Her anne baba çocuklarının zeki ve başarılı olmasını ister ancak bir çocuğun ne ölçüde zeki olacağı bu istekten ziyade genetik ve çevresel etkenlere bağlıdır. Çocukların daha zeki olabilmesi için için yapabileceği şeyler belirlidir zira değiştirilebilecek olan etkenler çevresel olanlardır ve burada anne babalara iş düşmektedir.
Bir anne veya baba olarak çocuklarımızın daha zeki olmasını istiyorsak, önce kendimizde ve yaptıklarımızda değişiklikler yapmamız gerekiyor. Gelin SosyalAnneBaba olarak sizler için hazırladığımız uygulaması zor olmayan bu önerilere bir göz atalım.
Doğum Öncesi Dönem
Annenin hamilelik dönemini öncesinde folik asit alması bebeğin beyin ve sinir gelişimi üzerine etkili olduğu bilinmektedir. Bunun yanında annenin mutlu ve özellikle stressiz bir hamilelik dönemi geçirmesi de önemlidir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da, annenin hamileliği süresince bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişiminin desteklenmesi için bol bol taze balık tüketmesidir.
Doğum sonrası dönem
Anne sütü, içeriği itibariyle bebeklerin ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahiptir. Bunun yanında yapılan araştırmalarda anne sütü ile beslenen bebeklerin ilerleyen yıllarda daha yüksek bir zekaya sahip olduğu görülmüştür. Bu nedenle bebeğin tüm gelişimi için gerekli olmak birlikte, özellikle beyin ve sinir sistemi gelişimi için anne sütü çok önemlidir.
Anne sütü ile beslenmenin dışında, çocukların sevgi dolu ve kendilerine ilgi gösterilen bir ortamda yetişmesi gerekmektedir. Bu noktada çocuklara vakit ayırılması ve kendini geliştirilebilmesi için etkin bir şekilde ve sabırla destek verilmesi çok önemlidir.
Çocuğunuza vakit ayırın ve gelişimi için aktif ve sabırlı bir destek verin.
Çocukların zeki ve başarılı olabilmesi konusunda, anne ile babanın bakış açısı ve yaklaşımı, çocuğunun gelişiminin önünü açan veya çocuğun gelişiminin önünde engel oluşturan bir etkendir. Olumlu ve gelişimi destekleyici bir yaklaşıma sahip bir anne ile baba, dünyayı yeni keşfetmeye başlayan çocuğunun sorularına sabırla yanıt vererek öğrenme sürecini destekleyecek ve çocuğun öğrenme taleplerine yanıt verebilecektir. Tabii ki bunu yapabilmek için gereken de çocuğunuza zaman ve emek ayırmaktır.
Çocuğunuzun soru sormasını engellemeyin. Sorularına yeterince ayrıntı içerecek şekilde özenle yanıt verin. Hayatınızın akışı nedeniyle ayırabildiğiniz zaman kısıtlı oluyorsa, bu sürenin yoğun, düzenli ve kaliteli olmasına özen gösterin.
Çocukların somut ve soyut kavramları algılayabilmesi, kavramların arasındaki ilişkileri çözebilmesi, hayatın kurgusunu anlayabilmesi için düşünmesi; düşünebilmesi için de sorgulama dürtüsünün oluşması gerekmektedir. Bu sorgulama özelliği bazı çocuklarda fabrika çıkışlı olarak mevcut olmakla birlikte, bazı çocuklarda bulunmayabilir. Bu durumda da çocuğu soru sormaya cesaretlendirmek ve karşılaştığı durumu sorgulaması gerektiği gösterilmeli ve öğretilmelidir.
Çocuğunuzun soru sorması ve sorgulamayı öğrenmesi için, yeri geldiğinde örneklerle yapması gerekenleri, onun yerindeymiş gibi, siz gösterin.
Çocukların görsel ve işitsel gelişimi için yaşına uygun kitapları okuması önem taşımaktadır. Bu nedenle küçük bir araştırma yaparak ilgisini çekebilecek kitaplardan alın ve bu kitapları çocuğunuz ile birlikte okuyun.
Görsel ve işitsel zeka gelişimi için çocuğunuzun yaşına uygun kitaplar temin edin ve beraber okuyun.
Çocuklar hayatta yaşadıkları deneyimler ölçüsünde yetenek sahibi olacaklar ve algıları açılacaktır. Bu nedenle yaptığınız işlerde onlara da görev verin. Bir girişimde bulunarak bir iş yapmak istediğinde, onları uygun bir yöne yönlendirerek görev verin. Görev alma taleplerini reddetmeyin.
Çocuğunuza sorumluluk verin çünkü bir konuyu yeni öğrenen herkes gibi, çocuğunuz da bir şeyleri yapabilmeyi denemeden öğrenemez.
Çocuklarınızın zekasını geliştirebilmesi için yapılabilecek şeylerden birisi de -spor da dahil olmak üzere- değişik etkinliklerde bulunmaktadır. Tüm insanların olduğu gibi çocukların farklı türde etkinliklerde bulunması, beyindeki farklı bölgeleri tetiklemekte ve çalıştırmaktadır. Bu nedenle çeşitli ve farklı etkinliklerde bulunmak beyin gelişimi açısından faydalı olacaktır.
Çocuğunuzun satranç, yüzme, bisiklet, koşu, tiyatro, konser gibi beyninin farklı bölgelerini çalıştıracak farklı etkinliklere katılmasına özen gösterin.
Çocuğunuza vakit ayırarak onunla beraber çeşitli zihinsel çalışmalar yapabilirsiniz. Beynin, kendini zorlayarak ve özellikle tek düze olmayacak şekilde kurgulanan çalışmalar zihinsel gelişimini tetikleyecektir.
Çocuğunuzla birlikte vakit geçirip, çocukların zekalarını geliştirecek zeka alıştırmaları‘ndan yapın.
Benzer bir şekilde çocuğunuzun kontrollü bir süre için oynaması kaydıyla tablet bilgisayarda oynayabileceği ve gelişimine katkıda bulunabilecek eğitim yazılımları ve oyunlar bulunmaktadır. Bu oyunlardan da faydalanabilir.
Süre sınırı baştan, kesin ve değişmeyecek bir şekilde koyulmak üzere tablet bilgisayarlardaki eğitim yazılımları ve oyunlar oynamasını sağlayın.
Okuma Sonrası Dönem
Belirttiğim üzere çocukların farklı konularla ilgilenmesi beyinsel gelişimi ilerletecektir. Bu nedenle ilgilerini çekebilecek dergiler ve kitaplar temin edilmesinde fayda vardır.
İlgi alanını genişletmek, genel kültürünü genişletmek ve beyninin farklı bölgelerini uyarılması için Bilim Teknik Meraklı Minik, Bilim Teknik Çocuk, Atlas Çocuk, National Geographic Kids, OyunÇocuk gibi dergilere abone olun.
Sözün Özü
Eğer zeki bir çocuk sahibi olmak istiyorsanız, çocuğunuzun da çalışması ancak anne ve baba olarak sizlerin daha çok çalışması gerekiyor. Bu bilgiler ve “Çocukların Zekalarını Geliştirecek Zeka Alıştırmaları” yazımız sizlere gayet faydalı olacaktır.
İlk Yayın 05/09/2014
Son Güncelleme 29/03/2019