Okuma Süresi: 3 dakika

Türkiye’nin UNESCO Gastronomi Şehri unvanına sahip iki şehrinden birisi olan Hatay, mutfağı ile yüksek seviyede ilgi çeken bir kent -ki bu zenginliği yüzündendir ki, Mide Mühendisi olarak düzenlediğimiz bir kaç Hatay Harekatı mevcut. Şehrin oldukça gastronomik açıdan oldukça derinlikli olan Hatay Mutfağı’nı, tamamen bir kenara koysak dahi, Hatay zenginliği ile hala ışıldar. Zira bu topraklar, tarih boyunca önemli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, binlerce yıl boyunca da tarihin her katmanında kültürel zenginlik biriktirmiştir. Tüm bu zenginliğin derinliği görmek, anlamak ve öğrenmek için de ilk atılması gereken adım, Hatay Arkeoloji Müzesi’ni gezmek olacaktır.

Müze’deki Bölümler ve Eserler

Müzede de Hatay’ın geçirdiği tarihsel dönemleri anlatan bir giriş bölümden sonra, Üçağızlı Mağarası’nın canlandırılması ile Hatay tarihinde bir yolculuğa başlanmaktadır. Üçağızlı Mağarası, Bu medeniyetler beşiğinde, mevcut bilgiler ışığında, yaşamın M.Ö. 43.000 ile M.Ö. 17.000 yılları arasında başladığı tahmin edilen yerdir. Müzede neolitik dönemden demir çağının sonuna kadar varlıklarını sürdüren höyük kültürleri sergilenmektedir. 

Höyükler dışında, oldukça bilinen dev gibi bir heykel olan Kral Şuppiluliuma’nın heykeli ve Hititler dönemine ait eserler mevcuttur. Müzede ve tarih içinde ilerlendiğinde, Büyük İskender’in Hatay’a gelmesi ve komutanlarının kurduğu devletlerin eserlerin sergilendiği bölüme gelinmektedir. Özellikle Pers Kralı Darius ile Büyük İskender’in İssos Savaşı’na ilişkin bilgilendirici bölüm ilgi çekicidir.

Mozaikler açısından dünyanın birincisi olan Hatay Müzesi’nde, birinciliğini gerçekten hak ettirecek çeşitte ve güzellikte bir çok mozaik mevcuttur. Bunun dışında müzedeki en belkide en etkileyici eser de olağanüstü mermer işçiliği ile çok özel bir “parça” olan Antakya Lahdidir.

Antakya Lahdi

Müzenin Özellikleri

Keyifle ve saatlerce gezilebilecek bir müze olan Hatay Arkeoloji Müzesi’ni her gittiğimizde daha da büyümüş zenginleşmiş olarak buluyoruz. Ülkemizin yeni müzelerinden olan Hatay Arkeoloji Müzesi 53.500 metrekarelik arazi içerisinde yer almakta, 16.000 metrekarelik oturum alanına, 32.754,14 metrekarelik kapalı alana ve 10.700 metrekare sergileme alanına sahiptir. Bu sergileme alanında, 

  • 10 adet alan canlandırması,
  • 86 adet heykel,
  • 6 adet sütun ve sütun başlığı,
  • 1340 metrekare mozaik, yazıtlar, steller, mil taşları, lahitler,
  • 6 adet maket,
  • 58 adet vitrin içerisinde, binlerce metal, seramik ve cam eser,

sergilenmektedir.

Sözün özü…

Hatay Arkeoloji Müzesi büyüklüğü ile, içerdiği eserlerin özellikleri ile, dünyanın en büyük mozaik müzesi olması ile, ülkemizin yeni ve güzel müzelerinden olması ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken müzelerimizdendir. Hatay Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmeden önce Müzekart’larınızı hazırlamayı ve Hatay’da tadılacak enfes lezzetleri de önceden belirlemeyi unutmayın. 😉

Künye

Adı, Hatay Arkeoloji Müzesi
İli, Hatay
İlçesi, Antakya
Adres, Maşuklu Mahalle Atatürk Caddesi
Konumu, 36°13’16.0″N 36°11’03.6″E
Telefon, 0 326 225 10 60 – 66
e-Posta, hataymuzesi@kultur.gov.tr
Ziyaret Ücreti, 24 TL
MüzeKart, Geçerli

Konum Bilgileri

Müzeyi Daha Yakından Tanıyın

Hatay Arkeoloji Müzesi’ne, oturduğunuz yerden gezmek için SosyalAnneBaba Instagram adresimizde yer alan hikayelerimizden Hatay Arkeoloji Müzesi hikayesini inceleyebilirsiniz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sanal Müze sayfası ile, oturduğunuz yerden neredeyse bütün Hatay Arkeoloji Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Sanal ziyaret dışında da TRT2’nin Müzenin Yıldızları adlı yapımındaki Hatay Arkeoloji Müzesi tanıtımlarını izleyebilirsiniz…

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 29/08/2019
Son Güncelleme Tarihi, 04/09/2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir