Okuma Süresi: 10 dakika

İster tercihimiz nedeniyle, ister insiyatifimiz dışındaki etkenler nedeniyle evde bir süre geçirmemiz gerekiyorsa, bu süreyi boş ve verimsiz geçirmek yerine, bunu bir fırsat olarak görüp zamanımızı değerlendirmek mümkündür. Bunun için gereken tek şey yeni bir yıla başlarken yüksek motivasyon hissetmemiz ve hedefler koyduğumuz gibi bu evreyi de akıllıca değerlendirmeyi gerçekten istemektir. Gelin evde nasıl keyifli zaman geçirilir bir bakalım, kendimizi ve ruhumuzu besleyelim!

Erken Kalkan Yol Alır

Evde bulunduğunuz süre zarfında yüksek oranda yatış durumunda bulunacağımız kesin gibi birşey. Bu nedenle, uzun bir süre boyunca uyumak ve geç kalkmak, gününüzün daha önemlisi enerjinizin büyük bir çoğunluğunu kaybetmiş bir şekilde güne başlamanıza neden olacaktır. Karşılaşmaya bir kaç sayı geriden başlamak iyi bir şey değildir öyle değil mi?

Dinç, sağlıklı ve keyifli uyanmak ve gününüzü verimli değerlendirmek için erken kalkın!

Beden Uyursa, Zihin de Uyur

İster yoga, ister basit açma germe hareketleri olsun basit fiziksel hareketler yapmak, bedeninize artık güneşin doğduğunu ve günün başladığını fark ettirmek ve bünyeyi hareketlendirmek açısından iyi olacaktır. Böylece bedeninizi güzel bir güne hazırlamak mümkün olacaktır.

Yoga veya esnetme hareketleri yaparak güne enerjinizi yükselterek başlayın!

Hedefsiz Yola Çıkan Gemi, İstediği Limana Varamaz!

Güzel ve günün sonunda verimli olduğunuz mutlu bir gün geçirmiş olmak istiyorsanız, gününüzü tasarlamak önemlidir. Bu nedenle o gün neler yapmak istediğinizi sabah uyandığınızda gözden geçirin. Bu gözden geçirmeyi yaparken de yapılacak onlarca iş belirlemeyin. Hedefler ve Yeni Yıl yazımızda Warren Buffet’ın belirttiği gibi, gereğinden fazla sayıda  hedef, üzerinizde yük oluşturur ve üretkenliğinizi azaltır.

Günününüzü tasarlayın ve o gün için makul sayıda hedefler belirleyin!

Nitelikli Bir Kahvaltı Yapın

Nitelikli bir kahvaltı yapmak, bütün gece acıkan bedeninizi beslemek ve metabolizmanızı ateşlemek açısından olduğu kadar, gün içinde verimli olmanızı etkileyecek olması nedeniyle oldukça önemlidir. Bendenizin yaşamında yaptığı gibi, gününüzde fark yaratan hususlardan birisi de besleyiciliği yüksek -özellikle protein ağırlıklı ve probiyotik ve prebiyotik lezzetler içeren- bir kahvaltı yapmak olacaktır. Bu sayede verimli bir gün geçirmek için ihtiyaç duyacağınız enerjiyi bulacaksınız.

Çeşidi az da olsa, besleyici ve nitelikli içerikli bir kahvaltı yapın!

Biraz Hareket İyidir!

Bütün gün evde olacağımız için, fiziksel olarak daha az hareketli bir yaşam geçireceğimiz aşikar. Bu nedenle -kilo vermekten ziyade- beden sağlımız için basit fiziksel hareketler yapmakta yarar bulunmaktadır. Ayrıca gerçekleştireceğiniz basit hareketler beyninizi de harekete geçirecektir.

Evde basit de olsa bir dizi fiziksel hareket yaparak bedeninizi ve beyninizi hareketlendirin!

Sığınılacak En Güzel Limanlardan Biri: Kitap 

Kitap okumak çoğunlukla atladığımız ve pek de önemsemediğimiz bir etkinlik. Ancak kitap her koşulda olduğu gibi, evde geçirdiğimiz sürede zarfında en çok vakit ayırmamız gereken etkinliklerden. Bilgi bombardımanına görece az maruz kaldığımız bu evrede, daha çok kitap okuyarak ruhumuzu dinlendirebilir, kendimizi eğlendirebilir ve geliştirebiliriz. İlginizi çekerse, burada yani SosyalAnneBaba blogumuzda yayınladığımız 2019 Yılında Okuduğum Kitaplar Yazısı ve Mide Mühendisi blogumuzda beğendiğimiz ve tanıttığımız kitaplar sizlere fikir verebilir.

Kendinize göre belirleyeceğiniz bir süre boyunca, örneğin günlük 1 saat, mutlaka kitap okuyun!

Podcast Dinleyin!

Son zamanlarda en çok düşünsel üretim yapılan alanlardan birisi de podcast mecrası. Oldukça nitelikli podcastlerden, çok kısa sürede farklı ve öz bilgiler öğrenmek mümkün. Üstelik podcast dinlemek, başka bir işi yaparken de gerçekleştirebileceğiniz bir etkinlik. Podcast konusunda Mide Mühendisi’nin seslendirilen yazılarını dinleyebilir (Dahası da yolda. Geliyorlar!), YiyomFoodBlogger’ın Gevrek adlı podcast kanalını veya, Nilay Örnek’in Nasıl Olunur? adlı podcastli gibi podcastleri dinleyebilirsiniz.

Zamanınızı değerlendirip, kendinizi bilgilendirmek için podcastlerden dinleyin! Özellikle -uygun- bir başka iş yapıyorken!

Yabancı Dilinizi Geliştirin!

Hali hazırda bildiğiniz bir dil varsa, bu süre zarfında akıllıca adımlar atarak o dili geliştirmeniz de mümkün. Eğer bildiğiniz dil İngilizce ise, izlediğiniz televizyon yayınlarının dilini İngilizce’ye çevirebilirsiniz. Bunun dışında bendenizin yaptığı gibi, YouTube üzerinden bildiğiniz dilde olan videoları belirli süre -mesela günde en az 15 dakika- dinleyebilirsiniz. Evde sizin dışınızda aynı dili bilen birisi var ise, o dilde iletişim kurmaya çalışarak hem hayatınızda bir değişiklik yapabilir hem de kendinizi gelişmeye zorlayabilirsiniz. Eğer dili biraz daha geleneksel şekilde çalışarak, bir uygulama üzerinden öğrenmek istiyorsanız da, hangi dil öğrenme yazılımının size uyduğuna karar vererek başlayabilirsiniz.

Bildiğiniz dili biraz hareketlendirin. Dil kullanıldıkça ve ona vakit ayırdıkça gelişir. E bundan daha uygun zamanı ne zaman bulacaksınız?

Bir Başka Dil Öğrenmeye Başlayabilirsiniz!

Dil öğrenmenin insan beyni üzerindeki olumlu etkileri büyüktür. Özellikle yapılan araştırmalar ilerleyen yıllarda demans ve alzheimer gibi olumsuz rahatsızlıkları geciktirdiğini, hafızanın diriliğini yükselttiğini ve karar alma yeteneğini keskinleştirdiğini göstermektedir. Bu nedenle istediğiniz bir başka dili öğrenmek için doğru zaman olabilir. Üstelik yeni bir dil öğrenmek için teknolojik imkanlar ciddi ölçekte ilerledi. Günümüzde dil öğrenmek için birçok uygun yazılım mevcut, hatta bazıları oldukça sıradışı yöntemleri kullanarak dil öğrenmenizi sağlıyor. Kısacası her şey sizi bekliyor…

Dil öğrenmek, hiç bakmadığınız bir açıdan dünyayı öğrenmek ve beyninizi çalıştırmak için biçilmiş kaftan! Kendinize ve geleceğinize bir yatırım yapın yeni bir dil öğrenin!

Bir Başka Can İle İlgilenin!

İnsanoğlu zor zamanlarda umut taşımak, iyi şeyleri hissetmek, güzellikleri görmek ister. Basit bir tohumdan bir bitki büyütmek ve her gün o evrelerini takip etmek bu mutluluğu yaşatabilecek eylemlerden birisi. Bu nedenle istediğiniz bir bitkiyi, evinizde hiç tohum yoksa veya dışarı çıkmak istemiyorsanız da bir fasülyeden ya da nohuttan bitkii yetiştirebilirsiniz.

Bir varlığı büyütmek, keyifli bir şeydir. En iyisi mi bir bitki yetiştirin!

Önce Can Sonra Canan!

Başka canlar ile ilgilenmek ve hem onları hem de ruhunuzu beslemek güzel birşey. Ama aynı zamanda keyif alarak, biyolojik ihtiyaçlarımızdan biri olan yemek yemek için de yapılabilecek şeyler var. Hep aklınızda olan ve yapmadığınız o tarifleri deneyenilir, diğer blogumuz Mide Mühendisi Blog‘da biraz takılabilir ve Nasıl Yapılır? bölümünden gözünüze kestirdiğiniz yeni lezzetleri yapabilirsiniz. Unutmadan mutfakta denediğiniz lezzetleri Mide Mühendisi Instagram hesabını etiketleyerek bizimle de paylaşmayı unutmayın. 🙂

Mutfak insanın karnını doyurduğu kadar, ruhunu da dinlendirdiği bir yerdir. Biraz mutfakta vakit geçirin ve mutlu olun!

Uzaktan Eğitim Platformlarından Birşeyler Öğrenin!

Bulunduğumuz çağda eğitim, oldukça farklı mecralar üzerinden hemen her an erişilebilir durumda. Coursera, Udemy, EdX, Skillshare, Brilliant ve Khan Academy gibi birçok platform üzerinden farklı farklı alanlarda ilginç eğitimler alabilirsiniz. Gönlünüz ne isterse! Çeşit çeşit eğitim emrinize amade!

Farklı alanlarda ilginç konularda, işin uzmanlarından eğitim almak mümkün. Bir bakın ve istediğiniz konuda uzaktan eğitim alın!

Klasik Müzik Klasiklerini Dinleyin!

Klasik müzik herkesin tercih ettiği bir müzik tarzı olmayabilir. Ancak klasik müziğin sakinleştirici ve dinlendirici etkisi de inkar edilemez. Ünlü bestecilerin oldukça klasikleşmiş eserlerini, örneğin

  • Beethoven’ın Für Elise eserini,
  • Vivaldi’nin The Four Seasons eserini
  • Mozart’ın Serenade No. 13 for strings in G major eserini
  • Beethoven’ın Symphony No.5 in C minor eserini,
  • Mozart’ın Overture from The Marriage of Figaro eserini
  • Johann Strauss’un The Blue Danube eserini

ya da beğendiğiniz başka klasik eserleri dinleyebilirsiniz. 

Klasik müzik klasiklerini bilme keyfi için klasik müzik dinleyebilirsiniz!

Biraz Müzik, İyi , Çok İyi Gelir!

Müzik dinlemek sıklıkla yaptığımız etkinliklerden birisi. Beynimizi inanılmaz bir şekilde harekete geçiren bir etkinlik ancak yapısı itibariyle etkin değil edilgen olduğumuz bir eylem. Tek düzelikten çıkmak, hem de beynimizi çok daha farklı bir sinir hücrelerini çalıştırmak adına daha önce çaldığınız bir müzik aletini çalabilirsiniz ya da hep aklınızda olan o müzik aletini çalmak adına bir başlangıç yapabilirsiniz. Bu zaman, böyle bir kararı uygulamaya geçirip bir müzik aletine vakit ayırmak için çok uygun bir fırsat!

Nitelikli Belgeseller İzleyin!

Belgesel izlemek -biraz da sözde olmakla birlikte- bizde ata sporudur biliyorsunuz. 🙂 Bununla birlikte gelinen noktada, isterseniz Netflix veya benzer platformlar üzerinden, isterseniz de YouTube üzerinden nitelikli kısa ya da uzun belgeseller izlemek mümkün.

Biz bir yılı aşkın süredir Kurzgesagt adlı kanalına, Ted-Ed kanalına ve bir süredir de TRT Belgesel’in Savaşın Efsaneleri belgesel dizisine sarmış durumdayız. Bunun dışında Netflix’in Chef’s Table ve Tuz, Yağ, Asit, Isı adlı belgeseli de izlediğimiz ve önerebileceğimiz belgesellerden.

Atasporumuz olan belgesel izleme faaliyetine -gerçek anlamda- zaman ayırmak iyi gelecektir!

Yabancılar Yüzlerce Hatta Binlerce Kilometre Uzaktan Bu Eserlere Geliyor

UNESCO tarafından dünya mirası listesine kabul edilmiş ve Türkiye’de bulunan eserlerin hangisini biliyorsunuz? Ya da kaç adet dünya mirası unvanı almış kültürel değerimiz olduğunu. Hazır evde iken, dünya ölçeğinde oldukça önemli olduğu ilan edilmiş bu eserlerin hangileri olduğunu, özelliklerini öğrenebilirsiniz. Kim bilir, belki de evden çıktığınızda ziyaret edeceğiniz UNESCO dünya mirası eserlerimizi belirlemek istersiniz… 😉

Türkiye’deki UNESCO dünya mirası listesi’ne girmiş eserleri inceleyin ve öğrenin! 

Müzeleri Oturduğunuz Yerden Gezin!

Yerinde gidip ziyaret edemiyor olsak da, Türkiye’de önemli müzeleri oturduğunuz yerden gezebilirsiniz. Hem de gerçekten oradaymış gibi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu güzel hizmeti tam, evde geçirilen zamanı değerlendirmeye yönelik. Gelin Türkiye’nin en önde gelen ve milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan bu müzeleri gezelim…

İnsanların yüzlerce hatta binlerce kilometrelerden gelerek ziyaret ettiği bu müzeleri yerinizden gezin. Böyle bir fırsat kaçmaz!

Dakikalar Harcayıp Saatleri Kazanmak

Size, bir insanın yıllarını verip uzmanlığa eriştiği belirli bir konuda, saatlerini harcayarak yılların deneyimini damıttığı ve bu öz bilgi damlaları kaleme aldığı yazıları dakikalar içinde okumak sizce nasıl birşeydir? Bence çok mantıklı. Hatta çok akıllıca! Siz de bu şekilde düşünüyor iseniz, ilginizi çeken konularda nitelikli yazılar yazan blogları takip edip o yılları sünger gibi dakikalar içinde beyninize çekebilirsiniz.

Bu blogu yani SosyalAnneBaba’yı, yemek kültürü konusunda Mide Mühendisi’ni, çeşitli konularda M. Serdar Kuzuloğlu’nun “İnternet Ekipler Amiri’nin Harikulade Blogu”nu, arkeoloji konularında Arkeofili’yi, evcil hayvanlar için Patiliyo’yu, gezginlik için Rotasız Seyyah gibi blogları okuyarak veya ilgi alanınıza uygun başka blogları basit bir arama ile bulabilirsiniz.

En başta SosyalAnneBaba ve Mide Mühendisi’ni! Hatta SosyalAnneBaba’daki 2019’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı ve Mide Mühendisi’ndeki 2019’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı iyi bir başlangıç noktası olabilir. 🙂

Dakikalar içinde büyük fikirsel ve bilgisel kazanımlar için blogları okuyun!

Hep Okumayın Biraz da Yazın!

Kitap ve blogları okumak iyidir ve çok şey kazandırır. Ancak biraz da beynimizin sadece okuma ile ilgili olan kısmını değil, başka kısımlarını da çalıştırmak için yazmak iyi olacaktır. Üretilen bilgileri veya fikirsel üretimleri sadece tüketen bireyler olmaktan çıkmak için birşeyler yazın. İster bir hikaye, ister geçmişte yaşadığınız bir anınızı, ister geçirdiğiniz o günü, ister anlık düşüncelerinizi… Ancak mutlaka birşeyler yazın. Tercihen de ekran karşısında değil, elinize kağıt kalemi alarak…

Yazın. Düşüncelerinizi, gününüzü, hayallerinizi, anılarınızı… Her neyi istiyorsanız, onu yazın!

Hayal Kurun!

İnsanoğlu var olduğu süre zarfınca düşüncelere dalmış ve hayal kurmuştur. Bu görece dingin evrede, geleceğe yönelik olarak hayal kurmak ve hedefler belirlemek yerinde olacaktır. Zira yaratıcı ve özgün hayaller dingin zihinlerin üreteceği fikirlerdir.

Evde geçen dingin zaman evresini değerlendirmek ve hayaller kurmak akıllıca olacaktır. Zira hayal olmadan ilerleme olmaz!

Son Söz

“Evde nasıl keyifli zaman geçirilir ki?” sorusuna yanıt olarak bunları gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte, tüm bu alışkanlıkları, evden çıkıp normal bir hayata döndüğümüz evrede de kaybetmemek, kazandığınız bu kazanımları sürdürmek de gerekmektedir. Bu nedenle kazandığınız alışkanlıkları devam ettirmek için hayatımızı etkin bir şekilde yönetmek üzerine de biraz çalışmakta yarar bulunacaktır.

Peki Ya Siz?

Siz evdeyken neler yapıyorsunuz? Evde geçirilen zamanı daha verimli ve yararlı halde nasıl geçiriyorsunuz? Deneyim ve görüş paylaşımı zamanı…

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 26/03/2020
Son Güncelleme Tarihi, 27/11/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 4 gün
Çalışma Süresi, 4 saat 44 dakika

12 thoughts

  1. okadar yoğun bir ajandamız var ki evde ..uzaktan eğitimler canlı son hız devam..En az bin tane sınıfımın grubunda milyon tane soruya cevap vererek geçiyor.. bir taraftan mide şenliğini de ihmal etmemek lazım…çeşit çeşit tarifler..gece nasıl oluyor hiç anlamıyorum.. ama herşeyden önemlisi sevdiklerimle saglikliyiz şükür..

    1. Çocuklu ailelerin kaçınılmazı galiba. 🙂
      Yine de şükür dediğiniz gibi.

    1. Teşekkür ediyorum. Hep diyorum, deneyim paylaşıldıkça anlam kazanır. 🙂

  2. Klasik müzik tavsiyeleri işime yarıcak gibi. Bir yandan telefondan podcastinizi açıp bir yandan youtubedan klasik müzik açıcam. Hadi bana iyi keyifler ☺️
    Emeğinize sağlık.

  3. Erken kalkıyorum mutlaka ben de, iyi bie kahvaltı ve sonra günün büyük bölümü yemek hazırlama ve ev ihtiyaçları ile ilgilenerek geçiyor. Mutlaka biraz kitap okumak için vakit yaratıyorum, normal zamanda yapamadığım ve en özlediğim şey film ve dizi izlemekti, bu ara ona da bolca vakit ayırıyorum.

    1. Erken kalkmak çok önemli. Erken kalkmayınca günün önemli bir kısmı geçmiş oluyor. Gün içinde her fırsatı değerlendirip, ufak tefek birşeyler yapınca da iyi oluyor. Günün sonunda bir bakıyorsun, hiç de fena geçmemiş. 🙂

  4. Bu yazıyı tekrar okudum; gerçekten ufuk açıcı, motive edici ve uygulandığında insana birseyler katacağı belli olan efsane bir yazı olmuş. Ilk fırsatta çıktı alıp odamın duvarına asacağım. Teşekkürler emeğinize sağlık 👏👏👏

    1. Teşekkürler! 🙂
      Bu yazı üzerinde çalışıyorum, yakında bir güncelleme de gelecek. 😉

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir