Okuma Süresi: 13 dakika

2020 yılı üzerinden iki hafta geçti ve olağan yıllık değerlendirmelerimize devam ediyoruz. Mide Mühendisi 2020 Yılı Değerlendirmesi ile Mide Mühendisi Blog’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı ve SosyalAnneBaba 2020 Yılı Değerlendirmesi ve SosyalAnneBaba Blog’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı incelemelerininden sonra -son değerlendirme olarak- sıra 2020’de Okuduğum Kitaplar konusuna geldi.

2020 yılı için belirlemiş olduğum gerçek hedeflerden1 birisi de 18 kitap okumaktı. Yıl bittiğinde, dönüp baktığımda 2020’de okuduğum kitaplar toplamda 18’i aşıp 25’ü bulmuş.

Kimisinin bendenizin Gastronomi Tutkunlarına Kitap Önerileri arasına girdiği, kimisini de bundan bağımsız olarak tanıtmış olduğum bu 25 kitabın kısa tanıtımını bulabilir, sizler de beğendiklerinizi okuyup görüşlerinizi iletebilirsiniz. Unutmadan kitapseverler için uygulamalardan, 1000Kitap ve Goodreads’de var iseniz, Mide Mühendisi hesabını eklemeyi unutmayın. 🙂

Sözü daha da uzatmadan, 2020’de Okuduğum Kitaplar’a geçiyorum…

Demlikten Süzülen Kültür: Çay

Gastronomi alanında birçok kitap yazmış olan Deniz Gürsoy’un son eserlerinden birisi de Demlikten Süzülen Kültür Çay. Eserde çay kültürel çerçevede hikayesi ile, tarifleri ve sağlık boyutları da ele alınmış. Bu açıdan çay hakkında genel çerçevede bilgi alınabilecek eserlerden birisi.

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Demlikten Süzülen Kültür: Çay eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
10/02/2020 ⏩ 16/02/2020
Okuma Süresi
8 Saat

Kadın Beyni Erkek Beyni

Kadın Beyni Erkek Beyni, Dr. Serkan Karaismailoğlu’nun eğlenceli dilinden erkek beyni ve kadın beyninin neden öyle olduklarını, farklılıklarını ve mizaçlarının kökenlerini anlatan bir eser. Okurken verdiği keyif yanında hayatı ve karşı cinsi anlamak adına önemli bilgiler veren Kadın Beyni Erkek Beyni, her yetişkinin özellikle de çiftlerin okuması gereken bir eser…

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Kadın Beyni Erkek Beyni eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
16/02/2020 ⏩ 12/03/2020
Okuma Süresi
4 saat 2 dakika

Yiyelim İçelim Tarihini Bilelim

Birçok gastronomi eseri olan Deniz Gürsoy’dan bir başka eser daha. Yiyelim İçelim Tarihini Bilelim’de Avrupa mutfağının Roma döneminden bugüne kadar geçirdiği evreleri, Anadolu’nun ise günümüze kadar geçirdiği evreleri belirli başlıklar altında ele alıyor. Önemli bilgiler içeren eser, gastronomi konusunda bilgilenmek adına okunabilecek eserlerden birisi…

Okuma Süreci
12/03/2020 ⏩ 20/03/2020
Okuma Süresi
3 saat 43 dakika

Kahve: Topraktan Fincana

Cenk R. Girginol’un kahve konusunda bir eseri olan Kahve, Topraktan Fincana, kahvenin bulunuşundan bugüne kadar gelen sürede geçirdiği hikayeyi ayrıntılarıyla anlatan bir eser. 2017 yılında Gourmand World Cookbook Awards kapsamında “2017 Dünya’nın En İyi Kahve Kitabı Ödülü” başlığı altında ödül almış olan Girginol’un A7 Yayınları’ndan çıkan bu eseri, kahve konusundaki önemli eserlerden birisi…

Okuma Süreci
21/03/2020 ⏩ 27/03/2020
Okuma Süresi
3 saat 38 dakika

Kahve: Fincandan Lezzete

Cenk R. Girginol’un kahve ile ilgili bir başka eseri de, Oğlak Yayınları’ndan çıkmış olan Kahve: Fincandan Lezzete adlı eseri. Adı A7 Yayınları’ndan çıkan diğer eserine benzeyen Kahve: Fincandan Lezzete de, Gourmand World Cookbook Awards kapsamında Dünya’nın En İyi Kahve Kitabı” ve “Türkiye’nin En İyi Kahve Kitabı” ödüllerini kazanmış bir eser. Oğlak Yayınları’ndan çıkan eserin içeriğinin daha gelişmiş olduğunu ve özellikle de tasarımının daha başarılı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. 

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Kahve: Fincandan Lezzete eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
28/03/2020 ⏩ 11/04/2020
Okuma Süresi
6 saat 45 dakika

Sebzelerin Efsanevi Tarihi

2020’de okudığum kitaplar arasında bendenizi zorlayan eserlerden birisi de Sebzelerin Efsanevi Tarihi aslı eserdi. Anlattığı sebzenin kökenini, hikayelerini ve tarihlerini anlatacağını düşündüğüm eser, daha ziyade sebzelerin Avrupa tarihindeki yerlerini anlatıyor. Çeviri bir kitap olmasından dolayı da, bu eseri pek de keyif almayarak bitirdiğimi söylemem gerek.

Okuma Süreci
11/04/2020 ⏩ 01/05/2020
Okuma Süresi
5 saat 13 dakika

Anitta’nın Laneti

2019’da Okuduğum Kitaplar arasında da yer alan Anitta’nın Laneti’ni yine, yeni yeniden okudum. Mahfi Eğilmez’in oldukça akıcı bir dille yazdığı eserde, Hitit krallarının hayatlarından bazı kesitler aktarılmakta. Eserde tarihi gerçeklere odaklanmanın yanı sıra, eksik kalan kısımlar da Eğilmez’in hayal gücü ile tamamlanmış. 2019 yılında ilk kez okuduğumda aldığım keyif ile, eseri bitirir bitirmez tekrar baştan başlayıp bir kez daha okumuştum. Arka arkaya iki defa okuyup, ertesi yıl bir kez daha okuyor olmam, eseri sizlere tavsiye etmem konusunda bir fikir verdiği için, ek olarak birşey yazma ihtiyacı duymuyorum. 🙂

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Anitta’nın Laneti eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
02/05/2020 ⏩ 03/05/2020
Okuma Süresi
3 saat 45 dakika

Baharat ve Güç

Baharat konusu coğrafi keşifler, sömürgecilik, tarih, kültür ve mutfak ile doğrudan ilişkili bir konu… Bu anlamda çok boyutlu bir konu olmasından dolayı da bendenizin temel ilgi alanlarından birisi. Böyle güzel bir konu, Deniz Gürsoy gibi bir gastronomi yazarınca ele alınırsa da tadından yenmez. İşte Baharat ve Güç adlı eser böyle keyifli bir eser. Gastronomi alanında keyif veren eserlerden birisi olan Baharat ve Güç’ü okumanızı öneririm.

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Baharat ve Güç eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci 
04/05/2020 ⏩ 12/05/2020
Okuma Süresi
6 saat 40 dakika

Sohbetin Bahanesi Kahve

Yine Deniz Gürsoy, yeniden Deniz Gürsoy. Gastronomi alanında bir çok eser veren Deniz Gürsoy’un daha öne çıkan eserlerinden birisinin de Sohbetin Bahanesi Kahve olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bünyesinde ilginç gerçekler biriktirmiş olan kahvenin, geniş ve derin bir hikayeye de sahip olmasının da katkısı ve Deniz Gürsoy’un akıcı dili Sohbetin Bahanesi Kahve keyifli ve ilgi çekici bir eser özelliği kazadırıyor. Kahve konusunda okunmasını önereceğim eserlerden birisi olan Sohbetin Bahanesi Kahve’yi tavsiye ederim.

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Sohbetin Bahanesi Kahve eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
16/05/2020 ⏩ 20/05/2020
Okuma Süresi
2 saat 28 dakika

Başarıya Götüren Aile

Zamanında Doğan Cüceloğlu’nun kitaplarını okumuş birisi olarak Başarıya Götüren Aile eserini de merakla okumaya giriştim. Bununla birlikte istediğim okuma keyfini ve bilgilenmeyi aldım dersem yalan olacaktır. Bunun bir nedeni kitabın diğer Doğan Cüceloğlu eserleri kadar derinlikli olmamasının yanı sıra, eserde anlatılan konular hakkında az çok bilgim olmasıydı galiba. Eseri inceleyerek okumaya değer olup olmadığını kendinizin karar vermesini öneririm.

Okuma Süreci
21/05/2020 ⏩ 25/06/2020
Okuma Süresi
4 saat 31 dakika

Acı Şeker

Deniz Gürsoy’un bir diğer eseri de şekerin -baharat gibi- sömürgecilik dönemindeki bir rolü bulunan şeker hakkında. Şekerin üretilmesi sürecinde yaşanan gayri insani durumları da göz önüne alarak, eserin adını ise Acı Şeker olarak belirlemiş Gürsoy. Şeker konusunda piyasada yer alan Türkçe bir eser var mı bilemiyorum. Bu anlamda Acı Şeker ilgi çekebilecek eserlerden birisi. Bununla birlikte Deniz Gürsoy’un –Baharat ve Güç eserinde olduğu gibi- Acı Şeker’de de tüm maharetini göstererek müthiş bir eser çıkardığını söylemek mümkün değil.

Okuma Süreci
25/06/2020 ⏩ 02/07/2020
Okuma Süresi
3 saat 34 dakika

Yaveri Atatürk’ü Anlatıyor

Sıklıkla gastronomi üzerine birşeyler okuyan birisi olarak, araya başka eserler de serpiştirmeye çalışıyorum. Bu bakış açısıyla okuduğum bir eser de, yıllar yıllar önce okumuş olduğum, Büyük Önder Atatürk’ün yanından hiç ayrılmamış olan Salih Bozok’un anılarından derlenen Yaveri Atatürk’ü Anlatıyor adlı kitap.

Dilinde eski sözcüklerin bulunması nedeniyle, okuyucuya biraz akıcılık konusunda sorunlar yaşatsa da, Atatürk’ü daha yakından tanımak adına okunabilecek eserlerden birisi olduğunu söyleyebilirim.

Okuma Süreci
03/07/2020 ⏩ 12/07/2020
Okuma Süresi
3 saat 57 dakika

Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri

2020’de okuduğum ve dikkatimi en çok çeken eserlerden birisi de hem gıda mühendisi hem de arkeolog olan Ahmet Uhri’nin Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri adlı eseri. Alt başlığı “Arkeolojik, Arkeometrik, Dilsel, Tarihsel ve Etnolojik Veriler Işığında” olan Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri’nde Ahmet Uhri, Anadolu coğrafyasında mutfak kültürünü paleolitik çağdan başlayarak ele alıyor. Tarhana, keşkek ve baklava gibi özel lezzetleri de mercek altına alan eser, alanındaki nadir eserlerden ve Gastronomi Tutkunlarına Kitap Önerileri arasında olmazsa olmayacak eserlerden. Bu alana ilgi duyuyor iseniz özellikle okumanızı tavsiye ediyorum.

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
12/07/2020 ⏩ 08/08/2020
Okuma Süresi
7 saat 24 dakika

Osmanlı’nın Büyük Mutfağı

İtalyan tarihçi Maria Pia Pedani’nin yazdığı Osmanlı’nın Büyük Mutfağı, bir tarihçi gözüyle Osmanlı Mutfağı’nı anlatan önemli eserlerden birisi. Osmanlı Mutfağı’nı, yabancı bir tarihçi gözünden ele alması nedeniyle Gastronomi Tutkunlarına Kitap Önerileri arasında olması kaçınılmaz olan eser, oldukça ilgi çekici ve bu nedenle okur okumaz tanıttığım eserlerden.

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Osmanlı’nın Büyük Mutfağı eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
08/08/2020 ⏩ 26/08/2020
Okuma Süresi
5 saat 30 dakika

Truva’nın İntikamı

Salgın nedeniyle Balkan Seyahati 2019’un 2020 sürümünü gerçekleştiremeyince, kısa ve insanlardan uzak bir Kaz Dağları tatili gerçekleştirdik. Tatil Çanakkale yöresine doğru olunca Troya Müzesi’ni ve Troya Antik Kenti’ni gezmek, Troya ve Troya Savaşı üzerine düşünmek kaçınılmaz oldu. Gündem Truva olunca da Erhan Afyoncu’nun Truva’nın İntikamı adlı eseri de ilgi alanıma girdi. Truva’nın İntikamı, hızlı akan dili, akademik bir tarzdan ziyade popüler tarih tarzında olan ve Truva ve Türkler konusunda kısa kısa yazılardan oluşuyor. Bu anlamda Truva’nın İntikamı’nın keyifli bir şekilde okunabilecek eserlerden olduğunu söyleyebilirim.

Okuma Süreci
26/08/2020 ⏩ 02/09/2020
Okuma Süresi
4 saat 54 dakika

İstanbul’un Tadı Tuzu

Gastronomi konusunda çok sayıda eseri bulunan Türk yazarlardan birisi de İlhan Eksen’dir. İlhan Eksen’in bu eserlerinden birisi de İstanbul Mutfağı’nı anlattığı İstanbul’un Tadı Tuzu adlı eseri. İstanbul Mutfağı’nı özellikle restaurant tarihini de ele alan eser, İstanbul Mutfağı alanında okunabilecek eserledendir.

Okuma Süreci
02/09/2020 ⏩ 17/09/2020
Okuma Süresi
4 saat 41 dakika

Yedikleriniz Davranışlarınız Olur!

Deniz Orhon ve Kutsi Akıllı’nın ortaklaşa yazdığı Yedikleriniz Davranışlarınız Olur!, 2020’de okuduğum ilginç eserlerden birisi. Çoklu disiplinli olan iki yazarın yazdığı Yedikleriniz Davranışlarınız Olur! da gastronomi konusunda farklı disiplinlerden ele alınan kısa yazılardan oluşuyor. Nörolojiden Mimarlığa kadar gastronominin farklı çerçeveden ele alınmış olduğu bir eser ilginizi çekiyor ise, Yedikleriniz Davranışlarınız Olur! kesinlikle okuma listenizde olmalı.

Okuma Süreci
21/09/2020 ⏩ 01/10/2020
Okuma Süresi
6 saat 19 dakika

Ninatta’nın Bileziği

Bir süredir Hititler ile ilgili eserlere eğilmem nedeniyle, Ahmet Ümit’in Ninatta’nın Bileziği adlı eserini de okumak istedim. Hititlerin uzunca bir süre için hüküm sürdüğü bir bölgenin şehri olan Gaziantep’te doğan Ahmet Ümit, Ninatta’nın Bileziği’nde Hitit metinlerindeki tarzı kullanarak, bir şiirsel anlatım ile Hitit hikayesini anlatmış. Bu anlatım tarzına aşina olmayanların şaşıracağı eser, Hitit Edebiyatı kıvamında bir özellik taşıyor ve muhtemelen alanında tektir. Hititlere ilgi duyuyor iseniz, okumanızı tavsiye edeceğim bir eser…

Okuma Süreci
02/10/2020 ⏩ 04/10/2020
Okuma Süresi
1 saat 36 dakika

Hititler: Anadolu Savaşçıları

Hititler konusunda Mahfi Eğilmez’in Anitta’nın Laneti, Hattuşa’dan Kaçış, Ahmet Ümit’in Ninatta’nın Bileziği’nden sonra sıra, Trevor Bryce’ın yazmış olduğu Hititler: Anadolu Savaşçıları eserine geldi. Hititlerin kuruluşundan, imparatorluğa dönüşüne, daha sonra da sarsılarak yıkılmasına kadar geçen evreleri sırayla anlatan eser, Hititleri tanımak için başvurulabilecek kaynaklardan bir tanesi. Hititlere ilgi duyuyor iseniz, okumanızı tavsiye ederim.

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Hititler: Anadolu Savaşçıları eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
04/10/2020 ⏩ 25/10/2020
Okuma Süresi
9 saat 57 dakika

Türkistan ve Uzakdoğu Seyahatnamesi

Mide Mühendisi Blog’da yaptığım yiyecek tarihi araştırmalarında, süreç ister istemez bizi Türklerin uzunca süreler boyunca yaşamış olduğu Türkistan (Orta Asya) coğrafyasına götürüyor. Bendeniz de bu çerçevede 16. yüzyılda Türkistan’a yapılmış bir seyahate ilişkin bir seyahatname olması nedeniyle Defterdar Seyfi Çelebi’nin, Türkistan ve Uzakdoğu Seyahatnamesi’ni okumaya karar verdim. Eser eski Türkçede yazılmış olması nedeniyle biraz anlaşılması zor olmakla birlikte, ağırlıklı olarak Türkistan ve Uzakdoğu coğrafyasında yer alan büyük devletlerin kısa tarihlerini ve siyasal durumlarını ele alıyor. Biraz daha kültürel boyutlar olmasını beklediğim için aradığımı tam bulamadığım eser, coğrafyaya ilgi duyacak kişilerin dikkatin çekebilecek bir eser.

Okuma Süreci
25/10/2020 ⏩ 01/11/2020
Okuma Süresi
2 saat 57 dakika

Türk Mutfak Kültürümüzde Aşurenin Tarihsel Süreci

Kadim lezzetlerimizden birisi olan Aşure konusunda yazılmış bir eser olan Türk Mutfak Kültürümüzde Aşurenin Tarihsel Süreci, adının aksine Aşure’den daha fazla Türk Mutfağı’nı anlatan bir eser. Eserin büyük çoğunluğunda Türk Mutfağı hakkında anlatılmakta ve önemli bilgiler verilmekte. Bununla birlikte aşure hakkında da -kısa da olsa- önemli bilgiler yer aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Okuma Süreci
01/11/2020 ⏩ 13/11/2020
Okuma Süresi
4 saat 10 dakika

Aşkın İlacı Çikolata

Deniz Gürsoy’dan bir eser daha… Çikolata konusunda yazılmış Türk kaynakları pek bulunmadığı için öne çıkan Aşkın İlacı Çikolata’da, çikolatanın tarihi ve kültürel özellikleri anlatılıyor. Deniz Gürsoy’un koyduğu yüksek çıta nedeniyle, bendenizi şahsen çok da tatmin etmeyen eser, Baharat ve Güç veya Sohbetin Bahanesi Kahve seviyesinde değil. Bununla birlikte alanında önde gelen bir yazarın, pek de benzeri bulunmayan bir eser olması nedeniyle okunabileceği düşüncesindeyim.

Okuma Süreci
13/11/2020 ⏩ 19/11/2020
Okuma Süresi
1 saat 22 dakika

50 Soruda Yapay Zeka

Gastronomi dışı alandaki okuma tercihlerimden birisi de, günümüzün önde gelen konularından olan yapay zeka konusundaydı. Yapay zeka konusunda önemli çalışmaları bulunan akademisyen Cem Say tarafından kaleme alınmış olan eser -adından da anlaşılabileceği üzere- yapay zeka konusunda 50 soruyu ve onun yanıtlarını içeriyor. Bir elektrik-elektronik mühendisi olmama, bilgisayar ve teknoloji ile 6 yaşımdan beri ilişkili olmama rağmen, eseri okurken yer yer sıkıldığımı, eserin kısmi akademik bir çizgi ile popüler kültür dili arasında salındığını söylemem gerek. Yapay zeka alanına ilgi duyuyorsanız okunabilecek eserlerden birisi 50 Soruda Yapay Zeka, bunu da belirtmek gerek.

Okuma Süreci
20/11/2020 ⏩ 18/12/2020
Okuma Süresi
6 saat 56 dakika

Satranç

Kurgu eserler ile arası çok sıkı olmayan birisi olarak, ara ara çizgi dışına çıkmaya çalışıyorum. Yılın sonunun gelmesi nedeniyle, okuduğum eserlerden birisi de Stefan Zweig’ın Satranç’ıydı. İlginç bir hikayesi olan -okumak isteyenler varsa diye konuya girmiyorum- eseri keyifle ve bir günde bitirdiğimi söyleyebilirim. Bu nedenle okumayan varsa ve kaldıysa, bu eseri dinlenmek ya da kitap okumaya ısınmak amaçlı olarak okumanızı öneririm.

Okuma Süreci
19/12/2020 ⏩ 19/12/2020
Okuma Süresi
1 saat 5 dakika

Hikayeleriyle Türk Mutfağı

Sibel Özilgen ve Özge Samancı’nın hazırladığı eser, 2015 yılı başlayan bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkmış. Eserde, Türkiye’nin 15 farklı şehrinde bulunan 65 yaş üstü 15 farklı kişinin çocukluklarından başlayarak bugüne kadar yaşadıkları evrede mutfak kültürlerine dair hatırladıklarını anlatıyor. Söyleşi şeklinde tasarlanmış olan eser, farklı coğrafyalardaki insanlarımızın yemek kültürlerinin nasıl olduğu, neler yapıp neler yapmadıklarını anlamak adına önemli ve keyifli bir çalışma olmuş. Mutfağımızı ve geçmişini öğrenmek isteyenlere tavsiye edebileceğim bir eser…

Okuma Süreci
20/12/2020 ⏩ 31/12/2020
Okuma Süresi
7 saat 52dakika

Peki Ya Siz?

Peki ya siz kaç kitap okudunuz 2020’de? Hangi kitaplar en sevdikleriniz oldu? Ben okuduğum eserleri sizlerle paylaştım, siz de bizlerle paylaşırsanız seviniriz. 🙂

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 14/01/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 5 gün
Çalışma Süresi, 6 saat 18 dakika

2 thoughts

  1. Gastronomi kitapları ilgimi çok çekmedi. Ama Hititler v.b. tarihi kitaplar için teşekkürler….

    1. Herkesin ilgi alanı farklı olabilir. Önemli olan kendine uyanları çekip alabilmektir. Değil mi? 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir