Makedonya, resmi adı ile Kuzey Makedonya
2019 yılı yazında gerçekleştirdiğimiz Balkan seyahatimiz kapsamında Türkiye dışında Yunanistan’da, Makedonya’da, Arnavutluk’ta ve Karadağ’da tatil yapma ve gözlemlerde bulunma fırsatımız oldu. Bizim yaptığımız gibi, sizler de Makedonya’ya seyahat edecekseniz belirli noktalara dikkat etmenizde ve de aşağıda paylaştığımız Makedonya’daki hayata ilişkin gözlemlerimizi aklınızın bir kenarında tutmakta fayda var.
- Yunanistan’dan Makedonya’ya geçerken sadece rakım yükselmiyor, aynı zamanda yeşil yoğunluğu da oldukça artıyor. Coğrafyaya güçlü bir bitki örtüsü hakim ve yollar çoğunlukla bu yeşil bitki örtüsünün içinden geçiyor.
- Makedonya’nın yol kalitesi fena değil ama çok iyi demek mümkün değil. Yollar ise ağırlıklı olarak tek şerit gidiş tek şerit geliş şeklinde, bölünmüş yol ise hemen hiç yok.
- Ülkede insanlar oldukça sakin ve dingin. Bir yerlere birşey yetiştirme halinde değiller. Bu anlamda Türkiye’deki sosyal hayattaki kaotik sosyal hareketlilik burada pek yok.
- Ülkedeki insanlar gayet sakin araç kullanıyorlar ve şehirde bariz bir yaya üstünlüğü ile yayaya saygı var.
- Akaryakıt istasyonlarının gelişmişliğinin ülkemizin ve Yunanistan’ın gerisinde olduğunu söylemek mümkün.
- Büyük akaryakıt şirketlerinden Lukoil faaliyette. Onun dışında bilinen bir akaryakıt şirketi gözlemlemedik.
- Ülkedeki seyahatimiz boyunca güzergahımız üstünde, neredeyse hemen hiç polis aracı görmedik.
- Yayaya saygı üst düzeyde. Yayalar hemen hep yaya geçitlerini tercih ediyor, yaya geçidine adımını atan yaya varken durup yol vermeyen araç hemen hiç yok.
Manastır
- Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri bir okul olarak kurduğu ve Mustafa Kemal’in de askeri eğitiminin bir kısmını aldığı Manastır Askeri İdadi’si bu şehirde bulunuyor.
- Şehrin merkezi oldukça yeşil olduğunu söylemek mümkün.
Ohri
- Şehrin, mimarisi ve tarihi eserleri ile hala bir Osmanlı İmparatorluğu kenti özelliğini taşıdığı gözüküyor.
- UNESCO koruması altında olmasından dolayı biraz turistik bir özellik kazanmış. Bu nedenle sosyal hayat hareketli.
- Türk Caddesi de denilen Kliment Ohridski Caddesi sosyal hayatın merkezi ve meşhur Ohri incisi satan birçok işletme mevcut.
- İnsana denizmiş hissi veren, Ohri gölü şehre de farklı bir hava katıyor.
- Şehirde birkaç adet Ramstor (Koç Holding’in Migros’a sahipken yurtdışında açtığı marketler) bulunuyor.
- Şehirde camiler ve kiliseler bir arada ve bu anlamda şehirde çok kültürlülüğün halen yaşandığı söylenebilir.
Aziz Naum (Sveti Naum veya Saint Naum)
- Ohri Gölü’nden su girişininin olduğu birkaç yerden birisi de Sv. Naum bir diğer deyişle St. Naum.
- Dağlardan gelen sular, bu bölgeden kaynayıp, oluşturduğu s şeklindeki kıvrımlar ile iyice yavaşlayarak bölgede biyoçeşitliliği arttıcı bir alan oluşturmuş.
- Hemen Arnavutluk sınırında bulunan şehirde parklar ve çevre düzenlemesi yapılarak, doğal güzellik daha da ortaya çıkarılmış.
- Kaynağın oluşturduğu akarsuyun tersi istikametinde kayıklar ile keyifli turlar yapılabiliyor.
Ustruga (Struga)
- Ustruga Ohri Gölü’nün suyunun çıkış yaptığı yere kurulmuş bir şehir.
- Oldukça küçük olan şehirde yine de turistik olarak çeşitli işletmeler ve oteller mevcut.
- Suyun çıkışı bir kanal ile düzenlenmiş ve göl suyunda yüzüldüğü gibi bu kanalda da yüzülebiliyor, hatta burada yüzmenin gölün kendisindeyüzmekten daha keyifli bile olduğu söylenebilir.
Not
Burada paylaşılanlar bizim seyahatimize ilişkin gözlemlerdir ve bu ziyarete hastır. Bu gözlemlerin hepsi ülkede yaygın olan durumu da gösterebilir, ya da farklı bir şekilde fiili durum daha farklı da olabilir. Bu hususların paylaşılması nedeni, deneyimlerimizi paylaşmak ve bu vesile ile sizlerin de deneyimlerinizi duymaktadır.
Katılmadığınız bir tespit varsa veya farklı deneyimleriniz mevcutsa, veya aynı yönde gözlemleriniz ve deneyiminiz varsa aşağıda bizimle paylaşın. Konuşalım, danışalım, bilgi paylaşımı yapalım. 🙂