Mayıs ayında bir anda açtığı mor, pembe, eflatun ya da beyaz çiçekleri ile ortama güzel kokular salan leylak bitkisi, anavatanı Balkanlar olan ve bizim de Balkan Seyahati 2019 kapsamında 4 Balkan Ülkesini gezerken gördüğümüz bir bitkidir. Çiçeklerinden şerbet yapmak dahil, çiçeklerinden ve yapraklarından çeşitli şekilde yararlanabilen leylak bitkisi nasıl bir bitkiymiş gelin biraz yakından bakalım.
Gövdesi
6 metreye kadar boylanabilen leylak bitkisinin gövdesi açık gri kahverengi rengindedir. Gençken düz olan gövde, büyüdüğünde dikine soyulabilen bir şekle bürünür.
Yaprakları
Leylak bitkisi 2-3 santimetrelik bir sapın ucunda, 6 – 9 santimetre boyunda, 4 – 7 santimetre genişliğinde yürek biçiminde kalınca yapraklara sahiptir.
Çiçekleri
Bitkinin, mevsime göre nisan sonu – haziran başı aralığında ayında açan mor, pembe, eflatun ya da beyaz renkli, 10 – 20 santimetre boyunda ve salkım şeklinde hoş kokulu çiçekleri bulunmaktadır. Çiçekleri çoğunlukla dört taç yapraktan oluşmaktadır.
Meyveleri
Çiçekleri meyveye dönüştüğünde 5 – 10 milimetre boyunda ve çok sayıda kapsüller içeren sivri yumurta şekilli meyveler olmaktadır.
Kullanımı
Çiçeklerinden oldukça güzel bir şerbet yapılabildiği gibi, reçel ve sirke yapımında da kullanılabilir. Çiçeklerinin ve kuru yapraklarının yağı çıkarılabilir.
Leylak bitkisi çiçeklerinden yapılabilecek tarifler için Mide Mühendisi Blog’umun Nasıl Yapılır? bölümüne bakabilirsiniz…
Tıbbi Faydaları
Antioksidan ve C vitamini içeriği yüksektir. Antiseptik ve Antifungal özellik göstermektedir. Fiziksel etkilerinin yanında, zihinsel ve ruhsal anlamda da rahatlatıcı etki gösterir.
Dikkat!
Tüm bitkilerde olduğu gibi, leylak bitkisi kaynaklı ürünlerin de az kullanımı gerekmektedir. Ayrıca leylak alerjiniz olmadığına emin olmanız tavsiye edilir. Beklenmeyen bir etki görüldüğü takdirde hemen doktora başvurulmalıdır.
Türkiye’de Nerede Bulunur?
Türkiye’nin hemen her yerinde doğada, parklarda ve kişisel bahçelerde bulunur.
Ankara’da Nerede Bulunur?
Ankara’da pek çok parkta ve yol kenarında leylak bitkisi ile karşılaşılabilir. Anıtkabir arazisinde ve TEİAŞ Gölbaşı Sosyal Tesisleri’nde gelişkin bireylerinden örnekler görebilmek mümkündür.
Künye
Bitki Adı
Leylak Bitkisi
Bilimsel Adı
Syringa Vulgaris
Farklı Adları
Adi leylak
Diğer Dillerde Adları
Common lilac (İngilizce)
Lilas commun (Fransızca)
Gemeriner Flider (Almanca)
Las lilas (İspanyolca)
Bölüm
Kapalı tohumlu (Magnoliophyta)
Sınıf
İki Çenekliler (Dicotyledonae)
Aile
Zeytingiller (Oleaceae)
Cins
Leylaklar (Syringa)
Doğal Yetişme Alanı
Balkanlar ve Batı Asya
Kaynaklar
- Ankara’nın Ağaç, Ağaçcık ve Çalıları, Ahmet Demirtaş, Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği
- Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları, Necati Güvenç Mamıkoğlu, NTV Yayınları
Leylak, kara mürver gibi başka ağaçları da yakından tanımak ister misiniz? O zaman Türkiye’nin Ağaçları Albümü serisine ve TÜBİTAK’ın Doğa Kartları serisine bir bakın derim.
Peki Ya Siz?
Siz leylak bitkisini bilir misiniz? Yaşadığınız yerde nerede gördünüz ya da buldunuz? Herhangi bir kısmından hiç yararlandınız mı? Görüşlerinizi ve deneyimlerinizi yorumlar kısmında paylaşırsanız bilgilerimizi hep birlikte arttırabiliriz.
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 18/06/2020
Son Güncelleme Tarihi, 19/04/2024
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 58 dakika
Emeğinize sağlık
Teşekkürler… 🙂
Leylak bitkisi ile ilk tanışmam küçükken rahmetli dedemin bahçeli gecekondusunda olmuştu. Büyük bir ağaç şeklindeki leylak ağacı evin damına kadar uzanmaktaydı. Bahar ayında öyle güzel kokardı ki mest olurdum 🙂 şimdi ise nerede görsem leylak ağacını tanırım ve mevsiminde açmışsa koklamadan geçmem.
Bu keyifli yazı için ve beni geçmişe götürdüğünüz için çok teşekkür ederim. Daha fazla ağaç/çalı/çiçek/faydalı bitkiler tanımak isteriz. Teşekkür ederim.
Ne güzel bir anıymış… Böyle anılar, insanın çocukluğuna ait var olan hisler çok önemli. 🙂
Leylak ve kara mürver gibi birçok ağacın, çalının ya da bitkinin yazıları gelecek, yeri geldikçe ve peyderpey.
Teşekkürler…