Geleneksel 2024 yılı değerlendirmelerinde sıra Mide Mühendisi 2024 Yılı Değerlendirmesi, 2024’te Mide Mühendisi Blog’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı, 2024’te Aklımda Kalan Lezzetler, SosyalAnneBaba 2024 Yılı Değerlendirmesi ve 2024’te SosyalAnneBaba Blog’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı’dan sonra sıra 2024’te Okuduğum Kitaplar konusuna geldi.
Geleneksel özdeğerlendirme sürecimi sonlandıracak 2024’te Okuduğum Kitaplar başlıklı yazısı ile birlikte tam anlamıyla 2024 defterini kapatıp 2025’e ve hedeflerine odaklanmak mümkün olacak. Bu çerçevede 2024’te okuduğum kitaplar nelermiş, gelin beraber bakalım.
Z Raporu Zamanı…
Notlarıma baktığımda kitap okumaya dair hedef koymaya ilk defa 2020’de başlamış olduğumu gördüm. Bununla birlikte kaç kitap okuduğumun kaydığını da, 2018 yılından itibaren tutmaya başlamışım. O tarihten başlayarak bugüne kadar, nasıl bir kitap okuma gelişimi olduğuna baktığımızda,
- 2018’de 12 kitap okumayı hedefleyip 6 kitabı, 217 günde,
- 2019’da 12 kitap okumayı hedefleyip 14 kitabı, 259 günde,
- 2020’de 18 kitap okumayı hedefleyip 25 kitabı, 280 günde,
- 2021’de 12 kitap okumayı hedefleyip 6 kitabı, 90 günde,
- 2022’de 12 kitap okumayı hedefleyip 6 kitabı, 41 günde,
- 2023’te 12 kitap okumayı hedefleyip 9 kitabı, 114 günde,
- 2024’te ise yine 12 kitap okumayı hedefleyip sadece 4 kitabı, 67 günde,
okumuş olduğumu gördüm.
Bu anlamda verileri değerlendirdiğimde, son yıllarda sürekli hedefime ulaşamama halinin söz konusu olduğu açık şekilde gözüküyor.
Daha Derinlemesine Bakalım: Neden Hedefime Ulaşamadım?
İnsan kendini bilir. Son söyleyeceğimi başta söyleyeyim: sosyal medyada, YouTube’da çok vakit geçirirsen kitap okumayazsın tabii ki!
Malum, her birimizin beyinlerinin günlük bir bilgi işleme kapasitesi var. Bu kapasitenin zaten bir kısmını işlerimize ve sevdiklerimize ayırıyoruz. Kalan sürede de beyinlerimizi kitaplarla değil, ekranlarda kayan gerekli gereksiz görüntüler ile meşgul ettiğimiz takdirde, ne kitap okumak için enerji ne de zaman kalacaktır.
Bendenizin durumu da -bugünkü insanoğlunun sorunu olan- bundan farklı değil. Tabii ki hal böyle olunca da sene başında konulan kitap okuma hedefinin tutması mümkün değil!
Son birkaç yılda oluşan manzarayı göz önüne alınca, artık daha radikal kararlar almanın, artık öyle ya da böyle, her gece en az birkaç sayfa kitap okumaya kendimi zorlamanın zamanı geldi ve geçiyor!
Ve ara ara, hem kendim hem de daha çok okumak isteyenler için yazdığım, “Çok Kitap Okumak İçin Doğru Kitabı Seçmek” yazısını aralıklar okumak lazım!
Neyse… 2025’in bulunduğumuz bu günlerinde, an itibariyle bir kitabı bitirmiş, bir başka kitabı da yarılamış durumdayım.
İnşallah 2026 yılında 2025 yılını değerlendirirken, yine yeni yeniden benzer cümleleri kurmayacağım. Kararlıyım.
2024’te Okuduğum Kitaplar
2024’te okuduğum kitapları şu şekilde özetleyebilirim.
📖 Türk Kahvesi Atlası
📖 Şekerin Tarihi
📖 Kahvenin Hikayesi
📖 Tarihimizde Garip Vakalar
Say say bitmeyen (!) bu kitap listesinde, kitapların her birini incelemeye geçelim…
Türk Kahvesi Atlası
Safranbolu Kahve Müzesi Genel Koordinatörü Sevgili Atilla Narin ve Safranbolu Kahve Müzesi Kurucusu Semih Yıldırım’ın eseri olan Türk Kahvesi Atlası, güzel bir eser. Atilla Narin’in ve Semih Yıldırım uzun yıllardır Türk Kahvesi üzerine yaptığı bu çalışmaların bir sonucu olarak değerlendirilebilecek eserde,
- Türk Kahvesi’nin Hikayesi,
- Türk Kahvesi Atlası,
- Türk Kahvesinin Eşlikçileri,
- Kahvenin Üstatlarından,
başlıklı bölümler yer alıyor.
Türk kahvesine dair ayrıntıların yanı sıra, Anadolu’nun unutulmuş kahvelerine dair bilgilerin de yer aldığı kitap kahveseverlerin seveceği bir eser.
Okuma Süreci
01/01/2024 ⏩ 20/01/2024
Okuma Süresi
2 saat 35 dakika
Okuma Hızı
6,4 sayfa/gün
Şekerin Tarihi
Sıra, benim 2024 yılındaki kitap okuma sürecim üzerinde ciddi olumsuz etkisi olan eserde. Mide Mühendisi olmaktan mütevellit, yiyeceklerin tarihlerine ayrı bir ilgi duyuyorum, malum. Bu eseri de şekerin insanoğlu ile ilişkisi, nasıl yayıldığı, sömürgecilik çağı ile birlikte nasıl küresel bir hale geldiği gibi süreçleri okumak için tercih etmiştim.
Bu minvalde eseri okumak merakımı gidermeme yararlı oldu, ancak özellikle sömürgecilik dönemi ile birlikte, konu sömürgelerde şekerin yerel tarihi düzleminde iyice derinlemesine girmeye başlayınca oldukça yorucu ve sıkıcı bir hal aldı. Bu durum da, kitabı okumayı oldukça zorlaştırdı. Başladığı kitabı bitirmeden bırakmayı hiç sevmeyen birisi olarak, bu kitabı da bırakmak istemeyince kitap okuma sürecim ciddi sıkıntıya dönüştü ve kitap aylarca -ne seninle ne de sensiz kıvamında- elimde kaldı.
En sonunda -bir şekilde- kitabı okumayı bitirdim.
Bu sözlerimden anlayacağınız üzere eser şekerin sömürgecilik boyutu açısından oldukça ayrıntılı. Bununla birlikte çeviri eser olmasının getirdiği bir dilinin akıp gidememe sorunu da var. Özetlersem, bu eseri -sadece- şekerin derinlemesine tarihini öğrenmek istiyorsanız tavsiye ederim.
Okuma Süreci
20/01/2024 ⏩ 10/08/2024
Okuma Süresi
9 saat 52 dakika
Okuma Hızı
2,1 sayfa/gün
Kahvenin Hikayesi
Stewart Lee Allen’ın yazmış olduğu bu eser, uzunca süredir kitaplığımda bulunan ancak okumak bir yana henüz elime alıp okuma öncesi incelemeye tabi tutmadığım eserlerdendi. Yaşadığım “Şekerin Tarihi” faciasından sonra, daha çok ilgimi çekebileceğini ve kitap okumamı hızlandıracağını düşündüğüm bir eser tercih etmem gerekiyordu. Kitaplığımda olan ve ilgimi çeken birkaç kitabı inceledikten sonra, bir sonraki okuyacağın eserin Kahvenin Hikayesi adlı bu eser olmasının yerinde olacağına karar verdim.
Eserde Stewart Lee Allen bir kahvesever olarak, kahvenin tarih boyunca dünya üzerinde geçtiği coğrafyalarda gezerek, kahvenin bıraktığı izleri sürmüş. Bu süreçte yaşadığı -kimisi kahve ile ilişkili kimisi ilişkisiz- olayları ve kahvenin peşinde seyahat ederken karşılaştığı kültürlere ait gözlemlerini, bir seyahatname kıvamında paylaşmış eserinde.
Edebi kaygı olmadan yazılmış ve bilgi yığını bulundurmayan bu eserin, ilgiyi yüksek tutacak bir yapısı mevcut. Bu nedenle eseri gayet hızlı bir şekilde merakla okuduğumu söyleyebilirim. Eseri okumamış olanlara -bilhassa kahve severlere- tavsiye ederim.
Okuma Süreci
10/08/2024 ⏩ 09/09/2024
Okuma Süresi
6 saat 9 dakika
Okuma Hızı
7,2 sayfa/gün
Tarihimizde Garip Vakalar
Türk tarihçiliğinde bilinen kişiliklerden olan ve tarihi konularda yazdığı fıkra, roman, hikâye ve incelemeleriyle tanınan Reşad Ekrem Koçu’nun, ilginç eserlerinden birisi de Tarihimizde Garip Vakalar adlı eserdir. Bu eseri de, çok uzun zaman sürecinde yaşanmış ilginç tarihi vaka ya da hikayeleri içeriyor. Eserde,
- Kaşıkçı elmasının hikayesi,
- Fuhuşa alet olur gerekçesiyle, fetva ile o dönemdeki tüm maymunları astıran Maymunkeş Abdülkerim Efendi’yi
- Tütün yasakları sürecinde yaşananları,
- III. Ahmet’in şehzadeleri için düzenlediği sünnet merasimi,
- Devlet memurlarının yazlık evlerine gitme tarihlerini belirleyen yalıya çıkma nizamı,
gibi döneme dair çok ilginç konuyu bulabiliyorsunuz.
Osmanlılar döneminde devlet idaresinin ve halk yapısının nasıl olduğuna dair bir fikir veren eser, tarihe ilgi duyanların keyif alabileceği bir eser. Tavsiye ederim.
Okuma Süreci
10/09/2024 ⏩ 31/12/2024
Okuma Süresi
3 saat 15 dakika
Okuma Hızı
1,1 sayfa/gün
Peki Ya Siz?
Benim 2024’te okuduğum (ya da okumayamadığım) kitaplar ve kitap okuma performansım konusundaki özdeğerlendirmem bu şekilde.
Peki ya sizin durumunuz nasıl? 2024 yılında kaç kitap okuyabildiniz? Hangi kitaplar en sevdikleriniz oldu? 2025 yılında kaç kitap okumayı düşünüyorsunuz? Bizlerle paylaşırsanız seviniriz. 🙂
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 06/02/2025
Toggl Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 6 gün
Çalışma Süresi, 5 saat 13 dakika