Okuma Süresi: 6 dakika

Kitap okumayı seviyor musunuz? Ben çok severim ve özellikle birkaç yıldır daha çok okumaya çalışıyorum. Bu kapsamda bir sonraki yıl için kendime koyduğum hedefler arasında kitap okumaya ilişkin bir hedef de belirliyor, bunun dışında okunmasını tavsiye ettiğim kitapları paylaşıyor, hatta 2019’da Okuduğum Kitaplar, 2020’da Okuduğum Kitaplar, 2021’da Okuduğum Kitaplar, 2022’de Okuduğum Kitaplar yazılarımda olduğu gibi okuduğum kitapları yıllık olarak paylaşıyorum. Tüm bunların dışında, okuma ile ilgili olarak, kitaplarla vakit geçirirken zaman içinde ortaya çıkan belirli ihtiyaçlarım için kullandığım araçları, kitapseverler için uygulamalar başlığında sizlerle paylaşmak isterim.

Yeri gelmişken, eğer kitap okuma seviyenizden memnun değilseniz, Çok Kitap Okumak için Doğru Kitabı Seçmek ve Kitap Okumak Gereksiz mi? başlıklı yazılara da mutlaka bir göz atın.

1000Kitap

Tanıtım yapacağım araçlar arasında, birinci sıra bu Türk yapımı platformda. Esasen sadece bir uygulama olmayan 1000Kitap’ın, mobil uygulamalardan ve internet tarayıcılardan erişilebilen kitap odaklı bir sosyal mecra olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 1000Kitap,

  • Kitaplığınızdaki kitapları teker teker ekleyip, kitaplığınızın takibini yapabileceğiniz,
  • Kendinize okuma hedefi koyup, hedefinizi gözleyebileceğiniz,
  • Sevdiğiniz yazarları ya da kitapları takip edebileceğiniz,
  • Okumak isteyebileceğiniz kitapları belirleyebileceğiniz,
  • Belirlediğiniz bir kitap hakkında diğer okurseverlerin görüşlerini inceleyebileceğiniz,
  • Dikkatinizi çeken bir kitaptan, diğer okurseverlerin dikkatini çeken alıntıları bulabileceğiniz,
  • Diğer kitap severler ile etkileşime girebileceğiniz,

sade, karmaşık olmayan ve işlevsel bir mecra. Arşivinde binlerce kitap bulunan ve gelişmesinde bazı işlemleri gönüllülük esası ile gerçekleştiren 1000Kitap’ın, bu anlamda kitap okuma iştahını arttırdığını söylemek yanlış olmaz.

Bu güzel özellikleri dışında, yerli bir girişim olması nedeniyle, 1000Kitap’a üye olmanızı -ve eğer isterseniz bendeniz Mide Mühendisi’ni takip etmenizi- tavsiye ederim.


Goodreads

Goodreads‘de 1000Kitap gibi kitapseverlerin bir araya geldiği bir platform. Bununla birlikte buradaki kitapseverlerin daha ziyade yabancı ülkelerden olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kitapseverler için temel alınan önde gelen mecralardan birisi olan Goodreads ile,

  • Kitaplığınızdaki kitapları ekleyebilir ve kitaplığınızın takibini yapabilir,
  • Kendinize okuma hedefi koyup, hedefinize ulaşmak için durumunuzu gözlemleyebilir,
  • Belirli kitapları ya da yazarları takip edebilir, 
  • Çeşitli sınıflarda, Goodreads’in belirlediği ve “Goodreads Choice Awards” adlı bir ödül verdiği bir önceki yılın en iyi kitaplarını inceleyebilir,
  • Okumak isteyebileceğiniz kitapları belirleyebilir,
  • Bir kitap hakkında diğer okurseverlerin görüşünü öğrenebilir,
  • Eğer bir kitap okuma cihazı olan Kindle’a sahipseniz, Kindle’da aldığınız notları inceleyebilir,
  • Yabancı kitapseverler ile etkileşime girebilirsiniz.

İnternet tarayıcıları üzerinden erişilebildiği gibi, Android ve iOS uygulamaları üzerinden de kullanılabilen Goodreads’e üye olursanız, bendeniz Mide Mühendisi’ni takip edebilirsiniz. 


Bookshelf

Bookshelf, diğer iki önerdiğim araçtan farklı olarak kitapseverler ile etkileşime girebileceğiniz bir mecra değil, Android ve iOS sürümleri bulunan bir uygulama. Adından da anlaşılabileceği gibi Bookshelf ile kitaplığınızı düzenleyebilir ve kitaplığınızı yazılımda sanal olarak oluşturabilirsiniz.

Bookshelf uygulamasının, kitapların takip edilebileceği 1000Kitap ve Goodreads’in kitaplık bölümlerine göre çok daha gelişmiş ve kitap yönetimi için daha uygun olduğunu söylemek yanlış olmaz.. Uygulamada,

  • Birden çok raf tanımlayabiliyor,
  • Kitaplarınızı yazar adı, kitap adı, ISBN bilgisini girerek veya kitabın barkodununu tarayarak kitap veritabanında arayıp kitaplığınıza ekleyebiliyor,
  • Kitap veritabanında bulunmuyorsa, eklemek istediğiniz kitabın bilgilerini elle ekleyebiliyor,
  • Her kitabın konularına göre bir ya da birden fazla etiketleme yapabiliyor,
  • Kitaplığınızda herhangi bir ad, raf ya da etiket bilgisi ile arayabiliyor,
  • Farklı ve ilgi çeken kitaplara erişebiliyor,
  • Almak istediğiniz kitapları alınacaklar listesine ekleyip takip edebiliyor,
  • Almak istediğiniz kitapları uygulama üzerinden satın alabiliyor,
  • Kitaplar için beş yıldız üzerinden puanlama yapabiliyor,
  • Okumakta olduğunuz kitapta hangi sayfada bulunduğunuzu kaydebiliyor,
  • Okuduğunuz kitapların okuma başlangıç ve okuma bitiş tarihlerinin kaydını tutabiliyor,
  • Belki de en iyi özelliği, okuma durumunuzu grafikler üzerinden inceleyebiliyorsunuz.

Uygulamanın tüm bu özellikleri dışında, bilgilerini girmiş olduğunuz kitaplığınıza birden fazla cihazdan erişmek mümkün. Yani bir başka deyişle, hem telefon hem de tablet gibi cihazlarınızdan tek ve güncel bir kitaplık bilgisine erişebiliyorsunuz.

Oldukça temiz, özenli ve gözü yormayan bir tasarıma sahip olan uygulamanın herhangi bir bölümünde reklam yer almıyor ve de en güzeli uygulama ücretsiz.

Sosyalleşme dışında kitaplık yönetimi için, Bookshelf uygulaması olası seçenekler arasında, bendenize göre, en doğru seçenek.


Hızlı Okuma

Hızlı okuma biraz abartılan, bununla birlikte de kitap okuma performansınızı oldukça arttırabilecek bir kişisel gelişim alanıdır. Hızlı okuma konusunda bir eğitim almış, bugüne kadar birçok uygulamayı denemiş birisi olarak -birebir bir hızlı okuma eğitimi almanın dışında- en çok yararlı olacağını düşündüğüm uygulama Hızlı Okuma adlı bu uygulamadır.

Göz kaslarınızı hızlandıracak ve anlık olarak okuyabileceğiniz metin miktarını arttıracak olacak bu uygulama ne yazık ki ücretsiz değil. Bununla birlikte uygulama 7,99 TL gibi gayet ödenebilir bir fiyat seviyesinde.

Okuma hızınızda belirgin bir artış ve göz hareketlerinde ve zihinsel kapasitesinde gelişme sağladığını belirtilen uygulama, farklı kullanıcılarla yapılan testlerde on gün içerisinde okuma hızını %143 civarında arttırdığını iddia etmektedir. Bu orandan az ya da çok, bu uygulamayı kullanarak hem beyninizi çalıştırmadığınız bir alanda çalıştırmanın iyi olacağını, hem de okuma hızınızın az ya da çok mutlaka artacağını söylemek mümkündür. Bu nedenle, daha çok kitabı daha kısa sürede okumak amacıyla, hızlı okuma yeteneği geliştirmek için, bu uygulamayı indirip, kullanmanızı öneririm.


Peki Ya Siz?

Kitap okuma ile ilgili olarak kullandığınız ve tavsiye edebileceğiniz kitapseverler için uygulamalar, mecralar ya da sayfalar var mı? Belirttiğim araçları hiç kullandınız mı? 

Deneyimlerinizi paylaşır mısınız? 🙂

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 09/07/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 3 saat 10 dakika

4 thoughts

    1. Uzun araştırmalar sonucu en beğendiğim ve kendi kullandığım yazılımlar bunlar. Kullanmanızı tavsiye ederim… 🙂

  1. Kitap okumayı seven birisi olarak bu paylaşımı çok faydalı buldum. 1000kitap uygulamasını kullanıyordum. Diğer uygulamaları inceleyeceğim. Emeğinize sağlık 👍

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir