Okuma Süresi: 8 dakika

Daha önce 2019 yılında gerçekleştirmiş olduğum seyahatimden sonra, 2023 sonbaharında tekrar Münih’e bir seyahat etme imkanım oldu. Ve bu seyahatimde Münih’teki gastronomik gözlemlerimi Mide Mühendisi Blog’da paylaşmıştım. Burada SosyalAnneBaba’da ise bu seyahatten akıllarda kalan diğer hususları sizlerle paylaşacağım. Gelin bakalım Münih Seyahati Gözlemleri 2023 nelermiş…

Ulaşım Macerası

2019’daki ziyaretime kıyasla 2023 yılında şehirdeki ulaşımım çok daha maceralı oldu. Her ne kadar MVGO uygulaması üzerinden, S-Bahn denen raylı sistem için haftalık bir bilet almış olsam da, MVGO ya da MVV-App uygulamasını günlük ulaşımımda sıklıkla kullanmam gerektiğini idrak ed(e)memiştim.

İlk sürpriz Münih’e indiğimde, havaalanınından kalkan (2019’deki seyahatimdekinin aksine) ve benim kullanmam gereken S8 numaralı S-Bahn’nın çalışmadığını, hat üzerinden bir çalışma olduğunu ve bu nedenle S8’in havaalanına kadar gel(e)mediğini öğrenmek oldu. Bu hatta yani S8’e binmek için bir durak ileriye gitmem gerektiğini, bunu da ücretsiz bir aktarma ile yapılacağını duyurulardan ve bilgilendirme yapmak için bulunan görevlilerden öğrendim. İşaretlerin gösterdiği istikamette havaalanının dışına çıkıp üst kattan körüklü bir otobüse binerek, son durak olan “Flughafen München”den bir önceki durak olan “Flughafen Besucherpark” durağına ulaştım. Oradan S8 hattına binerek gideceğim Neugilching’e doğru yola çıktım.

S-Bahn Hattının çoğunluğu, özellikle şehir dışında yeryüzünden giderken, şehir merkezinde yeraltına iniyor.

S-Bahn ile yolculuğa devam ederken de, ilk defa bir S-Bahn görevlisinin bilet denetimine denk geldim. Yetkili kaçak binişleri tespit edebilmek için ben dahil olmak üzere çevremdeki herkese biletleri sordu. Ben de haftalık bilet de satın aldığım MVGO uygulamasından karekodunu göstererek kaçak biniş yapmadığımı kanıtladım. Alman olduğunu tahmin ettiğim bir kişinin ise -Almancamın sınırlı olması nedeniyle- biletinde sorun olduğuna şahit olduk. Uzunca süren bir karşılıklı konuşma, telefon üzerinden inceleme ile konu kapandı. 

Başlangıcında bir değişiklik yaşadığım yolculuğum, ilerleyen aşamada biraz daha ilginçliğe maruz kaldı. Şehir merkezindeki durakları geçip, “Pasing” durağına geldiğimde S-Bahn’daki herkes bir trenden indi. Doğru S-Bahn’a binmeme ve S8 hattının “Neugilching”e doğru gitmesi gerekirken gitmiyor olmasının verdiği anlık bir şaşkınlıkla beraber -bir Alman yolcunun da uyarmasıyla- trenden indim. Durumu birkaç dakika içinde anladım ki, “Pasing” ile “Neugilching” durağı arasındaki hatta da bir arıza/bakım durumu söz konusuymuş. Sırayla insanlara sorduğumda da indiğim durağa yakın bir yerden otobüse binerek birkaç durak sonrasında yer alan “Germering-Unterpfaffenhofen”a ulaşmam gerektiği ve oradan tekrar S8 numaralı S-Bahn’a binmem gerektiği bilgisini aldım, hem de sorduğum kişinin gözümün önünde açıp gösterdiği MVGO uygulamasından. O an Münih’te bir yerden bir yere giderken mutlaka planlama yapılması gerektiğini ve bunu da uygulamadan kontrol edilmesi gerektiğini anlamış oldum. 🙂

Münih’in Güncel S-Bahn Haritası

Bir deneyim sahibi olmuş olsam da, ulaşım derdimi henüz çözememiştim. Sora sora, emin olmayan yanıtlar ala ala kocaman bavulumla birlikte bir otobüse bindim ve Google Maps ve MVGO uygulamaları arasında belirli aralıklarla doğru istikamette gidip gitmediğimi kontrol ettim ve yarım saat kırk dakikalık bir yolculuktan sonra “Germering-Unterpfaffenhofen” durağına geldim. Vardığım durakta 45 dakikalık bir beklemenin sonunda da tekrar S8 numaralı S-Bahn’a binerek “Neugilching”e doğru yol aldım. Ve saat 10’da Türkiye’den Ankara’dan evinden çıkarak saat 21 civarı kalacağım yere, 2 saatlik farkı da göz önüne alırsak 13 saatlik bir uğraşın ardından arkadaşlarımın evine vardım.

Olaylı bir ulaşım macerasını dönüşte de yaşadım. Saat 14’te olan uçuşum için, sabah saat 8 gibi MVGO uygulamasından baktığımda, doğrudan “Neugilching”den havaalanına ulaşım varken yarım saat sonra baktığımda ancak 4 aktarma yaparak ulaşabileceğimi gördüm. Tabii olaylar biraz karıştı ancak arkadaşlarım beni hattaki bakım/onarım göz önüne alacak şekilde uygun bir yere bıraktı ve uçuşuma gecikmeden yetişebildim.

Kısacası Münih’e gelişim gibi Münih’ten gidişim de meseleli oldu Bu anlamda eğer siz de Münih’te bulunacaksanız, ulaşımınızı mutlaka önceden planlamalı ve belirli aralıklarla güncel durumu kontrol etmelisiniz. Zira hatlarda sıklıkla bakım ya da arıza gibi durumlar söz konusu olabiliyor.

Unutmadan Münih’teki en ucuz ulaşımlardan birisi de MVGO uygulaması üzerinden elektriksiz, anam babam usulü bisiklet kiralamak. Aklınızda olsun.

Toplu Ulaşım – Hangi Bilet?

Bahsettiğim MVGO adlı uygulama ile, kalacağınız sürede kullanacağınız ulaşım biletinizi kolaylıkla alabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken husus, kaç günlük bir biletlemeye ihtiyaç duyduğunuzu belirlemek. Ancak yine de belirlemeniz gereken tek husus bu değil, seyahat edeceğiniz bölgeler de önemli.

Ne demek istiyorum? Münih şehri ulaşım açısından, dairesel olarak merkezden çeperlere doğru bölgelere bölünmüş. Teşbihte hata olmaz, şehrin en turistik ve merkezi olan M bölgesi soğanın cücüğü, onun bir dış katmanı 1. bölge, bir dış katmanı 2. bölge şeklinde soğanın katmanları gibi ayrılmış durumda. Seyahatlerinizi gerçekleştireceğiniz katmanlara göre, kat edeceğiniz mesafe değişeceği için, daha çok kapsayıcı bir alanı seçtiğinizde biletinizin ücreti de artacaktır. Yani,

  • M bölgesinde ve 1. bölgede kullanacak iseniz belirli bir ücret,
  • M bölgesinde, 1. bölgede ve 2. bölgede kullanacak iseniz biraz daha fazla ücret, 
  • M bölgesinde, 1. bölgede, 2. bölgede ve 3. bölgede kullanacak iseniz daha da fazla ücret,
  • M bölgesinde, 1. bölgede, 2. bölgede, 3. bölgede ve 4. bölgede kullanacak iseniz çok daha fazla ücret ödemeniz gerekecektir.

Uzatmamak adına kısa kestiğim, bu katmanlı ve ücreti katlamalı yapı, şehrin en dışı olan 6. bölgeye kadar artarak gidiyor.

Katman katman Münih ulaşım haritası

Bu arada bu, biletin kapsama alanına ilişkin boyutu… Bilet alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer boyut da biletin geçerlilik süresi. Biletlerinizi sadece tek bir yolculuk için ya da günlük alabildiğiniz gibi, haftalık yada aylık olarak da alabiliyorsunuz. Bu seçenekler arasında olan Isarcard, genellikle Münih’e gelen turistlerin tercih ettiği bir bilet türü. Haftalık ya da aylık olan bu biletin bir özelliği de, yaşları 14’e kadar olan 3 çocuğunuzun da yanınızda ücretsiz olarak seyahat edebilmesi.

Son olarak eğer seyahatiniz için ortaya çıkan maliyetin, 49 Avro ya da daha fazlasına denk gelmesi halinde en makul seçenek, tüm Almanya’da tüm ulaşım araçlarında 1 ay boyunca geçerli olan ve 49 Avro’ya satın alabileceğiniz Deutschlandticket olacaktır. 

Şehirde İnternet

Ben internet olarak Ayyıldız adlı operatörün ön ödemeli iletişim hizmetini kullandım. Görece yeni olan ve e-sim desteği bulunan bir akıllı telefonunuz olması durumda, simkart dahi almaya gerek kalmaksızın çeşitli dijital operatörlerden internet aboneliği satın almak da mümkün.

Bunun dışında, S-Bahn’larda kayıt olmayı gerektirmeyen ve ücretsiz interneti de kullanabileceğinizi söylemek gerek. Bu sayede geçici olarak satın almış olduğunuz internet kotanızdan harcamanıza gerek kalmayabilir.

Ukrayna – Rusya Federasyonu Savaşı

Her ne kadar Almanya, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’yı işgal ettiği ilk aşamalarda, Rusya Federasyonu aleyhine adımlar atmakta oldukça ayak diretmiş ve hatta bu nedenle nedenle NATO ve AB içinde büyük eleştirilere maruz kalmış olsa da, sonradan sonraya Ukrayna’ya destek veren ülkeler arasına katılmıştı. Belki bu gecikmenin getirdiği bir mahcubiyet, belki de yaptığından daha büyük bir ölçekte destek veriyor gözükmek amacıyla, birçok kamu binasında Ukrayna bayrakları asılmış olduğunu gördüm.

Marienplatz ve Münih Manzarası

Hatta Münih’in tam kalbi denebilecek Marienplatz’ta bulunan Neues Rathaus yani “Yeni Belediye Binası” üzerinde hem bir tarafta yerel bayraklar, diğer tarafta ise Ukrayna bayrağı bulunuyordu. Tabii bir başka mahcubiyet nişanesi olarak İsrail bayrağı da…

Dışarıdan Göç

Münih hem Almanya’nın tamamı için, hem de Almanya’nın güney bölgesi için önemli şehirlerden. 2019 yılındaki seyahatimde, şehirdeki birçok uluslararası şirketin varlığıyla ilişkili olarak, Hindistan, Çin ve başka ülkelerden gelen kökenlere mensup ve Alman olmayan birçok profesyonelin var olduğunu görmüştüm. Bu sefer, bu söz konusu olan yabancı kitle dışında,  Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle kaçan hem Ukraynalı ve hem de Rusların varlığı dikkatimi çekti. Hatta aralarında, Marienplatz gibi insanların akın akın geldiği turistik yerlerde müzik yapanlar da bulunuyordu.

Bununla birlikte Ukran ya Ruslardan daha çok dikkatimi çeken göç, Afganistan’dan gerçekleşmiş olan göç oldu. Ankara’nın gar ve Ulus bölgesine oldukça benzediğini düşündüğüm Hauptbahnhof bölgesinde ara sokaklarda küçük dükkanlarda sayılamayacak kadar çok tandır ekmeği yapan Afgan fırınları ve çeşitli Afgan restoranları mevcuttu. 

Bunun dışında şehrin en zengin muhitlerinde bile insanlardan para dilenen ya da varlıkları dikkat çeken birçok farklı insana denk geldim. Bu durum -ülkemiz ile kesinlikle kıyaslanmayacak kadar az olsa da- Almanya’nın da Ortadoğu’dan bir göç almakta olduğunu gösteriyor.

Ayrıca bir dil öğrenmenin kazandırdıklarını bildiğim için, yıllardır İspanyolca çalışan ve bu nedenle İspanyolca’yı algılayan birisi olarak, 2019 yılındaki ziyaretime göre çok daha fazla İspanyolca konuşulduğunu duyduğumu söyleyebilirim. Bu durumun da, Almanya’nın ihtiyaç duyduğu işgücü açığının bir kısmını da İspanya’dan karşılamaya çalıştığından kaynaklandığını, Almanya’da yaşayan arkadaşlarımdan öğrendim.

Kısacası hem geçmişteki Türk göçleriyle, hem uluslararası şirketlerin varlığı ile uluslararasılaşmış bir şehir olan Münih, daha da çok ve farklı kültürlerden göç almış ve çok kültürlülük daha da öne çıkmış.

Son Söz

Münih seyahati gözlemleri 2023 kapsamında sizlerle paylaşabileceklerim bu şekilde. Peki sizin yakın dönemde Münih’te olanlarınız var mı? Paylaştıklarım arasında katıldıklarınız ya da katılmadıklarınız var mı? Ya da ilave olarak paylaşmak istedikleriniz?

Katkıda bulunur ve yorum yazarsanız sevinirim. 🙂

Bu arada unutmadan, bu seyahatimden gastronomik gözlemlerime bakmayı da unutmayın.

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 14/12/2023
Toggl Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 5 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 48 dakika

4 thoughts

  1. Teşekkürler, eşim ve oğlumla yazın bir ziyaret planım var. Bir kaç sorum olacak.
    1- Havaalanından 3 günlük sınırsız bilet alınabiliyor mu?
    2- Havaalanından direk şehir merkezine gelebileceğimiz hat hangisi olabilir? Eşya ve çocukla sürekli in bin zor olacaktır çünkü.
    3- 3 gün için şehirdeki müzeleri, tarihi yerleri de gezdirip seyahat ettirecek bir kent kart var mı?
    4- Sonrasında Nürnberg’e geçme planımız var. Hem Münih hem Nürnberg’de geçerli bir toplu taşıma kartı var mıdır?
    Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. Lütfen kusura bakmayın 🙂

    1. Merhabalar. Sorularınıza sırayla yanıt vereyim.
      1. Havaalanından bilet almanıza gerek yok, bahsettiğim MVGO uygulamasını indirerek gerekli biletleri alabilirsiniz.
      2. Yazıda bahsettiğim S8 hattına binerseniz doğrudan şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz.
      3. 3 gün için hatırladığım kadarıyla bilet yoktu, ancak günlük, haftalık ve aylık bilet alma imkanı vardır.
      4. Nürnberg’de de geçerli olacak bilet Deutschlandticket var 49 Avroluk. Bir ay için tüm Almanya’da geçerli. Ancak sizin için çok uygun değil kanaatimce. Bu nedenle Münih için ayrı, Nürnberg için ayrı bilet seçeneklerine bakmak daha makul olabilir.
      Bir de bir hususa dikkat çekeyim, bazı bilet seçeneklerinde çocuklar ücretsiz oluyor, o nedenle çocuklar için bilet almanıza gerek olmayabilir. En iyisi bahsettiğim MVGO uygulamasını indirip, bilet seçeneklerinden size en uygun olacak seçeneği (günlük/haftalık ve bireysel/aile bileti gibi) incelemenizde yarar var. Herhangi bir hesap oluşturmuyorsunuz, her hangi bir ödeme yapmıyorsunuz, tüm seçeneklerin koşullarını ve ücretlerini görebiliyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir