Hep tarihimizde ve bütün Türk tarihinde önemli savaşlar olduğundan dem vurur, yabancı filmleri veya belgeselleri izlediğimizde de “bizim tarihi olayları da bir şöyle çekemedi bizimkiler!” deyip biraz şikayet biraz da sitem etmek oldukça olağan ve sık yaptığımız bir şeydi. Ancak artık bu şekilde bir cümle kurmak pek doğru olmayacaktır, zira İkinciYeni tarafından TRT Belgesel yapımı olarak hazırlanan Savaşın Efsaneleri belgeseli, aradığımız nitelikli tarihi belgesel açığını kapatıyor. Sizlere takdim etmek için olduğu kadar, kişisel merakımızla tüm bölümlerini ilgi ile izleyerek bitirdiğimiz Savaşın Efsaneleri belgeselinin, kulvarında en iyi Türk yapımı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Her biri 10’ar bölüm içeren 2 ciltten, toplamda 20 bölümden oluşan belgesel, tarihteki önemli savaşları öncesindeki gelişmeler ile birlikte ele alarak anlatıyor. Belgeselin dikkat çekici kurgusu, etkileyici seslendirmesi, özellikle baş oyuncuların tarihi gerçekliğe uygun seçimi, dönemin askerleri ile savaş aletlerini birebir yansıtması, her iki tarafın da savaş aletlerinin birbirlerine göre üstünlüklerinin zayıflıklarının anlatılması gibi özellikleri sayesinde oldukça başarılı bir yapım olmuş.
Ülkemizde tarihin yorumlanmasında nesnel zeminden daha ziyade kişisel görüşlere fazlaca meyledildiği bir dönemde, Savaşın Efsaneleri belgeselinin gerçeklik eksenin, çok büyük ölçüde nesnellik tarafında olduğunu söylemek mümkün. Özellikle son bölümlere doğru genel kalitenin daha da yükseldiği belgesel için söylenebilecek bir olumsuz yön, konunun uzmanı adı altında seçilen kişilerin daha özenli seçilmesi olabilirdi. Bir de bu kişilerin konuşmalarının belgeselin düzleminde ve yerli yerine oturmuş bir tonda olmasının sağlanması…
Belgeselin Bölümleri
Belgeselin bazı bölümleri doğrudan bir savaş üzerine odaklanırken, bazıları da bir dizi mücadele üzerine odaklanıyor. 20 bölümden oluşan belgeselin odağı ve tarafları şu şekilde belirlenmiş:
Cilt 1
Bölüm 1, Malazgirt Savaşı, Selçuklular ve Bizans İmparatorluğu
Bölüm 2, Termofil Geçidi Savaşı, Spartalılar ve Pers İmparatorluğu
Bölüm 3, Stamford Köprüsü Savaşı, Anglosaksonlar ve Vikingler
Bölüm 4, Katalon Savaşı, Avrupa Hun İmpartorluğu ve Romalılar
Bölüm 5, Guadalete Savaşı, Emeviler ve Vizigotlar
Bölüm 6, Mete Han, Hunlar ve Çinliler
Bölüm 7, Celaleddin Harezmşah, Harezmşahlar ve Moğollar
Bölüm 8, Selahattin Eyyübi, Eyyubiler ve Haçlılar
Bölüm 9, Bannocburn Savaşı, İskoç Krallığı ve İngiltere Krallığı
Bölüm 10, Talas Savaşı, Abbasiler ve Çinliler
Cilt 2
Bölüm 11, Boudica, Britanyalılar ve Romalılar
Bölüm 12, Yermük Savaşı, İslam Ordusu ve Bizans İmparatorluğu
Bölüm 13, Ayn Calud Savaşı, Memlükler ve İlhanlılar
Bölüm 14, Kalka Nehri Savaşı, Kumanlar, Kiev Knezliği ve Moğollar
Bölüm 15, Gaugamela Savaşı, Makedonya ve Ahameniş İmparatorluğu
Bölüm 16, Miryokefolon Savaşı, Anadolu Selçukluları ve Bizans İmparatorluğu
Bölüm 17, Koyunhisar ve Dimbos Savaşları, Osmanlılar ve Bizans İmparatorluğu
Bölüm 18, Palekanon Savaşı, Osmanlılar ve Bizans İmparatorluğu
Bölüm 19, Kosova Muharebesi, Osmanlılar ve Sırp Prenslikleri
Bölüm 20, Ankara Savaşı, Osmanlılar ve Timur İmparatorluğu
Bizim En Etkinlendiğimiz Bölümler
Bizim keyifle izlediğimiz 20 bölüm arasında en çok tuttuğumuz 4 bölüm şöyle…
6. Bölüm, Hunlar – Çinliler Mücadelesi
Bu bölümde Büyük Hun imparatoru Mete Han’ın babasını öldürüp tahta çıkışı, Çin İmparatoru Gaozu ile giriştiği mücadele ve askeri taktik olarak bugün bile anlatılabilecek olan attığı adımlar anlatılıyor.
7. Bölüm, İndus Muharebesi, Harezmşahlar ve Moğollar
Moğolların yükseldiği ve Asya’yı işgal etmeye başladığı dönemde, Harezmşahların başında bulunan Celaleddin Harezmşah’ın Moğollara karşı verdiği mücadele ve ailesini Moğollara teslim etmek yerine boğdurmayı tercih etmesi gibi bir acı olayı içeren gelişmeler anlatılıyor.
19. Bölüm, Kosova Savaşı, Osmanlılar ve Sırplar
Osmanlıların üçüncü padişahı olan I. Murat’ın, bir araya gelen Sırp prensliklerini yendiği ve savaş alanında öldürüldüğü bölüm, giriş gelişme ve sonucu ile ilgi çekiyor.
20. Bölüm, Ankara Savaşı, Osmanlılar ve Timurlular
Önemli bir Türk İmparatorluğu olan Timurlular ile özellikle Avrupa’da büyüyen ve imparatorluğa dönüşmekte olan Osmanlı Devletinin biraz da hüzün veren savaşını ve Yıldırım Bayezid’in acı sonunu anlatılıyor.
Savaşın Efsaneleri’nin Etkisi
Biz, Savaşın Efsaneleri’ni SosyalOğlan ve SosyalKız ile birlikte keyifle izledik ve belgeselin bir sonraki bölümünü izleyeceğimiz zamanı iple çektik. Çocuklar ile birlikte keyifle izlediğimiz bu belgeselin, yetişkinlere olduğu kadar çocuklara tarihi sevdirdiği de birinci elden tecrübe ile sabittir.
Zira daha önce önermeme rağmen, çocuklara yönelik hazırlanmış olan Eğlenceli Türk Tarihi ve Eğlenceli Dünya Tarihi kitaplarını okumaya yanaşmayan Sosyal Oğlan, Savaşın Efsanelerini izlemeye başlamamız ile birlikte, kendiliğinden bu kitapları ilgiyle okuyup bitirdi. Bir de bu sayede Minecraft denen oyundan kafasını kaldırıp, eski bir tarih ve strateji oyunu Knights of Honour’a başladı…
Sözün Özü
Tarihi konulara yaklaşımda birçok sorunların bulunduğu bu günlerde, Savaşın Efsaneleri’nde konuya tarih odaklı yaklaşılmış ve Dünya tarihinin özellikle de Türk tarihinin önemli noktalarına odaklanılmış. gibi gayet iyi olan ve History Channel gibi kanallardaki belgesellerin çok çok ötesinde bir nitelikte, böylesine güzel bir belgesel dizisinin çekilmiş olması oldukça memnuniyet verici.
Tarihteki ve tarihimizdeki önemli olayları, önemli kişilikleri tanımak için bulunmaz bir fırsat sunan ve TRT İzle üzerinden tüm bölümleri izlenebilecek olan Savaşın Efsaneleri belgeselini hararetle tavsiye ediyoruz!
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 30/04/2020
Son Güncelleme Tarihi, 10/05/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 34 dakika