Balkanlar için, büyük devlet idealleri olan küçük milletlerin coğrafyasıdır derler. Yüzlerce yıl Türk hükümranlığı altında olan ve birbirinden farklı milletlerin bulunduğu bu coğrafyaya yaptığımız seyahatte sırasıyla,
- Yunanistan’da Dedeağaç, Kavala, Neos Marmara, Nikiti, Sarti ve Selanik,
- Makedonya’da Manastır, Ohri ve Aziz Naum,
- Arnavutluk’ta Tiran ve İşkodra,
- Karadağ’da ise Budva, Kotor, Tivat, Çetine ve Podgoritsa,
şehirlerini ziyaret ettik. Tüm bu coğrafyayı gezdikten sonra da seyahatimizi, Anadolu ve Rumeli topraklarına 88 yıl başkentlik yapmış Edirne ve Edirne’nin ardından da 470 yıl başkentlik yapmış İstanbul ziyareti ile sonlandırdık.
Seyahatimiz esnasında Yunanistan’da da, Makedonya’da da, Arnavutluk’ta da, Karadağ’da da gözlemler yapmak fırsatımız oldu. Tekil değerlendirmelerimiz dışında bu dört ülkeye bütüncül olarak bakıldığında da söylenmesi gerekenler de bulunuyor.
- Balkanlarda ilk dikkatimizi çeken şeylerden birisi kumarhaneler idi. Şehir merkezlerinde ve ülke sınırlarında çokça bulunan kumarhaneler özellikle Makedonya’da ve Karadağ’da oldukça yaygın, Arnavutluk’ta ise çok az da olsa bulunuyor. Bununla birlikte, Yunanistan’da ise kumarhanelere denk gelmedik.
- Yabancı bir ülkede kendi aracınızla bulunduğunuzda en dikkat edeceğiniz şeylerden birisi de elbette ki trafik kurallarıdır. Sürücülerin sakinliği ve araç yoğunluğu açısından, en dingin trafiğe sahip ülkeler azdan çoğa Makedonya, Yunanistan, Karadağ ve Arnavutluk şeklinde sıralanabilir.
- Trafikte yaya üstünlüğü ve yayalara yol verme konusunda Makedonya’da kesin bir üstünlük, Yunanistan olağan bir üstünlük, Karadağ’da ise kısmı üstünlük gözlemledik. Arnavutluk’ta ise yaya-taşıt ilişkisi hemen hemen bizim ülkemizdeki gibi.
- Ülkelerin genel gelişmişliği ile ilgili olarak sırasıyla Yunanistan, Karadağ ilk ikide yer alıyor denebilir. Makedonya ve Arnavutluk ise yaklaşık denk seviyelerde.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak, para birimimiz Türk Lirasının bize sağladığı alım gücü, güçlüden zayıfa göre Arnavutluk, Makedonya, Karadağ, Yunanistan şeklinde. Buradan anlaşılacağı üzere Arnavutluk’ta oldukça rahat alışveriş yapabilirken, Yunanistan’da ise fiyatları 6 küsür ile çarpıp daha dikkatli olmakta fayda bulunuyor.
- Seyahatimiz esnasında ülkelerde gördüğümüz LPG fiyat aralıkları da şu şekilde: (Güncel TL karşılığı için değere tıklayabilirsiniz)
- Ülkeler arasındaki sınır geçişlerimiz ve kaç kapıdan geçtiğimize ilişkin bilgiler şu şekilde:
- Türkiye – Yunanistan geçişi
İpsala – Kipi sınır kapısı, çift kapı, 1 saat - Yunanistan – Makedonya geçişi
Kato Klines – Medžitlija sınır kapısı, çift kapı, 45 dakika - Makedonya – Arnavutluk geçişi
Sv. Naum – Tushemist sınır kapısı, çift kapı, 30 dakika - Arnavutluk – Karadağ geçişi
Muriqan – Skobin sınır kapısı, tek kapı, 1 saat - Karadağ – Arnavutluk geçişi
Hani i Hotit – Bozhaj sınır kapısı, çift kapı, 1 saat - Arnavutluk – Makedonya geçişi
Qaf Thane – Kjafasan sınır kapısı, çift kapı, 45 dakika - Makedonya – Yunanistan geçişi
Medžitlija – Kato Klines sınır kapısı, çift kapı, 30 dakika - Yunanistan – Türkiye geçişi
Kastanies – Pazarkule sınır kapısı, çift kapı, 30 dakika
- Türkiye – Yunanistan geçişi
- Ülkeler arasındaki sınırlardaki geçişlerin çok zor olduğunu söyleyemeyiz. Türkiye’den Yunanistan’a girişte Yunan yetkililerce araçta sigara olup olmadığı soruldu. Yunanistan’dan Türkiye’ye girişte ise Türk yetkililerce aracın bagajını açmamız istendi ve uzaktan bir göz attıktan sonra da sadece araçta et olup olmadığı soruldu. Bunun dışında herhangi bir inceleme ile karşılaşmadık.
Not
Burada paylaşılanlar bizim seyahatimize ilişkin gözlemlerdir ve bu ziyarete hastır. Bu gözlemlerin hepsi ülkede yaygın olan durumu da gösterebilir, ya da farklı bir şekilde fiili durum daha farklı da olabilir. Bu hususların paylaşılması nedeni, deneyimlerimizi paylaşmak ve bu vesile ile sizlerin de deneyimlerinizi duymaktadır.
Katılmadığınız bir tespit varsa veya farklı deneyimleriniz mevcutsa, veya aynı yönde gözlemleriniz ve deneyiminiz varsa aşağıda bizimle paylaşın. Konuşalım, danışalım, bilgi paylaşımı yapalım. 🙂
İleride bir gün Balkanlara gidersem bu söylediklerinizi dikkate alırım. Teşekkürler. 👍👏
Gitmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Çok keyifli ve hem mesafe hem kültür hem tarih açısından bize oldukça yakın bir coğrafya.
Değişik gözlemler. 👍👏
Teşekkürler. 👍🏼