Okuma Süresi: 3 dakika

Bitkiler diğer canlıların ve insanlığın varlıklarını devam ettirmesini sağlayan özel canlılardır. Bu çoğu zaman yeşil, bazen de farklı renklere bürünmüş olan bitkiler, çeşit çeşit türleri ile dünyanın -neredeyse- her bir noktasına kadar yayılmıştır. Bugün geldiğimiz noktada hemen hemen her tür bitki bilim dünyasında ve bitkiseverler arasında bilinse de, geçmişte birçok bilgi yereldi ve dünyanın geri kalanınca bilinmiyordu. Bu nedenle bitkileri öğrenmek, onları keşfetmek, bilim dünyasına tanıtmak, biraz da anavatanlarından batı dünyasına taşımak için bitki avcıları ortaya çıkmıştır. İşte bu eser bitkibilim tarihinde önemli olayları, bitki avcıları adı altında bizlere aktarmaktadır.

Dünyamızı Biçimlendiren Olağanüstü Bitkiler adlı eser gibi Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri (Kew Royal Botanic Gardens) işbirliği ile hazırlanmış olan eser, “tarihin en büyük botanik kâşiflerinin maceraları” başlığı altında bitki tarihine dair birçok konuyu ele almaktadır.

Lale’nin batıya macerası ve oluşturduğu çılgınlıklar, bitkilerin nasıl adlandırıldığının keşfine, çayın geçirdiği yolculuk gibi ilginç hikayeleri, belge, bilgi ve çizimlerle okuyucuya aktarmaktadır.

İnsanlık tarihi açısıdan oldukça önemli olan ve az bulunan belgelerin tıpkıbasımını da içeren eser, bu anlamda her bitkilere ilgi duyan tarihseverin kütüphanesinde hatta koleksiyonlarda bulunması gereken nadide bir eser.

Hararetle tavsiye olunur!

İçindekiler

Giriş, 5
Punt Ülkesinden Bitkiler Geliyor, 6
Doğu Ülkelerinden Batı’ya Bitki Göçü, 8
Doğu’nun Baharat Bitkilerinin Peşinde, 10
Şifa Bahçelerinin Yükselişi, 12
Carolus Clusius ve “Lale Çılgınlığı”, 14
Tradescant’lar “Bitki Avcılığı”nı Meslek Haline Getiriyor, 16
Egzotik Bitkiler Avrupa Vitrinlerinde Boy Gösteriyor, 18
Carl Linnaeus ve Bitkilerin Adlandırılması, 20
Sir Joseph Banks, 22
Güney Amerika’dan Bitki Toplamak, 24
Masson Güney Afrika’yı Keşfediyor, 26
Avustralya ve Yeni Zelanda’nın Bitki Zenginliği, 28
Kuzey Amerika’nın Issızlıkları, 30
Joseph Hooker Himalaya’da, 32
Doğu Ülkelerinin Hazineleri Keşfediliyor, 34
Şekerkamışının Maliyeti, 36
Hindistan’ı Yöneten Şirket, 38
Sömürgeci Uğraşlar, 40
Çayın Çin’den Hindistan’a Yolculuğu, 42
Dünya Kauçuk Endüstrisinin Tohumları Atılıyor, 44
Orkide Tutkusu, 46
Yeni Bir Sanat Türü, 48
Değerli Bitkileri Korumak, 50
Modern Botanik Bahçesinin Önemi, 52
Modern Zamanlar Bitki Avcıları, 54
Bitki Dünyasının İstilacıları, 56
Gelecek Kuşaklar İçin Tohum Depolamak, 58
İklim Değişikliğinin Etkileri, 60
Dizin, 62
Kaynakça, 63

Arka Kapak Yazısı

Tarih boyunca sürmüş büyük botanik keşiflerini ele alan Bitki Avcıları, Mısırlıların koleksiyonlarından, keşiflerin altın çağı olan 16. ve 19. yüzyıllar arasındaki seyahatlere ve modern zamanların bilim insanlarının gezilerine kadar bitkilerin bizimle olan tutkulu ilişkilerini anlatmaktadır. Londra’daki Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri arşivlerinden alınmış yüzü aşkın etkileyici resmin yer verildiği bu ilgi çekici kitap, bitkilerin dünya üzerindeki yolculuklarını, yeni bitki keşiflerinin hayat kurtarmaya nasıl yardımcı olduğunu, bugün bile, yeni türlerin yüzlercesinin nasıl keşfedildiğini konu edinmektedir. Bitki Avcıları, okuyucunun zarflarından çıkarıp inceleyebileceği 10 adet tıpkıbasım belgeyle tüm bitki severlerin el altında bulundurması gereken bir kaynak niteliğinde.

Künye

Kitabın Adı
Bitki Avcıları

Yazar
Tony Carolyn Fry

Çevirmen
Orhan Küçüker

Sayfa Sayısı
63

Yayıncı
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

İlk Baskı
2014

Baskı Sayısı
1 (Bir)

ISBN
978-605-360-985-8

Kitapsever Mecralarda Bitki Avcıları Kitabı

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 3/12/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 14 dakika

2 thoughts

  1. Tarihin her döneminde seyyahlar bulunmakla beraber bir dönem bu bir çılgınlık halini almış ve gerek tarihi eserler olsun gerek bitkiler olsun insanlar dünyayı gezme görme tanıma adına yollara düşmüşlerdir. Kitap tanıtımı için teşekkürler ilk fırsatta okuyacağım inşallah.

    1. Evet o dönemde bir merak patlaması var. Batı dünyasından, daha ileri seviyede bulunan doğu dünyasına doğru bir çok gezginin seyahati ve yazdıkları seyahatnameleri de var. Bu eser de yapılan keşifleri bitkiler açısından ele alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir