Okuma Süresi: 4 dakika

Her insanın -tıpkı bir prizmanın farklı yüzleri olduğu gibi- farkı farkı yüzleri ve yönleri vardır. Bendenizin de Mide Mühendisi kimliği dışında, bir başka kimliği de SosyalAnneBaba. Bu kimlikle, bu blogda 2020’dan başlayarak, 2021’de, 2022’de yılın muhasebesini gerçekleştirmiştim. Bu paylaşım ile 2023 yılı değerlendirmesi de yürürlükte olmuş oluyor…

Neden Her Yıl Kendimi Muhasebeye Çekiyorum?

Kişi kendisini bildiğini düşünse de, fiziken uzayda yol alıyor olduğu gibi, bir zihin uzayında salınma halindedir. Bu nedenle anda kendini değerlendirirken, o anki fikir ve düşünceleriyle, hatırladıkları ile değerlendirmektedir. Ancak 365 gün içinde yaptıklarını hatırlaması mümkün olmadığı gibi, makro ölçekten ziyade görece mikro ölçekte kendini değerlendirmesi olasıdır. Bu nedenle, kişinin bir yılı etkin ve bilinçli bir düzlemde değerlendirmesi daha doğru ve hakkaniyetli olacaktır. Böyle bir özdeğerlendirmenin de, kişinin eli kulağında olan yeni yılda yapmak istediklerini daha iyi belirlemesine yararı olacaktır.

Bu bakış açısıyla Mide Mühendisi 2023 Yılı Değerlendirmesi’ni, ve Lezzetli Hikayeler 2022 Yılı Değerlendirmesi’ni de iliştirerek, SosyalAnneBaba olarak geçtiğimiz yıla dair Z raporunu dikkatlerinize sunuyorum. (:

Önce Blog!

Bu satırları okuduğunuza göre, 2019 yılının ilk haftasından başlayarak, 2020 ve 2021 yılının tamamında her haftasında, her perşembe saat 10.00’da hem burada SosyalAnneBaba’da hem de Mide Mühendisi Blog’da nitelikli içerikler paylaşmış olduğumu bilmeniz kuvvetle muhtemel.

Lezzetli Hikayeler üzerine çalışmalarımın yoğunlaşması nedeniyle, 2022 yılının başlangıcı ile birlikte, ayda bir paylaşım yapmaya karar vermiştim..

Her ne kadar yazı yazma hedefimi ayda bir olarak belirlemiş olsam da, hedefimi gerçekleştiremedim ve 

konularında yazılar yayınladım.

Bu anlamda 12/12 hedefiyle başladığım yılı, 4/12 gerçekleşmesiyle ve büyük bir sapma ile sonlandırmış durumdayım. Geçtiğimiz yılı da 4/12 gerçekleşmesi ile bitirdiğimi göz önüne aldığımızda bu yılın hedeflerini daha makul belirlemekte yarar olacak gibi.

Kitaplar…

Mide Mühendisi Blog’da da açık şekilde belirttiğim üzere, bu yazıyı yazmamın nedenlerinden birisi, başardıklarım kadar başaramadıklarımı da görebilmek. Bu kapsamda,

2023’te 12 kitap okuma hedefi belirlemiş olmama rağmen, 

📖 İnsanın Fabrika Ayarları 1: Beden, Sinan Canan
📖 Beynin Başarabileceğini Biliyor, Özgü Güler
📖 Sanat ve Gastronomi İlişkisinin Kısa Tarihi, Muzaffer Yılmaz
📖 Kök: Kelimelerin Serüveni, Alp Paksoy
📖 Prokrastineyşın, Timothy A. Pychyl
📖 Mutfak, Kimlik, Diplomasi, Neslihan Kul
📖 Türkü Öyküleri, Hulusi Üstün
📖 Suyu Arayan Adam, Şevket Süreyya Aydemir
📖 Dünyayı Değiştiren On Domates, William Alexander

olmak üzere 9 kitap okumuş durumdayım.

Özdeğerlendirme yaptığım geçtiğimiz birkaç yıllara baktığımızda,

  • 2020 yılında 18 kitap hedefini, aşarak 25 kadar kitap ile aşmış, 
  • 2021 yılında 12 kitap hedefinin yarısı kadar, yani 6 kitap okumuş,
  • 2022 yılında yine 12 kitap hedefinin yarısı ölçeğinde, 6 kitap okumuş,
  • 2023 yılında ise 12 kitap hedefini tekrar yakalayamayarak 9 kitap okumuştum.

Bu veriler göz önüne alındığında biraz daha isabetli kitap seçmek, biraz daha kendimi itmek, biraz daha hedefe ulaşmaya gayret göstermek gerekli olduğu gözüküyor.

Bu kapsamda

yazılarına tekrar tekrar göz atmak lazım.

Seyahat…

Salgının davranışlarımızda oluşturduğu değişikliklerden birisi de, salgın öncesine göre daha az seyahat etmek oldu. Bununla birlikte yine de 2023 yılında,

  • Dalaman,
  • Fethiye,
  • Kalkan,
  • Kaş,

bölgesini ziyaret ettik. Bu seyahat sırasında da çok sevdiğimiz Ksantos Antik Kenti’ni tekrar ziyaret ettik. Ve cumhuriyetimizin 100. yılı olması nedeniyle belirli aralıkla uğradığımız Dumlupınar Şehitliği’ni ziyaret ettik.

Bunun dışında, halk oyunu oynayan ve sahneye çıkan bireyler olarak, tek başlarına, SosyalKız Bosna Hersek’e, SosyalOğlan ise Romanya’ya gitti. 

Bendeniz ise yılın sonuna doğru bir 6 günlük Münih seyahati gerçekleştirmiş ve Münih’ten gözlemlerimi paylaşmıştım.

Sosyal Etkinlik

Halk oyunlarını seven ve icra eden bir aile olarak, SosyalKız ve SosyalOğlan ile birlikte, bir gösteri kapsamında büyük bir kalabalığın önünde, çeşitli yörelerden halay oyunları ve solo zeybek icra ettik.

Ek olarak Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın cumhuriyetimizin 100. yılı kapsamında düzenlediği konser akıllarımızda yer eden etkinliklerdendi.

Tabii büyük besteci Muammer Sun’un Bozkırın Sesi eserini de Görkem Ezgi Yıldırım’dan canlı şekilde dinlemek de unutulmazdı.

Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı yaşam konusunda gayret gösteren bir birey olarak, 2023 yılında açlık ile aramızı daha iyi hale getirdiğimizi söylemeyeliyim. Çoğunlukla kaotik şekilde iki öğün beslenmeyi tercih ederek aralıklı oruca devam ettim. Belirli aralıklarla da 24, 36 ve 48 saatlik açlıklar uyguladım.

Bunun dışında reformer pilatese başlayarak, kas ve kemik yoğunluğumu azaltıp yağ miktarını azaltmaya, bu sayede de fiziki durumumu ileriye taşımaya başladım.

Son Söz Yerine…

Levent Yüksel’in şarkısındaki “eksildi ömrümüzden kim bilir kaçıncı gün” sözlerindeki gibi günler eksile eksile bir yılı daha bitirdik. Her ne kadar 2023 için belirlemiş olduğum hedeflerin hepsini gerçekleştirememiş olsam da, Mide Mühendisi ve SosyalAnneBaba olarak güzel bir yıl geçirmiş olduğumuzu söylemek yanlış olmaz.

Başarıyla gerçekleştirdiklerimizi devam ettirirken, üzerine yeni hedefler ilave ederek daha da güzel bir yıl geçirmek ümidiyle…

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 31/12/2023
Toggl Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 1 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 5 dakika

2 thoughts

  1. Elinize sağlık çok güzel bir öz değerlendirme olmuş. Yaptıklarınız yapacaklarınızın teminatıdır sözü doğrultusunda 2024 te daha da iyi olacağınızı düşünüyor ve çalışmalarınızı dikkatle takip ettiğimi belirtmek istiyorum.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim. 👏👏👏

    1. Teşekkürler. Biz de sizin 2023 yılı değerlendirmenizi keyifle okuduk. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir