Okuma Süresi: 5 dakika

Türkiye’nin ilk UNESCO Gastronomi Şehri olarak ilan edilen şehri olan Gaziantep, sadece ünlü Gaziantep Mutfağı ile değil aynı zamanda kültürel zenginliği ile öne çıkan şehirlerimizden. Bu niteliği nedeniyle bendenizin 2013’ten bugüne kadar her yıl en az bir bazen iki kere ziyarette bulunduğu Gaziantep’i gezmek ve görmek elzemdir. Sahip oldukları ve oldukça içselleştirmiş oldukları yenilikçilik anlayışından olsa gerek, her ziyarette yeni bir müze ya da ziyaret edilecek yeni bir yerin yapılmış olduğunu ya da bir yerlerin restore edildiğini görmek, bendeniz için şaşırtıcı olmaktan çıkmış durumda. Şehirde ziyaret edilecek birçok yer bulunsa da, Gaziantep’te ilk ziyaret edilmesi gereken müze, sadece Türkiye’de değil Dünya ölçeğinde önemli bir müzelerden birisi olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’dir.

Müze’deki Bölümler ve Eserler

Önemli tarihi eserleri içeren ve tarihi ipek yolunun üzerinde bulunan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma kentinin üzerinde kurulduğu Fırat nehrinin iki yakasına temsilen iki blok şeklinde inşaa edilmiş. Binanın sol tarafında bulunan A blokta Zeugma Antik Kenti’nden getirilen mozaikler ve kentten çıkarılan buluntular, B blokta ise Gaziantep ve çevresinde Doğu Roma dönemine ait buluntular sergilenmektedir. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nin –Hatay Arkeoloji Müzesi ile birlikte- dünyanın önde gelen mozaik müzelerinden birisi olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Mozaiklerin renk çeşitliliği ve konu farklılığı açısından özgün olmaları kadar, mozaiklerde kullanılan tessera [Mozaikler yapılırken kullanılan küçük mozaik taşlarına verilen ad] sayısının yüksek olması bunun başlıca nedenidir. Tesseraların yüksek sayısı -tıpkı bir kilimdeki ilmek sayısının çokluğu gibi- eserlerin yapılmasında daha çok emek harcanması anlamına gelmekte, bu da eserlerin daha etkileyici olmasını ve daha gerçekçi bir görsellik göstermesini sağlamaktadır.

Aslen Bir Havuz Tabanı Olan, Akhilleus Mozaiği

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde etkileyici mozaikler dışında Roma çeşmeleri, sütunlar, heykeller de bulunmaktadır. Bu heykellerden birisi de oldukça etkileyici olan ve özel bir yerde konumlanmış olan bronz Mars1 heykelidir. 2000 yılında yapılan kazılarda Poseidon Villası’nın kiler olarak adlandırılabilecek alanında, yiyecek küplerinin altına gizlenmiş olarak bulunmuş olan heykel, müzenin önemli eserlerindendir.

Mars Heykeli

Tabii ki Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni tanıtırken “Çingene Kızı”nı anlatmamak olmaz. Bugün çingene kızı lakabını kazanmış olan mozaik parçası, Zeugma antik kentinde bulunan bir villanın taban mozaiğin bir parçasıdır ve bu parçada antik çağda yaşamış bir kişinin yüzü betimlenmektedir. Çingene kızının betimlemesinin, mitolojide yeryüzünün cisimleşmiş hali olan olduğu söylenen Gaia olduğu veya Büyük İskender olduğuna dair farklı görüşler bulunmaktadır. Çingene kızının temsilinin tam olarak ne olduğu bilinmediği için de, cinsiyeti de bilinememektedir. Ancak örgü saçları nedeniyle bu mozaiğe çingene kızı yakıştırması yapılmıştır ve bu yakıştırma yaygın bir kabul görmüştür. Müzede özel bir odada sergilenen çingene kızının bakışları oldukça etkileyicidir. Etkileyiciliğinin yanı sıra çingene kızının gözlerinin, tarihte birçok sanatçının birçok eserde kullandığı üç çeyrek bakış adı verilen teknik ile çizildiği için nereye giderseniz gidin çingene kızının size baktığı hissi oluşturmaktadır. Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa’sında da olan bu özellik de mozaiğin daha da öne çıkmasını sağlamaktadır.

Çingene Kızı

Müzenin Özellikleri

Sadece Gazientep’in değil, ülkemizin ve dünyanın önemli müzelerinden olan Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi 25.000 metrekarelik kapalı alana sahiptir. Sergileme alanında,

  • 3000 metrekare mozaik,
  • 140 metrekare duvar resmi,
  • 4 Roma çeşmesi,
  • 20 adet sütun,
  • 4 kireç taşından yapılmış heykel,
  • 1 adet bronzdan yapılmış Mars heykeli,
  • Mezar stelleri,
  • Llahitler,
  • Mimari parçalar,

sergilenmektedir.

Sözün özü…

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep Mutfağı ile birlikte, tek başına Gaziantep’e gitme vesilesi olacak değerlerimizden birisidir. Nitelikli bir mutfak ile mideleri ve kültürel zenginliği ile beyinleri beslemek için Gaziantep’e gitmek ve Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesini ziyaret etmek doğru bir tercih olacaktır. Ama önceden MüzeKart’ınızı hazırlamak ve Mide Mühendisi uzmanlığı ise Gaziantep’te yenilecek yemekleri önceden belirlemek şart.

Künye

Adı, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi
İli, Gaziantep
İlçesi, Şehitkamil
Adres, Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Bulvarı
Konumu, 37°04’30.9″N 37°23’10.3″E
Telefon, 0 342 325 27 27
e-Posta, iktm27@kulturturizm.gov.tr
Ziyaret Ücreti, 24 TL
MüzeKart, Geçerli

Konum Bilgileri

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni Daha Yakından Tanıyın

Sizler için paylaştığım ve anlattığım Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni oturduğunuz yerden gezmek için SosyalAnneBaba Instagram hesabımızda yer alan sabitlenmiş hikayelerimizden Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi hikayesini inceleyebilirsiniz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Sanal Müzesi ile, oturduğunuz yerden neredeyse bütün müzeyi gezebilirsiniz.

Ek olarak Gaziantep Sanayi Odası’nın, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi için hazırlamış olduğu sanal sergiyi de inceleyebilirsiniz.

Sanal ziyaret dışında da TRT2’nin Müzenin Yıldızları adlı yapımındaki Gaziantep Zeugma Moziak Müzesi tanıtımlarını izleyebilirsiniz…

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 11/06/2020
Son Güncelleme Tarihi, 09/06/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 33 dakika

4 thoughts

  1. Gerçekten çok güzel bir müze. Herkese tavsiye ederim. Hatta müzenin hemen yukarısında yer alan Küşlemeci Halil Usta yemek açısından değerlendirilebilir. 👍

  2. Sosyal Baba ile bu müzeyi gezmiştim, gerçekten ülkemizde mutlaka gezilip görülmesi gereken müzelerden biri bence.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir