Okuma Süresi: 5 dakika

Evde nasıl keyifli zaman geçiririz diye düşündük, dil üzerine biraz eğilmeye karar verdik ve yabancı dilimizi nasıl geliştirebiliriz bir değerlendirdik. Hangi dil öğrenme yazılımı amacımıza uygun onu da belirledikten sonra dil üzerinde çalışmaya başladık. Tekrarın öğrenmede ne kadar önemli olduğunu bildiğimiz için dilbilgisini öğrenmek ve kelime ezberlemek için tekrar tekrar çalışıyoruz. Çalışıyoruz da bunlar dışında, dil öğrenmenin biraz da eğlenceli kısımlarıyla uğraşmak, sıradışı dil öğrenme yazılımları ile uğraşmak da istiyoruz. İşte derdinize derman, hastalara şifa, birşeyler öğrenmek isteyenlere destek çıkan SosyalAnneBaba uzmanlığı burada imdadınıza yetişiyor. 🙂 Haydi, kendinize bir kahve veya çay hazırlayın ve yabancı dil çalışmalarınız renklendirecek biraz daha eğlenceli ve sıradışı dil öğrenme yazılımları olarak ne gibi yazılımlar var bir bakalım.

TinyCards

TinyCards Duolingo’nun kartlarla birşeyler öğretmek için yayınladığı bir uygulama. Bu uygulamada Duolingo’da öğrendiğiniz sözcükleri tekrar edebilir, hatta hazırlanmış olan birçok bilgiyi kart mantığı ile öğrenebilirsiniz. Unutmakta olduğunuz ve tekrar ederek hatırladığınızı göstermeniz için eski kartları da öne çıkaran bu yazılımı kullanmanız ve Duolingo ile birlikte kullanmanız hararetle tavsiye olunur.


Quizlet

TinyCards gibi bir kartlarla bilgi öğretme yazılımı olan Quizlet, sadece dil öğrenmede değil daha geniş çerçevede de kullanılabilecek bir yazılım. Onlarca hazır kart takımlarını kullanarak birçok şeyi öğrenebileceğiniz yazılım da oldukça faydalı. Dil öğrenmek adına birçok hazır seti kullanabileceğiniz yazılımı hararetle öneririm.


VOScreen

VOScreen’in en önemli özelliğin filmler, diziler, televizyon yayınları gibi dili gerçek hayatın içinden kesitleri kullanarak öğretmesi. Uygulama 21 farklı dilden biri ile İngilizceyi öğrenmenize, İngilizce biliyorsanız da İngilizce üzerinden bir başka dili öğrenmenize yardımcı olabilir. Farklı yaş ve seviyeler için kullanılabilecek olan VOScreen kendiniz kadar çocuklarınız için de mutlaka kullanılması gereken bir uygulama. Hararetle tavsiye olunur.


Beelinguapp

Beelinguapp dil öğrenmeyi kitaplar üzerinden gerçekleştiren bir uygulama. Beelinguapp ile metinleri yan yana okuyabilir İspanyolca, İngilizce, Almanca, Portekizce, Korece, Fransızca, Hintçe, Rusça, Türkçe, Çince, Arapça, İtalyanca, İsveççe ve Japonca öğrenebilirsiniz.

Uygulamada çocuk veya yetişkinler için birçok seviyede kitaplar bulunuyor. Seçilen kitabı tercih edilen her iki dilde de görüp sesli bir şekilde takip edebilir, istediğiniz kısımların üzerinde durup o bölümü tekrar tekrar dinleyebilirsiniz.


LyricsTraining

Yabancı bir dil öğrenmenin ilginç yöntemlerinden birisi de şarkılar üzerinden öğrenmek. Bu temel üzerine kurulmuş olan LyricsTraining ile İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, Flemenkçe, Japonca, Türkçe, Lehçe, İsveççe, Fince ya da Katalonca öğrenmek mümkün. 

Hem şarkı söylemek hem de şarkılar üzerinden bir dili öğrenmek açısından eğlenceli bir uygulama olan LyricsTraining özellikle müziğin eğlenceli yapısı ile dil öğrenmek isteyenlerin tercih edeceği bir uygulama.


SpeakItRight

İngilizce telaffuzunuzu geliştirmek istiyorsanız, SpeakItRight kullanabileceğiniz uygulamalardan birisi. Eğer telaffuzunuzu geliştirmek istiyorsanız, bir incelemenizde yarar var. Uygulama yalnızca android cihazlar için mevcut.


Tandem

Kendisini “dil değişim topluluğu” olarak tanımlayan Tandem ile İspanyolca, İngilizce, Japonca,  Korece, Almanca, İtalyanca, Portekizce, Rusça, Basitleştirilmiş ve Geleneksel Çince gibi birçok dilde daha akıcı hale gelmek mümkün.

Uygulamanın kayıt aşamasında gerçekleştirdiği bir tür ön eleme ile birlikte, katılımcıların daha seçici olması sağlanmaya çalışıyor. Dil öğrenmek kaygısı öncelikli olan kişiler ile çalışabildiğiniz uygulama ile telaffuzunuzu geliştirebilir, dilbilgisi konusunda yanlışlarınızı öğrenebilir, yeni kelimeler öğrenebilirsiniz.


Slowly

Eskiden mektup arkadaşlığı (Pen Friend) denen bir mektuplaşma geleneği vardı. Dünyanın bir ucundaki arkadaşınıza mektup yazardınız. Mektubunuz günlerce seyahatten sonra yabancı arkadaşınıza ulaşır, o da size yazar günler sonra mektubun yanıtı size ulaşırdı.

Geldiğimiz çağda hızlanan dünyada, aynı şekilde bir uygulamada bulunmak çok zor tabii. Ancak teknolojinin sunduklarını kullanarak, anlık mesajlaşma uygulamalarından ziyade eski mektuplar gibi, bir iletişim kurmak da mümkün.

İşte Slowly bu anafikir üzerine kurgulanmış bir uygulama. Uygulama, siz ilgi alanlarınızı belirttikten sonra dünyanın başka bir yerinde birisini sizin mektup arkadaşınız olarak belirliyor. Ve arkadaşınıza yazdığınız mektupları, anında değil, bir gün gecikmeli olarak iletiyor. Böylece hem gerçek mektuplaşma hissini size -kısmen de olsa- yaşatıyor ve farklı farklı ülkelerden farklı insanlar ile iletişim kurmanızı sağlıyor. Üstelik sadece İngilizce değil, başka dillerde de yazışabiliyorsunuz.


Peki Ya Siz?

Yabancı dili daha geleneksel yollarla öğrenebileceğiniz yazılımlar dışında farklı yöntemleri deneyebileceğiniz sıradışı dil öğrenme yazılımlarının öne çıkanları bunlar.

Peki ya siz bu uygulamalardan hangisini kullandınız ya da kullanıyorsunuz? Dil öğrenmek adına kullandığınız başka yazılımlar var mı? Deneyimlerinizi paylaşır mısınız? 🙂

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 16/04/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 3 saat 2 dakika

2 thoughts

  1. Dil öğrenmek ve bunu bir uygulama üzerinden yapmak isteyenler için çok faydalı bir rehber olmuş, teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir