Okuma Süresi: 5 dakika

Fesleğen bitkisi birçok şekilde kullanılabilen ve mutfak değeri olan bir bitki. Bu bitkinin ayrıntılı özelliklerini bir önceki yazı olan fesleğen bitkisi yazısında ele almıştık. Sıra geldi, fesleğen bitkisi nasıl yetiştirilir sorusuna ve yanıtına…

Çeşitli lezzetlerde kullanılabilen ve 150 kadar türü bulunan fesleğen bitkisi nasıl yetiştirilir ele alırken, mutfak değeri yüksek olan ve büyük yapraklı bir fesleğen türü olan Ceneviz fesleğenini temel alacağız.

Fesleğen Bitkisi

Toprak İhtiyacı

Fesleğen bitkisi temiz, hastalık ya da başka bir sorun olmayan toprak ister. Bu anlamda bitki yetiştiriciliğinde kullanılan torflar, fesleğen yetiştirmek için uygundur. Eğer bahçe toprağı kullanacak iseniz, torf ile bu toprağın bir karışımını kullanmak daha yerinde olacaktır.

Tohum Ekimi

Tohumları küçük siyah haşhaş taneleri gibi olan fesleğenin, tohumları iç mekanlarda yıl boyunca, dış mekanlarda ise bahar aylarında ekilebilir.

Çimlendirme

Tohumlar gübre ile zenginleştirilmiş iyi bir toprak karışımında, istenirse viyollerde istenirse de saksıda çimlendirilir. Tohum kalınlığının yaklaşık 3 katı derine dikilen tohumlar, ilk aşamada sıcaklık olarak 18-22 derece aralığına, çimlenene kadar nemli olan bir toprak ihtiyacı duyarlar. Bu sıcaklığı ve nemliliği sağlamak için, güçlü öğle güneşini almayan ancak sıcak olan bir yerde konumlandırılıp, üzeri ışık geçiren bir naylon ile kapatma yapılabilir.

Çimlenme başarıya ulaşıp ilk filizlerin topraktan baş verdiği aşamaya kadar, her gün naylon açılıp toprak havalandırılmalı ve toprağın uzun süre boyunca nemsiz kalmaması veya aşırı nemli olmaması sağlanmalıdır. 

İlk filizler görüldüğü aşamada da naylon kaldırılarak havalandırmalı ve toprağın nemliliği korunmalıdır. Belirlenen şartların sağlanması durumunda çimlenme 7 ile 14 gün arasında gerçekleşmiş olacaktır.

Şaşırtma

Fesleğen bitkisi 5 ile 10 santimetre boya ulaştığında, bulunduğu yerden alınark ve diğer fesleğen fidelerinden ayrılarak, daha iyi büyüyeceği ve tekil olarak konumlanacağı bir bölgeye ya da saksıya alınmalıdır. Bu değişiklik bitkinin daha verimli bir şekilde büyümesini sağlayacaktır.

Büyütme

Fesleğen bitkisini şaşırttıktan sonra, boyu 15 santimetreye geldiğinde alt kısmından 3 ile 4 yaprağı kopararak büyümesini tetikleyebilirsiniz. Yalnız dikkat! aşağı kısımdaki iyice büyük olan yaprakları değil -varsa- küçük olan yaprakları koparıyoruz. 

Konumlandırma

Fesleğen bitkisi büyüdüğünde güneşin altında bulunması sorun yaratmaz. Aksine iyi ve uzun süreli güneşlenen fesleğenlerin aromaları daha güçlü olacaktır. Güneşli bir alanda bulunmasıyla birlikte hava akımının olduğu bir bölgede yer alması daha bitkiye iyi gelecektir.

Hasat

Fesleğen bitkisi hasadı düzenli olarak, uzunca bir süre boyunca yapılabilir. Doğru şekilde hasat edilen fesleğen bitkisi, yeniden bir büyüme evresine girecek ve daha fazla hasat yapılmasını sağlayacaktır.

Bu kapsamda fesleğen bitkisinin 15 ile 20 santimetre yüksekliğe ulaştıktan sonra hasat edilmeye başlanabilir.

Daha Verimli Bir Hasat İçin

En üstteki dalın alt tarafında, küçük yaprakların çıktığı kısmın hemen üzerinden budama yapılmalıdır.

Daha yüksek hasat almanın en önemli püf noktası ise, bitkinin büyüdüğü en uçtaki bölümü kesmek. Her ne kadar kulağa mantıklı gelmese de doğru yerden budandığı takdirde fesleğen bitkisi, aynı yerden tek değil çift baş vermekte ve bu sayede hasat imkanı ikiye katlanmış olmaktadır. Daha da iyisini söyleyim mi? Bu bölgeden çıkan çift dal yeterince büyüdüğünde, doğru yerden budandığında tekrar çift dal vermekte. Yani özetle her budamada, o daldan elde edebileceğiniz yaprak sayısını iki ile çarpıyorsunuz. Özetle hasadınızı üstel bir şekilde arttırabilirsiniz. 🙂

Fesleğeni bir önceki resimdeki gibi budarsanız, küçük yapraklar büyüyecektir. Böylece bu şekilde iki yeni dal elde edersiniz.

Hasatınızı arttırmak için bir başka yapılabilecek olan şey, bitkiyi büyütme amacıyla o üst kısımlardan kestiğiniz fesleğen dalını bir bardak suda köklendirebilir, fesleğen üretiminizi hızlandırabilir, daha yüksek miktarda hasat sağlayabilirsiniz.

Düzenli olarak sulamanın yaprakları bol ve büyük olmasını sağlayacağı için, hasadın daha iyi olmasını mümkün kılacaktır.

Fesleğen bitkisi yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra elbette soyunun devamını sağlamak adına tohum vermek isteyecek, bunun için çiçek açacaktır. Her ne kadar çiçekler arılar ve böcekler için çok ilgi kaynağı olsa da, çiçeklenen fesleğen bitkisi genel büyüme halini durduracaktır. Bu nedenle, fesleğeniniz çiçek verdiğinde, çiçekli bölümü keserek almak, bitkinin büyüme dürtüsünü etkin tutacak ve hasadınızı arttıracaktır.

Daha Yüksek Lezzet İçin

Fesleğenlerin aroma kalitesinin artması için yaprak hasadınızı sabahın erken saatlerinde gerçekleştirmeniz doğru olacaktır.

Ayrıca iyi güneşlenen fesleğen bitkisinin aromasının da, daha yüksek olacaktır.

Peki Siz?

Pesto Sos Nedir?

Fesleğen bitkisi nasıl yetiştirilir sorusunda yanıt verdiğimize göre sıra yeni sorularda… Evinizde hiç fesleğen bitkisi yetiştirdiniz mi? Fesleğenleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Pesto sos yaptınız mı? Başka aromatik bitki yetiştirdiniz mi? Söz sizde… 🙂

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 01/04/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 38 dakika

2 thoughts

  1. Bu yazı tam benlik. Çünkü fesleğen yemeyi sevdiğim gibi, yetiştirmesini de seviyorum. ☀️

    1. Gerçekten fesleğen çok keyifli bir bitki. Arıların bile fesleğeni bir ayrı sevmesinden belli aslında… 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir