Okuma Süresi: 4 dakika

Probiyotik bir içecek olan ve sağlığımız üzerinde önemli yararları bulunan kefir nedir biliyoruz. Kefir nasıl yapılır, kefir yapmanın püf noktaları nedir ve kefir içmeye nasıl alışabiliriz onu da… Peki uzun süreli tatillerde, evden uzak kalacak olduğumuzda, kefir mayası nasıl saklanır biliyor muyuz?

Kefir Mayası Nasıl Saklanır?

Probiyotik ve Prebiyotik konusu, son günlerin gündemde olan sağlıklı yaşam akımlarından… Sizler de bizler gibi kefir yaparken ve keyifle içerken, tatilde ne yapacağınızı bilemiyorsanız bu yazı tam bu bilinmezliği netleştirecek bilgi kaynağı. Zira biz yaklaşık 2012 yılından beri kefir yapıyor ve gezenti bir aile olmamız nedeniyle bazen uzun bazen kısa süreli olarak saklıyor, seyahatlerimizin dönüşünde kaldığımız yerden devam edip, kefir yap(tır)maya devam ediyoruz.  Peki bunu nasıl yapıyoruz?

İlk Adım: Kefir Mayalarınızı Paylaşmak

Seyahat -birkaç hafta- öncesinde yapılabileceğiniz en akıllıca şeylerden birisi, mayalarınız çoğaldıkça kefir yapmak isteyen arkadaşlarınız ile paylaşmak olacaktır. Zira herhangi bir sorunla karşılaşmanız durumunda, kefir danelerinizin size tekrar geri dönebileceği bir seçenek var olmuş olacaktır. Üstelik bu şekilde, kimden dane istemeniz gerektiğinizi de biliyorsunuz da…

Seyahatin Kısa Süreli Olması Durumunda Saklama

Zaman içinde arkadaşlarımızla paylaşmak bir yana koyalım, biz kendi yapabileceklerimize bir göz atalım. Eğer gerçekleştireceğiniz seyahatiniz süresi 5 güne kadar ise, kefir danelerini hava almayan bir kaba alıp, hepsini tek kat olacak şekilde tabana kabın tabanına yaydıktan sonra, üzerini örtme seviyesinden biraz daha fazla kadar süt koyarak kefir mayalarınızı saklayabilirsiniz.

Seyahatin Orta Süreli Olması Durumunda Saklama

Eğer seyahatiniz 5 günden fazla ama 15 günden az ise, son kullanım tarihine uzun bir süre bulunan bir süt (ben doğrudan cam şişedeki sütlere koyuyorum) ile kefirinizi seyahatinizin başından sonuna kadar mayalayabilirsiniz. Seyahat dönüşünde danelerinizi kefirden süzebilir, daha sonra da kefir mayalarını temiz kaynamış soğutulmuş su ile yıkayıp, mayalama sürecine devam edebilirsiniz. Danelerden ayırdığınız kefirin tadı, lezzet kabul sınırlarınız içinde ise, içebilirsiniz.

Mayalanma miktarı kefir danesi miktarına göre değişeceği için, eğer kefir danesi miktarınız fazla ise kefiriniz, kefirin kuru maddesi ve kefir altı suyu iyice birbirinden ayrışacak kadar çok mayalanmış olabilir. Bu durumda, kefir daneleriniz ve kefirin koyu kısmını süzgeçe alıp -gerekirse kaynamış ve soğutulmuş temiz içme suyu dökerek- ayırabilirsiniz. Bir başka ayırma yöntemi de, elinize temiz bir latex veya şeffaf eldiven giyip kefir danelerini ayırmak olacaktır.

Seyahatin Uzun Süreli Olması Durumunda Saklama

Seyahatiniz 15 günden daha fazla sürecekse, ilk iki yöntemden daha farklı bir muhafaza yöntemini uygulamak yerinde olacaktır. Kefirinizi süzdükten sonra, hava almayan bir kaba kefir danelerinizi koyup, üzerini aşacak miktarda süt ekleyip, buzdolabınızın derin dondurucu kısmında saklayabilirsiniz. Seyahat dönüşü, buzluktan çıkardıktan ve sonra kabın içindekiler eridikten sonra, üzerine kaynamış ve soğutulmuş içme suyu dökerek kefir danelerinizi hazırlayabilirsiniz.

Bu şekilde koruduğunuz danelerinizi uykularından uyandırmak için az miktarda sütün içinde bir gün beklettikten sonra, kaldığınız yerden devam edebilir, bu az süt ile daneleri ayırıp, daha sonra daneler ile kefirinizi mayalayabilirsiniz.

Peki Saklanan Kefirlerde Lezzet Kaybı Olur mu?

Uzun süreli bir seyahatimizde kefir danelerimizin bir kısmını süt içinde, bir kısmını ise yıkanmış ve kurulanmış şekilde iki farklı kapta buzlukta saklamıştık. Seyahat dönüşünde canlandırdığımız kefirleri haftalarca ayrı ayrı şişelerde mayaladık ve lezzetlerinin değişip değişmediğini karşılaştırmalı olarak inceledik. Bu uzun süre sonucunda ortaya çıkan sonuca ve deneyimimize göre, sütte saklanılan kefir danelerinin daha lezzetli kefir mayaladığını ve seyahat öncesindeki kefir lezzetine pek de uzak olmadığını gördüm. Bu nedenle lezzet kaybı yaşamamak adına uzun süreli seyahatlerde -dikkatli olmak kaydıyla- buzlukta süt içinde korumayı tercih etmenizi öneririm.

Bir Uyarı…

Tüm saklama süreçlerinde olduğu gibi, normal kefir yapma süreçlerinizde de, kefir daneleriniz bozulabilir veya başka tür bakterilerce başkalaştırılabilir. Eğer böyle bir durum ile karşılaşırsınız,

  • Kefirinizin ve kefir danelerinizin renkleri değişebilir,
  • Süzdüğünüz kefirin kıvamı bozulabilir, hatta daha yapışkan hale gelebilir,
  • Kefirinizin tadı farklılaşabilir.

Bu tür bir durumla karşılaşırsanız, o kefiri ve daneleri imha etmeniz gerekecektir. Sağlıklı bir şekilde kefir tüketmek, bu probiyotik içeceğin, yararlarından faydalanabilmek için bu hususu da gözden kaçırmamakta yarar bulunmaktadır.

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 29/07/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 29 dakika

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir