Okuma Süresi: 6 dakika

İçinde bulunduğumuz yılı bitirmek üzereyiz ve yepyeni bir yıl yaklaşıyor. Bu tür milat olarak kabul edilebilecek tarihsel değişikliklerde, hayatlarımızda değişiklikler yapmaya daha eğilimli oluyoruz. Bu eğilimden dolayı da -hadi siz de itiraf edin- geçtiğimiz yıllarda “Bu yıl şunları yapacağım.” veya “Geçtiğimiz yıl öyle oldu ama, bu yıl öyle olmayacak.” kıvamında düşüncelere dalmış, hatta çeşitli kararlar almışsınızdır. Bu tür, yeni yıl kümesi ile hedefler kümesinin kesişiminden ortaya çıkan kararları, genel olarak aldığımız kararlarda olduğu gibi, icraata geçirmekte -biraz- zorlanmış olabiliriz. Bunun için daha az zorlanmak, daha iyi bir yıl geçirmek ve bu icra etmek istediğiniz şeyleri gerçekten hayata geçirmek için, hedefler ve yeni yıl üzerine birşeyler yapmak adına, gelin önerilerimize kulak verin.

Önce Özdeğerlendirme…

Daha istediğimiz gibi bir yıl geçirmek için, önce geçtiğimiz yılın muhasebesini yapmamız gerekir. Gerçekçi ve size faydalı bir özdeğerlendirme yapmak adına da, dürüst olarak ve kendinize tamamen üçüncü bir şahıs gibi nesnel davranarak kendinizi değerlendirmeniz gerekir. Bu konuda net olup, anlaştıktan sonra gelin hesaba başlayalım.

Bu Yıla Girmeden Önce…

İster kağıdı kalemi ele alın, ister bilgisayarda kelime işlemci yazılımınızda yeni bir sayfa açın. Zira önce kendimizi yoklayacak ve samimiyetle yanıt vermek koşulu ile kendimize bazı sorular soracağız. Tüm bu soruların yanıtlarını ve size düşündürdüklerini, madde madde ve içtenlikle yazın.

İçinde bulunduğumuz ve bitirmek üzere olduğumuz yıla girmeden önce, bir başka deyişle yaklaşık bir yıl kadar önce, neler yapmak istiyordunuz? Bu yıla girmeden önce kafanızdaki şeyler nelerdi? 

İkinci aşama olarak, içinde bulunduğumuz ve henüz bitirmediğimiz bu yılı değerlendireceğiz. Bu yıl içinde yapmayı düşündüğünüz şeylerden hangilerini yaptınız? O yaptığınız şeyleri yapabilmenizi neler sağladı? O kararınızı gerçeğe dönüştürebilmenizi sağlayan olumlu veya olumsuz etkenler neler? Bu konuyu da değerlendirip, not alın.

Üçüncü aşama da en önemli aşamalardan biri… Sıra, yapmak istediğinizi düşündüğünüz, ancak üzerinden 350 küsür gün geçmesine rağmen yapmadığınız o şeyleri değerlendirmekte. O kararınızı niye icraata geçiremediniz? Kararınızı uygulamak istediniz ve gerçekten elinizde olmayan nedenler mi engel oldu? O kararınızı uygulayacak ya da o istikamette adım atacak, bir gün bile olsun, hiç mi fırsat oluşmadı? Yoksa o kararınızı yeterince ve hayata geçirecek kadar istemiyor musunuz? Bu mevzu, hayatınızda yapmak istediğiniz şeyler arasında ama çok da yüksek öncelikli değil mi?

Warren Buffet Usulü Hedef Yönetimi

Warren Buffet’i tanır mısınız? Kendisi çoğu zaman dünyanın en zengin kişileri arasında birincilik konumunda bulunan, an itibariyle de Forbes Dergisi’nin verilerine göre de dünyanın en zengin üçüncü kişisi. Warren Buffet’ın, yıllardır kişisel pilotluğunu yapan Mike Flint ile geçen ve hayattaki hedefler ile ilgili oldukça öğretici bir anısı mevcut.

Bir gün Mike Flint, iş yaşamındaki hedefleri ve öncelikleri ile ilgili olarak Warren Buffet ile konuşurken -daha ne kariyeri olacak ise- Buffet, Flint’in sözünü kesmiş. Buffet, lafı dolaştırmadan konuya girerek, ona üç adımda bu konuyu netleştirmesine yardımcı olmak istediğini belirtmiş ve Flint’ten bunları yapması istemiş. Gelin biz de, Buffet’ın tavsiyesine uyalım ve bu adımları teker teker yapalım.

1. Adım
Bu yıl ya da bu ay, belirli bir sürede gerçekleştirmek istediğin 25 hedefi yazın.

2. Adım
Gerçekten yapmak istediğiniz, yüksek öncelikli, en önemsediğin ya da en acil olan 5 tanesini daire içine alın.

3. Adım
Daire içine alınan 5 hedef senin yüksek öncelikli hedefleriniz. Diğer 20 hedef ise öncelikli olmayan hedefleriniz.

Bu adımları istenenleri yaptıysanız, Buffet ve Flint’in bu anısına kaldığımız yerden devam edebiliriz…

Buffet Flint’ten yapmasını istediği bu adımları anlattıktan sonra Flint:

“Anladım. Bu ilk 5 hedefi yapmak için hemen başlayacak ve sıkı bir şekilde çalışacağım. Ama diğer 20 hedef de benim için önemsiz değil. Bu nedenle fırsat buldukça bu hedefler için de çalışırım.”

diyerek bu hayat dersini anladığını belirtmek istemiş. Ancak Buffet, Flint’in düşüncesinin aksine ve tahmin etmediği bir şekilde yanıt vermiş:

“Hayır, anlamamışsın. Çevrelediğin 5 hedef senin gerçek hedeflerin, çevrelemediklerin ise seni hedeflerinden engelleyecek engellerdir. Hedeflerinden herhangi birini başarıyla tamamlayıp, boşalan hedefler arasına yeni bir hedef olarak geçene kadar, o 20 belirtilen hedefe hiç bir şekilde dikkat ve zaman ayırmaman gerekir.”

Hedefler Önündeki En Büyük Engelimiz: Kendimiz…

Gerçekleştirmek istediğimiz hedefler önünde en büyük engelleri;

  • Çok sayıda şeyi birden yapmaya çalışarak,
  • Odağımız dışındaki konularla ilgilenerek,
  • Gerekli zamanı harcamayarak,
  • Yeterince emek vermeyerek,
  • Ve kendimizi, hedeflerimiz doğrultusunda adamayarak,

yine biz, kendimiz oluşturuyoruz. Bu nedenle Warren Buffet’in söylediği gibi ister 3, ister 5 hedef belirleyip diğer hedefleri raflara kaldırıp, zihnimizde tam bir netleşme sağlamalı ve beynimizden yük olan diğer 20 hedef görünümlü engeli atmamız gerekiyor. Bu durum her ne kadar ilk başta verimsiz, hatta olumsuz bir karar gibi algılansa bile, hedeflerinizi gerçekleştirdikçe yeni hedefler belirleyebileceğiniz için, hayatınızda yapmak istediklerinizi adım adım gerçeğe dönüştürmenizi sağlayacaktır. Tabii hayatımızı doğru bir şekilde yönetmek kaydıyla…

Hedeflerinizi Odaklayın!

Warren Buffet’tan ilham alarak, hedeflerimizi niceliksel olarak ayarladık. Peki hedeflerimizin her birini doğru mu tanımladık? Sınırlarını iyi çizdik mi? Tıpkı bir fotoğraf makinesinin hedefine odakladığı gibi, hedefi odaklayıp netleştirdik mi?

Somutlaştırırsak, hedefiniz bendenizin sağlıklı bir yaşam kararı alıp, zayıfladığı gibi gibi kilo vermek mi?

  • Bu hedefinizin sınırları net mi?
  • Vermek istediğiniz kilo kaç kilogram?
  • Bunun için ne kadar süre öngörüyorsunuz?
  • Bu bilgilere göre aylık vermeniz gereken kilo ne kadar?

Ya da yeni bir dil mi öğrenmek istiyorsunuz?

  • Dili ne amaçla öğrenme niyetindesiniz?
  • Günlük yaşamda iletişim kuracak kadar mı öğrenmek istiyorsunuz?
  • Uzmanlık seviyesinde bir hakimiyete ulaşmayı düşünüyorsunuz?
  • Kafanızdaki süreye ne kadar zaman içinde ulaşmak istiyorsunuz?
  • Hedefiniz kapsamında her gün ne kadar çalışmanız gerekiyor?

Yeni yılda daha çok kitap okuma kararı aldınız…

Daha çok seyahat mi etmek istiyorsunuz?

Kendinize bu ve bunun gibi soruları sorarak, zihninizdeki düşünce bulutunun içinde süzülen, başı sonu belli olmayan, biraz bulanık olan ve zihninizde tam anlamıyla somutlaştıramadığınız hedefleri kenarları köşeli, sınırları belli, biraz da ara basamakları netleşmiş hale getirmek şarttır. Gerçekten o hedefe ulaşmak istiyorsak tabi…

Hedefleri Takip Etmeden Olmaz!

Hedeflerimizi belirledik, hedef görünümlü engelleyicileri ortadan kaldırdık, zihnimizi odakladık, hedeflerimizin köşelerini keskinleştirdik, elle olmasa da zihinle “tutulur” anlaşılır hale getirip netleştirdik . Peki sonra?

Sonra yapılması gereken şey, hedeflerinize ulaşmak için atmanız gereken o adımları belirleyerek takip etmek olacaktır. O belirleyeceğiniz ara adımları takip etmeniz, adım adım gerçekleştirmeniz halinde ulaşmak istediğiniz hedeflere erişecek, yapmak istediğiniz şeyleri başarmanın getirdiği tamamlanmışlık hissi ile iç huzuru hissedecek, ve hep istediğiniz o “başarılı” noktaya ulaşabileceksiniz.

Sözün Özü…

Günler aktı, geçti. Geçirdiğimiz bu günleri tam da istediğimiz gibi geçirmemiş olabiliriz. Ancak yeni bir yıl kapımızda. Tertemiz ve hep yapmak istediklerimizi gerçekleştirebileceğimiz koca bir yıl duruyor önümüzde. Eğer gerçekten -ama gerçekten- bu yeni yılda birşeyler yapmak istiyorsak,

  • Önce ne istediğimize,
  • Sonra onu gerçekten isteyip istemediğimize,
  • Ardından istediğimiz şeyin tam olarak ne olduğuna,
  • Ve son olarak o hedefe ulaşmak için neler yapmamız gerektiğine,

sırasıyla karar vermemiz gerekiyor. Bu yolda yürüdüğümüz takdirde ve de,

 “Taşı delen suyun şiddeti değil, sürekliliğidir”

Latin özlü sözünün anlatmak istediği gibi, istikrarlı ve süregelen bir şekilde adımlarımızı atar ve çalışırsak, istediklerimizi yapabiliriz.

Buna emin olun!

Yazı Notları
İlk Yayım Tarihi, 19/12/2019
Son Güncelleme Tarihi, 23/12/2019
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 49 dakika

2 thoughts

    1. Çok doğru. İki cümlede özetlemek istersek bunu diyebiliriz. Ama ben bu fikre okuyanları ikna edebilmek için saatlerce vakit harcıyor, satılarca yazıyorum. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir