yazılar beni motive etmiş olsa da, hayatımdaki yoğunluk bu yıl kitap okuma hedefime erişmeme izin vermedi. 2022’nin böyle olmaması için ayrıca gayret gösterme niyetindeyim.

Bu durumun dışında SosyalAnneBaba Blog’da

gibi nitelikli eserleri sizlerle tanıştırmaya çalıştım.

Kişisel Gelişim

Prof. Dr. Acar Baltaş hocanın haklı bir şekilde eleştirdiği “kişisel gelişim” konusunda, Ne Üretiyoruz? diyerek kendimi sorguladım ve kendimizi sorgulamak için bir vesile olarak değerlendirdim.

Bitkileri Öğrenmek İçin…

Bitkilerin sağlık açısından yararları kadar, mutfaktaki değerlerine de değinecek şekilde,

hakkında ayrıntılı yazılar yazdım. Hatta bizim için önemli bir lezzet olan pesto sosun ana malzemesi olan fesleğen bitkisi nasıl yetiştirilir, tecrübelerimi paylaştım. Bunun dışında da bitkilere dair

olmak üzere iki nitelikli eseri sizlerle paylaşmıştım.

Daha Nitelikli Uykular İçin

İnsan -özellikle de beyin- için oldukça önemli olan uykuyu daha kaliteli olarak nasıl uyuyabiliriz üzerine düşünüp, uyku konusunda,

konularında yazılar kaleme aldım.

Doyasıya Gezemesek de…

2019’da Balkanlara düzenlediğimiz seyahat ya da 2020’de Çanakkale yarımadasına yaptığımız bir seyahat gibi bir tatil yapamasak da, Fethiye’de ailecek kamplı bir tatil yapma imkanı gerçekleştirdik.  Seyahatimiz esnasında Afrodisias Antik Kenti’ni, Tlos Antik Kenti’ni, Euromos Antik Kenti’ni, Stratonikeia Antik Kenti’ni gezdik.

Bu seyahatimizde ya da daha önceki seyahatlerimiz esnasında gezmiş olduğumuz antik kentlerden,

hakkında tanıtıcı yazılar yazmış, antik kentler ile ilgili olarak da

adlı eserleri tanıtmıştım.

Dil Öğrenme Konusunda

2020 yılında,

2021 yılında da dil öğrenme konusunda ise,

konularına değinerek dil öğrenme konusunun farklı açılardan değerlendirdim.

Çevreye Daha Saygılı Olmak İçin…

İçinde yaşadığımız gezegen ile ilişkimizin, kendi aleyhimize olmaması adına, bireysel anlamda daha da bilinçlenmek için,

konuları üzerinde bilgilendirici ve uygulamaya yönelik olarak yazılar kaleme aldım.

Sağlıklı Yaşam

Sağlığın kıymetini çok daha iyi anladığımız bu günlerde, yaşam kalitemizin artmasına katkıda bulunmak için,

konularına değindim.

Son Söz Yerine…

2021 -tıpkı 2020 gibi- beklediğimizden farklı ve hedeflerimizen sapmalar yaşadığımız bir yıl oldu. Ancak hayat ve zaman kendi mecrasında aktı ve 2021’i de bitirdik. Bizlerin yapması gereken şey, bu yılı nasıl geçirdiğimiz konusunda bir değerlendirme yapmak ve önümüzde tertemiz bir yaprak gibi duran 2022 için isabetli hedefler belirlemek olacaktır.

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 30/12/2021
Son Güncelleme Tarihi, 01/01/2024
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 4 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 7 dakika

2 thoughts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir