İlk görünüşte Balkanları anımsatan görünümü ile dikkatleri çeken Clandras köprüsü, Uşak ilimizin Karahallı ilçesinde yer almaktadır. Banaz Çayı üzerinde bulunan ve esasen bir su kemeri olmakla beraber Clandras Köprüsü olarak bilinen bu yapı, resmi kayıtlarda Cılandıras olarak da geçmektedir.
Bu Köprü Kimin Eseri?
Köprünün tarihi ve kökeni konusunda üç farklı tez bulunmaktadır. İlki, kökenleri tam bilinmeyen ve Balkanlardan gelerek “Frig Vadisi” denen bölgeye yerleşen Frigyalılar tarafından 2500 yıl önce yapıldığı düşünülmektedir. Bir diğer görüşe göre köprünün meşhur Kral yolu üzerinde de bulunduğu göz önüne alınarak, Batı Anadolu’da önemli bir uygarlık kurmuş ve aynı zamanda bugünkü anlamdaki parayı icat eden Lidyalılar tarafından inşaa edildiği düşünülmektedir. Son görüşe göre de köprünün, Anadolu’nun birçok yerinde eserler inşaa ederek yoğun bir imar hareketine girmiş olan Romalılar tarafından inşaa edildiği iddia edilmektedir.
Köprünün bugüne ulaşan herhangi bir kitabesi bulunmadığı için, bu üç tezden hangisinin geçerli olduğunu bugün kesin bir şekilde belirlemek bugün için mümkün gözükmemektedir.
Köprü’nün Özellikleri
Sabit kaya üzerine bindirme teknik kullanılarak inşa edilmiş köprünün kalemle işlenmiş taşları zıvanalı olarak birbirine kenetlenmiştir. Her iki tarafından kayalıklardan oluşan dağlara dayandırılmış köprünün uzunluğu yaklaşık 24 metre, derinliği ise 17 metre, eni ise 1,75 metredir.
Esasen bir su kemeri olarak yapılmış olan köprü, kendisine oldukça bir konumda bulunan Pepouza adlı kente su taşıyan kanalların başlangıcındadır. Hangi tarihte yapıldı ise, yapılış amacının günümüzdeki bir yansımasıymış gibi, bugün köprünün hemen yanı başında 1960 yılında yapılmış 0,5 MW’lık ve kurulduğu günden beri çalışan küçük bir hidroelektrik santrali bulunmaktadır. Köprünün bacağına yakın bir kanaldan kuzey yönüne boşalan sular ile bir şelale de oluşmuştur. 2013 ve 2014 yıllarında geçirdiği beton ve harç kullanılarak yapılan “restorasyon” ile özgün halini ne yazık ki yitirmiştir.
Son Söz
Dar bir vadi üzerinde olması, yanı başında görselliğini arttıran küçük bir şelalenin bulunması, çevredeki canlı bitki örtüsü ile Clandras köprüsü görsel açıdan çok keyifli ve mutlaka görülmesi gereken bir örenyeridir.
Künye
Adı, Clandras Köprüsü
Tarihi, Kesin Bilgi Yok, İhtilaflı
İli, Uşak
İlçesi, Karahallı
Konum, 38° 24′ 29.3544″K ve 29° 29′ 10.7592″D
Ziyaret Ücreti, 5 TL
MüzeKart, Geçerli Değil
Çadır Kurmaya, Kısmen
Çocuklar İçin, Uygun
Bayıldım, hayran kaldım. Memlekette bilmediğimiz ne çok güzellikler varmış. Bir gün yolum düşer umarım. Sağol Emrah’cım.
Evet çok doğru. Çok zengin bir ülkemiz var.
Yolunuz o taraflara düşerken haberim olsun. 🙂