Yurtdışı farklı kültürleri, farklı doğaları, farklı coğrafyaları görüp tanıyabileceğimiz bir pencere. Her ne kadar yurtdışına çıkmak -biraz da bilinmeyene bir yolculuk olduğu için- biraz çekingenlik oluştursa da, çok öğretici ve ufuk açıcı olması nedeniyle oldukça değerli bir tecrübedir. Bu tecrübenin olumlu yönde olması ve çok daha tecrübe Yurtdışına seyahat yaparken dikkat edilmesi gerekenler hususlar bulunmaktadır.
Seyahat Öncesinde
Elbette ki Pasaport Çıkartmalı
Ülkelerin çizdiği ulusal sınırlarını dikkatli bir şekilde koruduğu ve insan hareketlerini denetim altında tuttuğu bir çağda yaşıyoruz. Bu nedenle ilk adım olarak bir pasaport çıkarmak gerekiyor. Bu konuda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden gerekli bilgileri alıp, başvurunuzu yine aynı yerden yapabilirsiniz.
Pasaportunuzun Geçerlilik Süresine Bakın
Pasaportumuz var. Aldık elimize pasaportumuzu, sınırı geçmek istedik, ama geri döndürdüler, niye? Pasaportumuzun geçerlilik süresi olarak 6 aydan az kalmış diye.
Şaka gibi gelebilir ama, pasaportunuzun halen geçerli olmasına rağmen bu senaryoyu yaşayabilir ve sınırdan dönebilirsiniz. Bu nedenle seyahatinizi riske atmayıp, pasaportunuzun en az 6 ay daha geçerlilik süresi olduğuna emin olmakta yarar var.
Vize İşlemlerinizi Gecikmeden Halledin
Gittiğiniz ülke vize istemiyor ise veya vizeden muaf iseniz işimiz daha kolay. Ancak bu şartlar söz konusu değilse, gideceğimiz ülke için vize almak gerekecektir. Vize işlemlerinizi, sürecin uzun sürebilmesinden dolayı, olabildiğince erken başvurunuzu yapmanız iyi olacaktır. Zira eksik belge veya ek değerlendirme olması durumunda süreç gecikebilecektir. Bu tür durumlar ile karşılaşmamak adına da “bu evrağa da gerek yok” demeyin ve eksik evrak teslim etmemeye dikkat edin.
Seyahatinizin Tarihleri Doğru Belirleyin
Pasaport süresini de göz önüne aldık, işimize ve kişisel uygunluğumuza göre tarih belirlemeye çalışıyoruz. Peki gideceğimiz yerdeki koşulları göz önüne aldık mı? Gittiğimiz ülke veya şehirde o dönemde tatil var mı? Mevsim olarak uygun mu? O tarihlerde kum fırtınası mı çıkıyor? Yoksa muson yağmurları mı yağıyor? Beklenmedik bir durum ile karşılaşmamak için seyahat edeceğimiz bölgenin en güzel olduğu dönemi ya da dönemleri sevgili Google’a sormak daha da akıllıca olacaktır.
Ziyaret Edilecek Yerlerin Açık Gün ve Saatlerini Öğrenin
Kilometrelerce mesafeyi katedip hayal kırıklığına uğramamak için, ziyaret edeceğimiz müze, park veya mekanın da uygunluğunu incelemekte, şehrin resmi ve dini tatillerini, müzelerin açık olup olmadığı, gitmek istediğiniz işletmelerin hangi saatlerde hizmet verdiği gibi bilgileri netleştirmekte yarar bulunmaktadır.
İnternet Sorununuzu Halledin
İnternet erişimi artık olmazsa olmazımız… Gideceğiniz ülkede internet kullanabilmek için, GSM hattınızı yurtdışı iletişime açtırabilir veya gittiğiniz ülkede kısıtlı kullanımlı hatlardan alabilirsiniz. Bunun için hangi yöntemin makul olduğunu netleştirmek için, biraz araştırma yapmak doğru olacaktır.
Seyahate Gitmeden Önce Tatili Ayrıntılarıyla Tasarlamalı
Seyahatinizin ziyaret edilecek yerleri, hareket saatleri, konaklama mekanları gibi ayrıntılarını önceden tasarlamak hem gerekli konaklamalarınızı daha uygun fiyatlara ayarlamaya imkan sağlayacak, hem de seyahatiniz kapsamındaki süreyi çok daha dolu dolu gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.
Seyahat Uçakla Olacaksa Ağırlıkları Ölçmeli
Eğer seyahatinizi uçak yolculuğu ile gerçekleştirecek iseniz, havayollarının yolcularına hak olarak tanıdığı güncel ağırlık miktarlarını öğrenip, bavulların ağırlıklarını kontrol etmekte -gereksiz masraf olmaması açısından- fayda bulunmaktadır.
Sağlık Sigortası Yaptırmak Akıllıca Bir Tercih Olacaktır
Dünyanın binbir türlü hali var. Seyahatiniz esnasında hiç beklemediğiniz bir şekilde sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Yurt dışında masrafların ne olacağını kestirmek güç olduğu için, bir sağlık sigortası yapmakta fayda var.
Seyahate İlişkin Her Türlü Evrağınızı Önceden Hazırlayın
Sınırlardan geçişte her türlü ayrıntılı soruya muhatap olmak ihtimal dahilindedir. Bu nedenle, yanınızda seyahatte yetecek kadar para, konaklayacağınız yerlerin rezervasyon çıktıları, gidiş ve dönüş biletlerinizin çıktıları, varsa yurtdışı ziyaretinize ilişkin yazışmalar gibi belgeleri hazır bulundurmanızda fayda var. Bu hazırlığın, seyahatiniz açısından oldukça önemli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Pasaport ve Kimliklerinizin Ayrı Fotokopisini Alın, Epostasını Bulundurun
Pasaport kaybetmek, kimlik kaybetmek gibi durumlar çok kötü olasılıklar olsa da, söz konusu olabilir. Bu nedenle her ihtimale karşı pasaport ve kimliklerin birer fotokopisini bulundurmak ve bu belgelerin taranmış hallerini bilgisayar ortamında hazır olarak bulundurmak zor durumları daha kolay atlatmayı sağlayabilir.
Yurtdışı Çıkış Harcını Yatırmayı Unutmayın
Yurtdışına çıkarken yurtdışı çıkış harcının yatırılmış olması gerekmektedir. Herhangi bir gecikme, sıkıntı veya kaybetme gibi bir durum ile karşılaşmamak adına, yurt dışı çıkış harcınızı ilgili bankalara yatırmak, işleri kolaylaştırıcı bir işlem olacaktır. Tabii dekontları da yanımızda bulundurmakta fayda var…
Pasaport Kontrolüne Hazır Olun
Gittiğiniz ülkede pasaport kontrolünden geçerken görevli memurdan
- Ülkemize ne için geldiniz?
- Ne zaman dönmeyi düşünüyorsunuz?
- Nerede konaklama yapacaksınız?
- Sizi kim davet etti?
gibi çeşitli sorular gelebilir. Bu ve benzeri sorulara ne şekilde yanıt vereceğinizi önceden kafadan bir geçirmekten zarar gelmez.
Döviz İşini Tercihen Türkiye’de Halledin
Para birimimiz Türk Lirası uluslararası piyasalarda yaygın olan bir para olmaması nedeniyle, dövize çevirmekte zorluk yaşayabilirsiniz. Bu nedenle gideceğiz ülkeye göre parayı -tam ihtiyacınız kadar- çevirmek mantıklı olacaktır. Ama Türkiye’de de bulması zor olan bir parası olan ülkeye gidiyorsanız da, paranızı gideceğiniz ülkeye göre dolar veya avro olarak çevirip, elinizdeki dolar veya avroyu o ülkede de gereken miktarda yerel para birimine çevirebilirsiniz.
Gezeceğiniz Yerleri ve Kalacağınız Yerleri Harita Üzerinde İşaretleyin
Nihayetinde tanıdık olmadığımız ve ezbere bilmediğimiz bir coğrafyayı keşfediyoruz. Daha önceden kullandığınız harita uygulamasında gezeceğiniz, ziyaret edeceğiniz, konaklayacağınız yerleri ekler iseniz, ulaşımı kolayca sağlayabilir, gideceğiniz yeri her seferinde bulmaya çalışıp zaman kaybı yaşamazsınız.
Haritaları Çevrimdışı Çalışacak Şekilde Ayarlayın
Gittiğimiz coğrafyada -internet sorununuzu birşekilde çözseniz bile- anlık olarak GSM ve WiFi sorunları yaşayabilirsiniz. Bu durum da olduğunuz yerde internet bağlantısı sorununu çözmekle zaman kaybetmek muhtemel. Bu nedenle, seyahatinizde bu tür gecikmeler yaşamamak adına, akıllı cihazınızda kullanmakta olduğunuz harita yazılımını çevrimdışı olarak kullanabilecek şekilde haritaları indirmek akıllıca olacaktır.
Seyahat Esnasında
Turist Bilgi Noktalarından Bilgi Alabilirsiniz
Her ne kadar biz önceden seyahatimizin ayrıntılarını çıkarmış olsak da, yerel ve bilen birisinden ek bilgi almakta zarar gelmez değil mi? Her ne kadar turist bilgi noktalarında, hemen herkes tarafından bilinen ve mutlaka yapılması gerekenler aktarılması muhtemel olsa da, yaptığınız plan hakkında görüşlerini alabilir, planınızı güncelleyebilirsiniz. Ek olarak harita ve bilgilendirici belgeler almak gibi artıları da olacaktır bu kısa danışmanın…
Şehir Kartlarından Temin Etmeyi Değerlendirin
Gittiğiniz şehirde, ülkemizdeki Müzekart’ın yabancılar için olan çeşidi gibi, birçok müzeye daha uygun maliyetle ziyaret imkanı sağlayan, bazen toplu taşımada imkanlar sunan şehir kartları (genelde city pass olarak geçer) bulunabilir. Seyahat sürenizi, ziyaret edilecek yerleri ve olası maliyetleri hesaplayarak şehir kartı almanın akıllıca olup olmadığını değerlendirebilir, aklınıza yatarsa bu kartlardan temin edebilirsiniz. Bu kartların ayrıntıları hakkında bilgi alınabilecek yerlerden birisi kartı satan noktalar olduğu kadar, birisi de bir önceki maddede bahsettiğimiz turist bilgi noktalarıdır…
Bahşiş Konusuna Dikkat Edin
Bahşiş vermek bizim ülkemizde kısmen yaygın olan ve de gönüllülük esaslı bir durum olsa da, bazı ülkelerde bu tamamen standart bir uygulama halinde olabiliyor. Çeşitli ülkelerde bahşiş vermek hesaptan ayrı bir şekilde gerçekleştirilse de, kimi ülkelerde de doğrudan hesabın içine ek bir kalem olarak dahil edilmiş olabiliyor. Bu nedenle hesap öderken gerekli incelemeyi yapmakta fayda var. Tabii bir de seyahat edeceğiniz ülkedeki bahşiş yaklaşımını önceden bilmekte… Zira bazı ülkelerde bahşiş bırakıyor olmak hiç hoş karşılanmayabiliyor da…
Seyahat Maliyetlerinizi Yazın, Anında…
Seyahatte yaptığınız harcamayı bilebilmek adına, not almakta fayda var. Ancak bunu sıcağı sıcağına, hemen yazmaz iseniz, mutlaka atlama, unutma gibi durumlarla karşılaşırsınız. Ek olarak oturup, kredi kartı slipleri, kredi kartı ekstreleri arasında kaybolmak veya oturup “Ya ne ödemiştik biz ya?” diye düşünüp durmaktansa, cep telefonunuzda -tercihen Google Keep gibi- bir not alma uygulamasına hemen not almakta fayda olacaktır.
Ekonomiyi ve Lezzeti Önemsiyorsanız Yanınıza Su Alın
Türkiye dışındaki ülkelerin kiminde suya yüksek ücretler vermek, kimilerinde de ise suyun lezzeti sizi hoşnut etmeyebilir. Ek olarak içme suyu değişimine bağlı olarak bağırsak dengenizde değişiklikler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle, özellikle araç ile seyahat ediyor iseniz, Türkiye’den çıkarken taşıyabileceğiniz ölçüde bol miktarda su almaktan zarar gelmez.
Bizim geçmiş seyahatlerimizden çıkarttığımız deneyimler bunlar… Sizin farklı deneyimleriniz var mı? Paylaşın hep birlikte öğrenelim. 🙂
Teşekkürler, çok faydalı bir rehber olmuş.
Teşekkürler. Sürekli güncellenecek bir yazı bu. İhtiyaç oldukça bakabilirsiniz. 😉