Kefir nedir ve içeriği nedir sorularına Mide Mühendisi blogumuzdaki Lezzetopedi bölümünde ayrıntılı olarak paylaşmıştık. Gelin burada da, bendenizin sağlıklı olmak adına geçirdiğim süreçte, hemen her gün içmeye özen gösterdiğim kefirin faydaları nelermiş bir ele alalım.
Bir çeşit fermente süt ürünü olan kefirin içeriğinde bünyemize dost bakteriler bulunması, bedenimizde gerçekleşen çeşitli fiziksel ve kimyasal süreçlere katkılarda bulunmasını sağlamaktadır. Bu nedenle düzenli kefir tüketiminin beden üzerinde bir kısmı köklü ve bir kısmı da kısıtlı bir düzeyde olmak üzere birçok açıdan faydası söz konusudur.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Yüksek besin değerine sahip kefirde bulunan probiyotik karakteri, protein, vitamin, mineral ve biyoaktif bileşik içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir1.
Mide ve Bağırsak Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Kefirde bulunan probiyotikler sindirim sistemini düzenleyerek, bu organların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
Sağlıklı Bağırsak Florasını Destekler
Son dönemlerde insanın ruh hali üzerinde bile etkisi olduğu tespit edilen ve yediklerimizden gıdalardan alınan faydayı doğrudan etkileyen bağırsak floramızın sağlıklı olmasına, içerdiği farklı türde faydalı bakteriler ile katkı sağlar2.
Kolestrolü Düşürür
Kefir içmenin, toplam kolestrol miktarını, LDL kolestrolü ve trigliseritleri azalttığı tespit edilmiştir3 4.
Damar Sertliğini Azaltır
Kefir yüksek kolestrolü önlemekle birlikte, damarlarda tıkanıklık oluşmasına engel olur. Bu durum da damar sertliği ve tıkanlığını önler5.
Kronik Yorgunluğu Azaltır
Bağışıklık sistemini destekelmesi ile daha sağlıklı bir dinç bir bedene sahip olmayı sağlar, yerleşmiş yorgunluk hissiyatını azaltır.
Stresi Azaltır
Genel vücut dengesini olumlu etkilemesi ile birlikte, kişinin yaşadıklarına verdiği tepkilerin şiddetini ve yaşanan stresi azaltır.
Yüksek Tansiyonu Dengeler
Kefir içen kişilerin yüksek tansiyonunun dengelendiği görülmüştür6 7.
Sinir Sistemini Güçlendirir
Kefirde bulunan minerallerden magnezyum ve kalsiyumun sinir sistemini güçlendiri etkisi bulunmaktadır.
İshal ve Kabızlığı Gidermeye Yardımcı Olur
İçerdiği yüksek sayıda faydalı bakteriler ile ishal veya kabızlığa neden olan zararlı bakterileri baskılayarak, bakteriyolojik kaynaklı ishal ve kabızlığı gidermeye yardımcı olur8.
Kalsiyum Emilimini Arttırır ve Kemik Zayıflamasını Azaltır
Düzenli kefir tüketiminin kalsiyum emilimini ve kemik yoğunluğu arttırdığı tespit edilmiştir9.
Ayrıca kefir sadece kalsiyum açısından değil, kalsiyum metabolizması için önemli bir rolü olan K2 vitamini açısından da zengindir. K2 vitaminin de kırık riskini azalttığı tespit edilmiştir10.
Diş Çürüklerini Azaltır
Kefirde bulunan yararlı bakteriler, ağzın muhtelif yerlerinde bulunan zararlı mikroorganizmaları baskılar ve bu mikroorganizmaların azalması ile çürük yapıcı etkileri de azalır.
Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur
Metabolizmayı hızlandırmanın yanında, dengeli bir bağırsak florası ile alınan besinlerden dengeli bir faydalanma sağlar. Bu da kilo kontrolüne katkı sağlamaktadır11.
Vitamin, Mineral ve Protein Desteği Sağlar
Kefirde hem karbonhidrat, hem protein hem de yağ bulunmaktadır. Bunun dışında kolestrol, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor gibi mineraller ile A, C ve K2 vitamini açısından zengindir. Bu nedenle düzenli kefir tüketimi vücuda çeşitli besinlerle takviyede bulunmak demektir.
Astım ve Alerjiye Karşı Direnç Kazandırır
Astım ve alerjinin tek nedeni olmasa da, nedenlerinden birisi de zayıf bağışıklık sistemi ve nitelik açısından yetersiz mikrobiyomdur. Bağışıklık sisteminin güçlendirmesinin yanında, bedenimizde farklı türde ve yararlı mikrobiyolojik varlıklar bulunması, astım ve alerji gibi rahatsızlıklara karşı direnç kazandırır. Ek olarak yapılan çalışmalar ile kefirin vücutlarımızın astım ve alerjik tepkilerini baskıladığı tespit edilmiştir12 13.
Ağız Kokusunu İyileştirmeye Yardımcı Olur
Ağız kokusunun nedenlerinden birisi, yaptıkları kimyasal işlemler ile kötü kokulu gaz çıkışına neden olan bakterilerdir. Bu bakteriler ağzın herhangi bir yerinde olduğu gibi, mide kaynaklı ağız kokusu da söz konusu olabilir. Kefir içerek, yararlı ve faydalı bakterilerin düzenli olarak bünyeye alınması ile bu kötü bakteriler vücuttan uzaklaştırılıp, yaratmış oldukları kötü kokular azaltılabilir.
Zararlı Bakterilere Karşı Korur
Tüm belirtilen bu faydalarının dışında kefir, içeriğinde bulunan lactobacillus kefiri adlı bakteri sayesinde salmonella, heliobacter pylori, e. coli gibi birçok zararlı bakterinin çoğalmasını engellediği14 15, kefirde bulunan kefiran adlı karbonhidratın da antibakteriyel özellikleri bulunduğu16 da tespit edilmiştir. Bu tespit edilen örneklerin daha farklı zararlı bakteriler için de geçerli olması olasıdır.
Ve Çağımızın Hastalığı Kanser İle Savaşır
Yeni yapılan çalışmalara göre kefir kanser karşıtı bir özellik göstermekte ve kolon kanseri, göğüs kanseri, akciğer kanseri gibi belirli kanser türlerine karşı etkili olduğu tespit edilmiş durumdadır17 18. Bununla birlikte yapılacak daha ayrıntılı çalışmalar ile kanser karşıtı özelliğinin bildiğimizden daha da ileride çıkması da olasıdır.
Sözün Özü
Tüm bu belirtilen kefirin faydaları, doğrudan katkı sağlayan faydalar olup, dahası burada ele alınamayan ve dolaylı birçok başka yararı da bulunmaktadır. Bu açılardan kefir ve kefirin faydaları üzerinde biraz odaklanmakta, düzenli kefir tüketme kararı almakta büyük fayda bulunmaktadır.
Bu kadar faydalı bir lezzeti isterseniz marketten temin edebilir, daha da güzeli Mide Mühendisi uzmanlığı ile kendi kefirinizi evinizde kendiniz yapabilirsiniz, tabii ki kefir hazırlanırken dikkat edilmesi gereken püf noktalarına dikkat ederek…
Yazı Notları
İlk Yayım Tarihi, 30/05/2019
Son Güncelleme Tarihi, 15/01/2020
Mide Mühendisi ve SosyalAnneBaba’ya yakışır bilgilendirme olmuş, öncelikle emeğinize sağlık 🙂
Sebze ve meyve olarak ne yediğimizi bilmediğimiz bugünlerde, tıp dünyası tarafından insan vücudundaki ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklarımızın sağlığını korumak için fermente ürünler tüketmek, ihtiyaçtan öte zorunluluk haline geldi.
Nacizane , şahsım ve eşimde, evimizde kendi kefirimizi ve yoğurdumuzu üretmekteyiz. Kefiri de aynı yoğurt gibi, hayatımızın içine yerleştirmiş bulunuyoruz.
Nur içinde yatsın, rahmetli dedemde yoğurt hastasıydı. Babannemlerde yoğurt çorbasının olmadığı bir gün dahi yoktu. 🙂 Dedem 93 yasında vefat etti ve son bir kaç yıl haricinde ciddi bir sağlık problemi olmadı.
Teşekkürler. 🙂 Dediğiniz gibi fermente ürünler önce bağırsak sağlımız sonra da genel sağlımız açısından çok önemli. Dahası her geçen gün yapılan araştırmalarla, bildiğimizden daha da önemli olduğunu fark ediyoruz. O nedenle bu tür ürünleri tüketmek çok önemli.
Ek olarak, yakın zaman içinde yoğurt, sirke ve diğer fermente ürünlere ilişkin yazılar geliyor.
Takipte kalın. 🙂