Okuma Süresi: 4 dakika

Bireysel olarak geçirdiğim süreci ayrıntılarıyla anlatmış olsam da, daha yalın ve fikir verici bir bilgilendirme sağlayabilmek için bir gün boyunca ne yediğim ve ne içtiğimi aktarmak iyi olacaktır. İşte kilo verirken ne yedim ne içtim sorusunun yanıtı ve kilo verme sürecimde genellikle bir günü nasıl geçirdiğim…

Kahvaltı’da Ne Yedim?

Ekmek tüketme alışkanlığı çok şiddetli olmayan bir birey olarak, çoğu öğünümde ekmek tüketmedim. Nadiren ekmek yediğim öğünler ise neredeyse hep kahvaltılar oldu, yediğim ekmekler de büyük çoğunlukla normal ekmeklere kıyasla daha besleyici ve daha lezzetli olan ekşi mayalı ekmeklerdendi.

Kahvaltıda mutlaka ceviz, fındık, badem üçlüsünden canım hangisi veya hangilerini çektiyse toplamda bir avuç içini geçmeyecek kadar yedim.

Bütün gece aç duran bünyemi doyurmak, bünyeyi tok tutmak, spor yaptığım için protein ihtiyacının bir kısmını karşılamak ve metabolizmamı hızlandırmak için her sabah -tercihen haşlanmış- iki yumurta yedim.

Peynir düşkünü bir Mide Mühendisi olarak canımın isteğine göre beyaz peynir, süzme peynir, dil peyniri, lor peyniri, tulum peynirinden biri veya birkaçından yedim.

Fırsat buldukça sabahları taze sıkılmış greyfurt suyu, sıklıkla da kendi mayaladığım kefirden içtim.

Yine fırsat buldukça bol bol roka, tere, maydanoz, kuzukulağı gibi yeşilliklerden tüketmeye dikkat ettim..

Ara ara, olgunlaşmış avokadoları çatalla ezip, zeytinyağı ile tuz ve karabiber ekleyip sağlıklı yağ ihtiyacımı karşıladım.

Sabah Ara Öğününde Ne Yedim?

Sabah ara öğününde bir şey yemedim. Kahvaltıyı güçlü ve genelde iki bazen de üç yumurta ile yapınca -doğal olarak- bünyede çok açlık da oluşmuyor. Öğünlerin arasında bisküvi, lokum, kraker gibi atıştırmalıklardan hiç yemedim.

Bununla birlikte metabolizmayı hızlandırmak için belirli adımlar attım, bu kapsamda öğlen yemeğinden yaklaşık 1 – 1,5 saat önce bir fincan yeşil çay içtim.

Öğle yemeğinden önce, yemek esnasında sindirimi “sulandırmamak”, mideyi şişirip genişletmemek, açlık hissini önceden bir nebze olsun baskılamak için, öğle yemeğinden en az yarım saat önce bol bol su içtim.

Öğlen Yemeklerinde Ne Yedim?

Öğlen yemeklerinde kendimi çok sıkmadım, ama pirinç, makarna ve patates gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durdum.

Herşeyden önemlisi de, tüm yediklerini bir buçuk bir buçuk götüren bendeniz, yavaş yavaş yiyerek bir porsiyon ile idare ettim. Bir süre sonra da midem küçüldüğü veya alıştığım için de daha kolay doyar oldum.

Bir başka dikkat ettiğim husus ise midemi gereksiz yere yormamak ve genişletmemek için yemekle birlikte içecek tüketmemek oldu.

Tabii ki de yemeklerden sonra hemen hiç tatlı yemedim. Bunu söylememe gerek var mı ki?

Akşam öğününü genelde pas geçtiğim için de, öğle yemeklerini sadece salata v.s. gibi ihtiyaç duyduğumdan az kalori içeren bir öğünü tercih etmedim.

Öğleden Sonra Ara Öğününde Ne Yedim?

Öğleden sonra öğününde de bir şey yemedim. Öğle yemeğinde çok coşmadan ancak iyice çiğneyerek ve yavaş yavaş yiyince, insanıın bünyesi çok da acıkmıyor.

Sabah ara öğününde olduğu gibi ve metabolizmayı hızlandırmak için öğle yemeğinden sonra yaklaşık 2 – 2,5 saat sonra bir fincan yeşil çay içtim.

Mesai bitimine doğru akşam yemeği öncesinde oluşabilecek açlık hissini baskılamak ve mideyi boş tutmamak için, yarım litre bazen de daha fazla su içtim.

Akşam Yemeklerinde Ne Yedim?

Öğle yemeği sonrasında ve akşam yemekleri öncesinde yeşil çay ve bolca su içince, sıvı ile de olsa, mideyi boş tutmamış oldum. Akşam yemeğinden önce yaptığım, bisiklet sürüşü, koşu veya tempolu yürüyüş, her zaman olmasa da genellikle bendenizin bünyesinde tokluk hissi yarattı. Bu nedenle şiddetli ve mücadele edemeyeceğim bir açlık hissetmediğim için akşamları çoğu zaman bir şey yemedim.

Bazı günler ise kuvvetli açlık hissettiğimde, eğer geçiştirebileceksem, saat 20.00 civarı sıcak bir fincan suya bir dal tarçın atarak kan şekerimi ve açlık hissimi dengelemeye çalıştım.

Ancak açlık hissimin şiddetli olduğu, ertesi sabaha kadar dayanmakta ciddi olarak zorlanacağımı sezdiğim günlerde, açlık seviyeme göre, bir kase baharatlı yoğurt veya salata veya bir ya da nadiren birkaç parça yağsız et veya tavuk yedim.

Başka?

Başkası yok! Bendeniz kilo verdiğim bu süreçte, günlerimi hemen hemen bu şekilde geçirdim. Her bireyin ihtiyaç duyduğu sosyalleşme ihtiyacımı tatmin etmek ve biraz da Mide Mühendisi olmamdan mütevellit dışarıda yemenin keyfi nedeniyle ben akşam yemekleri yerine öğle yemeklerini yemeyi tercih ettim. Bununla birlikte sizin hayat tarzınıza, çalışma saatlerinize, bünyenize akşam yemeklerini pas geçmek veya geçiştirmek uymuyor ise, öğle yemeklerini hafif hatta pas geçerek; akşam yemeklerini ağır olmayacak şekilde tüketmeniz de bir tercih olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, akşam yemeklerini geç yememek, mümkünse 18.00 – 19.00 gibi bitirmek olacaktır.

Son olarak vurgulamak lazım ki, bir atasözü der ki

“Kahvaltılarını kendin için, öğle yemeklerini dostların için, akşam yemeğini ise düşmanların için ye.”

Bu sözün anlatmak istediği fikir doğrultusunda bünyenin ve metabolizmanın yavaşlamaya başladığı zaman olan akşamlarda öğünleri her koşulda hafif geçmekte fayda bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir