Okuma Süresi: 4 dakika

Ülkemizin güney bölgesinde yer alan Adana, mutfağı ile öne çıkan illerimizden birisidir. Bununla birlikte, Torosların yamacında geniş ve verimli bir ova olan Çukurova’da bulunmak, Adana’nın sadece mutfağını geliştirmemiştir. Boğazköy metinleri olarak bilinen ve M.Ö. 1650’li yıllara tarihlenen Hitit metinlerinde “URU ADANIA” yani Adana Bölgesi olarak geçen bölgede bulunan ve bilinen ilk devlet olan Kizzuwatna Krallığı, M.Ö. 1335 yılında Hititlerin hakimiyetine girmiştir. Hititlerden sonra Adana, sırasıyla Kue Krallığı, Asurlular, Kilikya Krallığı, İranlılar, Makedonyalılar, Seleukoslar, Çukurova Korsanları, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selanikliler, Ermeniler, kendilerine ed-Devletü’t-Türkiye, yani Türkiye Devleti diyen Memlükler, Ramazanoğulları ve Osmanlıların hakimiyetinde bulunmuştur. Bölgeye hakim olan tüm bu uygarlıklardan da anlaşılabileceği üzere Adana’nın tarihi oldukça gelişmiştir.

Böylesine köklü bir tarihe sahip olmak, farklı farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmak, doğal olarak Adana’nın derin bir kültürel zenginliğine sahip olmasını sağlamıştır. Taşıdığı bu zenginlik nedeniyle cumhuriyetin hemen ilanından sonra 1924 yılında Adana’nın ilk müzesi kurulmuştur. Ülkemizin ilk 10 müzesinden biri olma ünvanına sahip olan Adana Müzesi, ilk olarak ve uzun süre boyunca Kuruköprü Anıt Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlamıştır. Bu binanın zaman içerisinde yetersiz gelmesi üzerine, Seyhan İlçesi’nde  Döşeme Mahallesi’nde yer alan ve kentin ilk fabrikalarından biri olan Milli Mensucat Fabrikası restore edilerek 2017 yılı itibariyle Adana Yeni Müze Kompleksi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Söz konusu çalışmalar tamamlandığında Adana Müzesi ülkemizin ve Orta Doğu’nun en büyük müzesi olacaktır.

Müzedeki Bölümler ve Eserler

Ülkemizin müzecilik teknikleri açısından en yeni ve güncel örneklerinden birisi olan Adana Müzesi’nde, Dünya’nın oluşumundan başlayarak sırasıyla paleolitik çağ, neolitik çağ, kalkolitik çağ, tunç çağı, demir çağı, klasik dönem, helenistik dönem, Roma dönemi, Bizans dönemi, Ramazanoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemi kronolojik olarak sergilenmektedir. Bölgede bulunan birçok höyük ve Anavarza antik kenti ile Magarsus antik kentinden çıkan eserler ve çeşitli mozaikler de sergilenmektedir.

Müzenin Özellikleri

Adana Müzesi’nde

  • 68.532 metrekarelik alanda,
  • 10 salon,
  • 17.071 arkeolojik eser,
  • 26. 547 sikke,

sergilenmektedir. Eserler arasında ise,

  • Hitit Fırtına Tanrısı Tarhunda,
  • Anadolu Yazıtları,
  • Babil stelleri,
  • Karataş bronz erkek heykeli
  • Antropoid erkek heykeli
  • Akhilleus lahti 

ise dikkat çekmektedir.

Bunun dışında,

  • Müzenin hemen girişinde dev bir beyaz yerküreye görseller yansıtılarak, dünyanın geçirdiği evreleri canlandırılmasıyla,
  • 3 boyutlu görseller ile Roma döneminin canlandırılması ile,
  • Roma dönemi insanlarının ve savaş arabalarının, Ramazanoğulları dönemindeki halkın ve askerlerin  balmumu ve gerçek gibi gözüken heykelleri ile,
  • Dev mozaiklere tepeden bakılabilecek sergi alanı ile
  • Sadece müze olarak değil, yaşayan bir kültür merkezi gibi kullanılması ile,

Adana Müzesi dikkat çekmektedir.

Sözün özü…

Adana Müzesi ülkemizdeki, en bütüncül yaklaşılmış ve en özel müzelerden birisi. Adana’ya başlı başına bir ziyaret nedeni olacak müzeyi ziyaret edilmesini hararetle tavsiye ederim. Tabii Adana Mutfağı konusunda bir çalışma yapıp, Mide Mühendisi uzmanlığı ile Adana lezzetlerinin keyfine bakmak şartıyla…

Künye

Adı, Adana Müzesi
İli, Adana
İlçesi, Seyhan
Adres, Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı Döşeme Mahallesi No: 7
Konumu, 36°59’42.3″N 35°18’49.1″E
Telefon, 0 322 454 38 55 – 56 – 57
e-Posta, adanamuzesi@kulturturizm.gov.tr
Ziyaret Ücreti, 12 TL
MüzeKart, Geçerli

Konum Bilgileri

Adana Müzesi’ni Daha Yakından Tanıyın

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sanal Müze sayfası ile, oturduğunuz yerden neredeyse bütün Adana Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 02/07/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 29 dakika

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir