Nöroterapi nedir sorusunun yanıtı, bir elektronik cihaz aracılığı ile beyin dalgalarının okunarak değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonucu beyne geri bildirim vererek, geribildirimi alan beynin kendisini geliştirmesini öğrenmesi amacıyla bir eğitime tabi tutulması işlemi şeklinde özetlenebilir. Kökeni 1950’li yıllara uzanan, 1970’lerden itibaren birçok kişiye uygulanan bu yöntem, uzunca bir süredir NASA astronotlarının ve Amerikan ordusundaki seçkin askerlerin dikkat ve odaklanma yeteneklerinin geliştirilmesi amacıyla uygulanan ve eğitim programlarında da yer alan bir yöntemdir.
“Nöro… Ney?”
İngilizcesi “neurofeedback” olan ve “sinirsel geribildirim” olarak Türkçe’ye çevirebileceğimiz bu uygulamanın temeli beynimizin çalışma yöntemi olan oldukça düşük gerilim seviyeli elektrik iletimine dayanmaktadır. Bu yöntemde, beynimiz çalışırken ortaya çıkan mikrovoltlar seviyesindeki elektriksel etkinlikler, kafamızın belirli noktalarına yapıştırılan elektrotlarla ile ölçümlenip ve gerçek zamanlı olarak çözümlenmektedir.
Uygulama Nasıl?
Nöroterapi yani sinirsel geribildirim yönteminde, kişi bir bilgisayar ekranında film, belgesel, çizgi film gibi bir yapımı izlerken kulağında bir kulaklık, kucağında da titreşebilen bir oyuncak ayıcık ile ekran karşısında oturmaktadır. Terapinin başlangıcında ekranda görüntü küçük olduğundan dolayı seçilemez, kulağa ses gelmez ve ayıcık ise titremez şekildedir. Kişi ilgili yapımı izlerken, kişinin beyninde odaklanma, dikkat toplama gibi belirli beceriler anlık olarak yüksek seyrettiğinde, ekrandaki görsel alan büyümekte ve netleşmekte, kulaklıktaki ses yükselmekte, ayıcık ise titreşmeye başlamaktadır. Bu durum beynimizde bulunan ödül mekanizmasını devreye sokmakta, kişinin beynine bu odaklama gayretinin ve yüksek dikkat seviyesinde devam etmenin iyi ve güzel bir şey olduğu mesajını vermektedir.
Odaklanma Zayıflayınca…
Kişinin dikkati yüksek noktada seyretmeye devam ettikçe görüntü net ve büyük, ses yeteri kadar yüksek, ayıcığın titreşimi ise devam edecek şekilde seyretmektedir. Ancak elektrotlar vasıtasıyla gözlem devam ederken, kişi dikkatini kaybettiği takdirde bu görüntü küçülmekte, ses kısılmakta ve titreşim azalmakta kısacası görsel, sesli, dokunsal geribildirim zayıflamaktadır. Böyle bir kalite düşüşü de, beynimizin bu durumun iyi birşey olmadığı mesajını almasını sağlamaktadır. Ayrıca bu “kayıplar” kişinin kendisini tekrar odaklayıp geribildirimlerin “kalitesinin” arttırmaya çalışmaya yönlendirmekte ve bunda başarılı olunduğu takdirde bu durumun iyi ve güzel bir durum olduğu mesajını tekrar vermektedir.
Her seferinde belirli süre boyunca gerçekleştirilen ve tekrar eden bu alıştırma ile, beynin bu odaklanma ve dikkati yüksek tutma yeteneğini geliştirmesi ve bu yararlı yetiler için gerekiyorsa yeni beyin devrelerinin kurulması sağlanıyor.
Bu İşin Yan Etkisi?
Nöroterapi yöntemi kişinin bedenine herhangi bir şekilde dışarıdan elektrik verilmesi, manyetik alan uygulanması, ilaç verilmesi gibi müdahale içermiyor. Aksine, doğduğumuzdan beri mütemadiyen ve olağan bir şekilde gerçekleştiği üzere, beynimizin, ihtiyaç duyduğumuz yetenekler için kendisini geliştirip şekillendirdiği gibi, beynimizdeki bu temel mekanizma kullanılarak, odaklanma ve dikkati yüksek tutma yeteneğinin geliştirilmesini sağlamaktadır.
Anladık. Peki Nereden Çıktı Bu Yöntemi Anlatmak?
“Nereden çıktı bu sinirsel geribildirim?” veya “Neden anlatıyorsunuz ki bunun?” diyorsanız, bunun yanıtı tıpkı,
- 103 kilogramdan 73 kilograma indiğim süreçte yaşadıklarımı yazdığım gibi,
- Ülkemiz dahil, 5 ülkede 19 şehri kapsayan ve kendi aracımızla gerçekleştirdiğimiz, 20 gün boyunca 4.276 kilometrelik bir Balkan Seyahati’nde yediğimiz, içtiğimiz, gördüklerimizi anlattığımız gibi,
- “Hayatımızı Nasıl Yönetiriz?” sorusuna kendi bulduğum yanıtları paylaştığım gibi,
- İlham vermesi ve katkısı olur düşüncesiyle bendenizin yaşamını anlattığım gibi,
bir deneyim paylaşımı yapmak. Bendeniz SosyalBaba, SosyalAnne ve SosyalOğlan olarak, daha yüksek dikkat ve daha etkili zihinsel performans sahibi olmak adına sinirsel geribildirim terapisi aldık. Faydasını gördüğümüz bu terapinin, daha etkili ve başarılı bir iş hayatı ve kişisel hayat yürütmemizi sağladığını söyleyebilirim.
Bizim gibi daha etkili bir “donanım” kullanımı istemenin dışında, bu yöntemin,
- Dikkat eksikliği,
- Aşırı hareketlilik,
- Depresyon,
- Otizm,
kapsamında bireylerin sorunlarını önemli ölçüde azalttığı görülmüş. Hatta yararı olan rahatsızlık arasında migren ve uyku bozukluğu gibi sorunlar bile sayılmakta.
Sözün Özü
Kamuda yöneticilik görevi almanın, hemen arefesinde aldığım bu terapinin oldukça faydasını gördüğüm için bu sağlık teknolojisi konusunda deneyimlerimi paylaşarak sizleri bilgilendirmek istedim. Bu terapi, biz gibi “daha etkili bir zihinsel performans” adına alınabileceği gibi, yukarıda yer alan sorunlarda da iyileştirme sağlayabilen bir yöntem.
Uzunca süredir, çeşitli amaçlarla kullanılan bu önemli “beyin gelişim” yönteminden haberdar olunmasında yarar görüyorum. 🙂
Yazı Notları
İlk Yayım Tarihi, 09/01/2020
Son Güncelleme Tarihi, 10/01/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 24 dakika
Tebrikler güzel ve faydalı bir yazı. Ankarada bu işi yapan nereleri var arastiracagim.
Ben teşekkür ediyorum. 🙂