Okuma Süresi: 5 dakika

Kitaplarla aranız nasıldır? “Kitap okumak gereksiz mi?” diye soranlardan mısınız? Kitaplar ile sık sık buluşanlardan mısınız? Sık sık buluşanlarda birisi olarak, kendi adıma yeni yıl hedefleri kapsamında belirlediğim hedeflerden birisi de -özellikle birkaç yıldır- kitap okumak üzerineydi. 2018 yılında, 2019 yılı için 12 kitap okumayı hedefleyip 12 kitap; 2019 yılında da 2020 yılı için 18 kitap okumayı hedefleyerek 25 kitap okumuştum. Rakamlardan da anlaşılabileceği ve daha önce sizlerle de paylaştığım 2020 yılı değerlendirmesinde belirttiğim üzere, kitap okuma açısından fena bir dönem geçirmemiştim. Bununla birlikte içinde bulunduğumuz 2021 yılı için aynı şeyi söylemem ne yazık ki mümkün değil. Bir iç muhasebe yaparak, bu gerilemenin nedenleri üzerinde düşünürken, daha önce aldığım notlar ve çok kitap okumak için doğru kitabı seçmek konusunda zihnimde yer eden düşünceler tekrar ortaya çıktı. Madem gündem kitaplar üzerine, bendeniz de sizlerler, daha çok okuyabilmek adına doğru kitabı satın almak, okuyacak kitabı belirlerken de doğru eseri tercih etmenin önemine dair düşüncelerimi paylaşmak isterim.

Kitap Alma Hastalığı: Tsundoku Sendromu

Evet, kitap alma hastalığı diye bir hastalık var, üstelik bu durumun “tsundoku sendromu” şeklinde kendine ait bir adı da mevcut. Bu durum bizim ülkemiz dahil birçok kişide görülmekle birlikte, daha ziyade Japonya, Kore ve Çin gibi ülkelerde yaygın olduğu bilinmektedir. Tıpkı yalnız “ağız yalnızlığı” anlamına gelen kuçisabişi gibi Japonca bir sözcük olan tsundoku sendromu okumak amacıyla kitaplar alıp, raflara veya kitaplıklara dizmeyi ancak o kitapları okumama haline denilmektedir. Okuma amacıyla kitap alıp okumama hali olan tsundoku, okuma amacı olmadan kitap satın alma hali olan bibliomania halinden “niyet” açısından farklıdır.

Bibliomaniaya tutuldu iseniz yapabilecekler daha sınırlı olmamakla birlikte, tsundoku sendromundan muzdarip iseniz ya da daha çok kitap okumak için doğru kitabı seçmek konusunda ne yapabilirim diyorsanız, ilk söyleyebileceğimiz şey, kitap almayı durdurmak.

Kitap Alma Yöntemlerimiz Değişti

Çevrimiçi ve uzaktan satışı yapılmaya başlanan ilk ürünlerden birisi olan kitap, oldukça uzun bir süredir çeşitli kitap veya e-ticaret kümelerinden satın alınabiliyor. Belki de onyıllardır sanal mecralardan satın alınabilen kitapları, uzaktan satışın doğası nedeniyle, yeterince inceleyemeden aldığımız açık bir durum. Eskiden kitapevlerinde ilgi duyduğumuz kitapları, dakikalarca inceleyip, tabiri caiz ise “tartarak” alıp almama kararını verebiliyorduk. Ancak günümüzde sanal satış alışkanlıklarının gelişerek pekişmesi ve hayatımıza salgının getirdikleriyle birlikte, birçok alışverişimiz gibi kitaplar konusunda da daha çok sanal satıcılara yönelir olduk. Bu durum, bizlerin tsundoku’ya yakalanmayı kolaylaştırdığı kadar, kitapların beklentilerimizi karşılamaması ve buna bağlı olarak kitap okuma isteğinin ortadan kalkmasına da neden olabilmektedir.

Peki Ne Yapmalı?

Hepimizin sahip olduğu zaman dilimi ve ömür kısıtlı. Genelde tüm dillerde, özelde de dilimiz Türkçe’de yazılan eserlerin neredeyse bir sınırı yok. Bir dilde yazılan eserlerin kapladığı fikirsel büyüklük bir yana, ilgi duyduğumuz alanlarda yazılmış olan eserlerin bile düşünce dünyasındaki varlığı oldukça geniş. Bu durumun farkında olacak şekilde bir değerlendirme yapıldığında, okumaya ayıracağımız vaktin belki de hayatlarımızın o kadar uzun olmadığı gözüküyor. Bu nedenle okumak için ayıracağımız zamanın oldukça kıymetli olduğu ve okumak için seçtiğimiz eserlerin bize uygun olmasının önemli olduğu da açık.

Her biri farklı insanlar olarak, birbirinden farklı zevklere sahibiz. Bu farklı kişilere yönelik olarak da yayınevleri ve yazarlar kitaplarının daha çok satılması için etkileyici adlar, dikkat çekici kapak tasarımları, övgüler dolu arka kapak yazıları gibi okuyucuyu eseri satın almaya ikna edecek özelliklerle doldururlar. Burada herhangi bir yanlış veya bir sorun yok elbette, ancak almayı düşündüğümüz kitabın bize uygun olup olmadığını anlamak, eğer kitabı gerçekten okuyacak isek almamızın doğrudur. Bu çerçevede de yapabileceklerimiz mevcut.

“İncelenecek Kitaplar” Çizelgesi Tutun

Gerçekten ilgimizi çeken kitapları okumak için, gerçekten ilgimizi çeken eserleri satın almamız gerekiyor. Bu nedenle ilginizi çeken kitapları, almak için değil, ayrıntılı incelemek  için “İncelenecek Kitaplar” başlığı altında bir yerde yazarak biriktirin.

“İncelecek Kitapları” İnceleyip, Önceliklendirin

Almayı düşündüğünüz kitapları, özellikle 1000Kitap ve Goodreads gibi kitapsever mecralarda inceleyebilir, diğer kitapseverlerin yorumlarından fikir alabilir, eserin size hitap edip etmediğini değerlendirebilirsiniz. Bu ön eleme sayesinde çizelge yer alan ve eserin adı, eserin arka kapak yazısı ile sizi cezbeden kitaplardan, aslında çok da ilginizi çekmeyenlerini eserlerin içeriklerini temel alarak biraz eleyebilir ve alınacak kitapları önceliğe göre sıralayabilirsiniz.

Bir Sonraki Aşama Yerinde İnceleme

Almayı düşündüğümüz kitapları değerlendirip, sanal mecralardan bulduğumuz bilgiler çerçevesinde inceledik, bazılarını eledik ve kalanları önceliklendirdik. Şimdi sıra eser ile fiziksel temas aşamasına…

Ön elemesini yaptığımız eserleri, yerinde okuyup, sayfalarını çevirdikçe istediğimiz gibi bir eser olup olmadığını anlamak mümkündür. Çok sayıda kitapların yanında bulunmak, kitap seven başka insanların bulunduğu bir ortamda olmak, kitap kokusunu içine çekmek açısından kitap evlerinde alınacak kitapları incelemek iyi olacaktır. Daha çok kitap okuma motivasyonu yaratmasının da ek kazanım olması da cabası…

“Ya Bu Bahsedilenleri Yapmaya Ne Gerek Var?”

Burada sizlerle paylaşmış olduğum aşamaları yürütmenin fazla hassasiyet olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ya da bu kadar kademeye gerek olmadığını düşünebilirsiniz. Bu görüşe saygı duymakla birlikte hatırlatmak ve vurgulamak isterim ki,

  • Gereksiz şekilde kitap almak, evde nereye koyacağımızı bilemediğimiz eşyalar anlamına gelmektedir.
  • Evde, şevklenerek okuma arzunuzu arttırmayan, çok sayıda kitabın bulunması sizi teşvik etmek bir yana baskılayacak ve kitap okumanızı azaltacaktır.
  • Okumayacağınız ya da tam da ilgi alanına girmeyen kitapları satın almanız, bütçenizde gereksiz bir harcama kalemi oluşturacaktır.
  • İçerdiği bilgileri aktarmak amacıyla nihai bir ürün haline getirilmiş olan bu kitaplar, amaçlarına ulaşamayacaklar ise, boşu boşuna kesilmiş onlarca ağaç anlamına gelmektedir.
  • İhtiyaç olmadan alınan kitap ya bir başka ürün, üzerinde sınırlı kaynaklar bulunan ve bizlerin hayatının devam edebilmesi için üzerine titrememiz gereken dünyanın hoyratça kullanımından başka birşey değildir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, kitap okumak ve çok kitap okumak için doğru kitabı seçmek oldukça önemlidir.

Bendenizin uyguladığı bu işlem aşamalarını değerlendirir ve sizler de uygularsanız, kendinize ve dünyaya önemli bir katkıda bulunabilir, sahip olduğumuz kısa zaman diliminde çokça ve keyifle kitap okursunuz düşüncesindeyim.

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 29/04/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 4 gün
Çalışma Süresi, 3 saat 51 dakika

4 thoughts

  1. Sanırım bende, ilk kez duyduğum Tsundoku Sendromu var 🙂 çünkü kitap incelemeyi hem sanal olarak hem de fiziksel olarak kitabevlerinde çok seviyorum. İlgi alanlarıma yönelik güzel ve kaliteli kitaplar seçtiğimi düşünüyorum ama kitabı alıp eve getirdikten sonra bir şekilde kitap okuma şevkim ve motivasyonum düşüyor. Ben de 2-3 aydır yeni kitap satın alımını durdurdum, ta ki elimdeki kitapları tüketinceye kadar.

    1. Gereksiz tüketim yapmamak, kaynakları doğru yerlere harcamak adına, insanın elindeki kitapları okuması daha önemli ve yararlı olabilir.

  2. Çok haklısın Emrah.
    Eskiden saatlerce zaman geçirirdim, kitapları inceleyerek hatta bazen neredeyse okurdum. 🙂 1 ya da en fazla 2 kitap alırdım, şimdi ise liste yapıp sipariş ediveriyoruz.
    Önerilerin için teşekkür ederim.
    Kitap ile ilgili okuyanların yorumlarını incelemek çok faydalı olacak.

    1. Rica ederim Ayfer Hanım, kitaba harcanan paraya genel olarak acınmaz. Acınmamalı da… Ama kitaplar okunuyor ve süs olarak kitaplıklarda durmuyor ise.
      Günümüzün alışveriş alışkanlıkları, bizi alınan eserin amacından daha ziyade, almış olmak için almaya yönlendiriyor gibi…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir