Bir yıl daha geçti ve oldukça zor günlerini tecrübe ettiğimiz 2020 yılı bitti. Yaşanan çok sayıda doğal felaket bir yana, her birimizin hayatını değiştiren küresel ölçekli bir salgın ile de karşı karşıya kaldık. Birçok kaybın yaşandığı ve hepimizin hayatını az ya da çok sarsan bir yıl geçirmiş olsak da, tüm yaşananlardan bağımsız olarak zaman akmaya devam etti. Durmadan akan ve sonsuz olan zamanı -kim bilir belki de tasavvur etmekte zorlandığımızdan- parçalara ayırmış ve dünyanın güneşin çevresinde bir tam tur atması ilişkilendirmişiz. Bu bölümlemeye göre gezegenimiz Dünya, yıldızımız Güneş’in çevresinde bir tur daha attı (bir yıl daha geçti) ve önümüzde yeni bir tur (yeni bir yıl) var. Önümüzdeki bu tura bakmadan, geleceğe yönelik tasarılara girmeden, önce öncelikle ne yaptık ne yapmadık bir değerlendirmenin yerinde olduğu ve değerlendirmelerimizden yapacağımız çıkarımların gelecekteki kazanımlarımızı etkileyeceği düşüncesindeyim. Bu nedenle yeni yıl için hedefler belirlemeden önce, gelin bir 2020 yılı değerlendirmesi yapalım.
Özdeğerlendirmenin yararlı olduğuna inandığım için, 2013 yılından beri, her yılın sonunda geçirdiğim son 365 güne bir göz atıyorum. Bu şekilde biten yıl boyunca ne yapıp ne yapmadığımı değerlendirdikten sonra, bir sonraki yıl için ne isteyip ne istemediğimi belirleyebiliyor, memnun olduğum kararları ve kazandığım alışkanlıkları daha da geliştirebiliyor veya toptan bırakıp değiştirebiliyorum.
Sizlerin de bir 2020 yılı değerlendirmesi yapmanızı tavsiye ederek, fikir vermesi ve “yazmak aslında insanın kendisine seslenmesidir” düşüncesiyle bendenizin 2020 yılını dikkatlerinize sunmak isterim. 🙂
Unutmadan, buradaki SosyalAnneBaba 2020 yılı değerlendirmesi dışında, Mide Mühendisi 2020 Yılı Değerlendirmesi de Mide Mühendisi Blog’umda.
Önce Blog!
Bildiğiniz üzere 2019 başından bu yana, Hem Mide Mühendisi Blog‘umda hem de burada SosyalAnneBaba Blog’umda aralıksız her perşembe günü saat 10:00’da sizlerle nitelikli bir gönderi paylaşmaktayım. 2020 yılında da SosyalAnneBaba blogumda toplamda 150 farklı günde, 150 saat 50 dakika emek harcayarak, 53 farklı yazı yazdım.
Kitaplar…
2020 yılı için 18 kitap okumayı hedeflemiş olmakla birlikte, fiiliyatta 120 saat zaman ayırarak,
📖 Demlikten Süzülen Kültür: Çay
📖 Kadın Beyni Erkek Beyni
📖 Yiyelim İçelim Tarihini Bilelim
📖 Kahve: Topraktan Fincana
📖 Kahve: Fincandan Lezzete
📖 Sebzelerin Efsanevi Tarihi
📖 Anitta’nın Laneti (Tekrar)
📖 Baharat ve Güç
📖 Sohbetin Bahanesi: Kahve
📖 Başarıya Götüren Aile
📖 Acı Şeker
📖 Yaveri Atatürk’ü Anlatıyor
📖 Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri
📖 Osmanlı’nın Büyük Mutfağı
📖 Truva’nın İntikamı
📖 İstanbul’un Tadı Tuzu
📖 Yedikleriniz Davranışlarınız Olur!
📖 Ninatta’nın Bileziği
📖 Hititler, Anadolu Savaşçıları
📖 Türkistan ve Uzakdoğu Seyahatnamesi
📖 Türk Mutfak Kültürümüzde Aşurenin Tarihsel Süreci
📖 Aşkın İlacı Çikolata
📖 50 Soruda Yapay Zeka
📖 Satranç
📖 Hikayeleriyle Türk Mutfağı
olmak üzere, toplamda -hedefimin üzerinde- bir şekilde 25 kitap okudum.
Bunun dışında,
- Kadın Beyni Erkek Beyni’nden, Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum’a,
- Antik Ankara’dan Türkiye’nin Antik Kentleri – Ege’ye,
- Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları’dan Ankara’nın Ağaç, Ağaççık ve Çalıları’na,
kadar 17 eseri sizlere tanıttım.
Kişisel Gelişim
Bunun yanında kitapseverlerin mutlaka kullanması gereken uygulamaları tanıtarak, hem Mide Mühendisi’nde hem de SosyalAnneBaba’daki yazılarımda, tanıttığım tüm kitapların Goodreads ve 1000Kitap bağlantılarını vermeye başladım.
Kitap okumak dışında, benim için salgın döneminin en önemli kazanımlarından birisi piyano oldu. Piyano çalmayı öğrenmek için kullandığım ve daha önce sizlere de tanıttığım SimplyPiano yazılımını sayesinde, piyanoda ilerledim ve kayıtlarımı incelediğimde 2020 yılında 82 saat boyunca piyano çaldığımı belirledim.
Bunun dışında, her ne kadar 2020 yılında icrası biraz kısıtlı olsa da, geçtiğimiz yıllarda büyük bir keyifle öğrendiğim ve oynadığım halk oyunumuz zeybek nedir, tüm ayrıntıları ile araştırıp, sizlerle paylaştım.
Ha bir de unutmadan, Mide Mühendisi 2020 Yılı Değerlendirmesi‘nde de belirttiğin üzere, Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm adlı bölümü keyifle okuyarak, yüksek onur öğrencisi olarak bitirdim.
Bitkileri Öğrenmek İçin…
Bitkilere karşı taşıdığım ilgi nedeniyle, sizlere kuş otu bitkisi, leylak bitkisi ve kara mürver bitkisi gibi bitkilerinin özelliklerini aktardım. Bunun dışında da bitkiler hakkında daha da bilgilenmek için -bahsettiğim üzere-
- Bitki Avcıları,
- Dünyamızı Biçimlendiren Olağanüstü Bitkiler,
- Ankara’nın Ağaç, Ağaççık ve Çalıları,
- Türkiye’nin Ağaçları ve Çalıları,
- Türkiye’nin Ağaçları Albümü
adlı eserleri tanıttım.
Doyasıya Gezemesek de…
Takvimler 2020’nin başlarını gösterirken, 2019’da Balkanlara bir seyahat düzenlediğimiz gibi 2020 yaz tatilinde de Balkanlara da 5.000+ kilometrelik bir seyahat gerçekleştirmeye karar vermiştik. Ancak hayat beklenenden farklı bir mecrada akınca, insanlardan uzak bir şekilde Çanakkale Biga yarımadasında, Kaz Dağları’nda bir kamp tatili gerçekleştirdik. Bu seyahatte de Sardes Antik Kentini, Assos Antik Kenti’ni, Troya Antik Kenti ve Troya Müzesi’ni görme fırsatına eriştik. Gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretler de, Troya, Troya Savaşı ve Düşündürdükleri yazısına vesile oldu.
Daha Nitelikli Geziler İçin
Batı Anadolu’nun pek bilinmeyen incisi, memleketim Uşak’ta gezilecek yerler nerelerdir onları paylaştım. Bunun yanı sıra, Troya Müzesi’nden Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne, Uşak Müzesi’nden Gaziantep Zeugma Müzesi’ne kadar 7 nadide müzemizi sizlere tanıttım.
Her Türk vatandaşının ve Türkiye’yi ziyaret edenlerinin görmesi gereken Türkiye’de görülmesi gereken eserleri takdim ettim.
Dil Mevzusu
2020 yılında,
- Sıradışı dil öğrenme yazılımlarını tanıtıp,
- Dil öğrenme yazılımlarını karşılaştırıp,
- Yabancı dilimizi nasıl geliştirebileceğimize değinip,
- İspanyolca nasıl öğrenilir,
deneyimlerimi paylaşmıştım.
Bunları paylaşırken, daha önce öğrenmeye başladığım İspanyolca’yı öğrenmeye devam ettim. Benim bu gayretimden de etkilendiklerinden olsa gerek, İngilizce’nin dışında, 12 yaşındaki oğlum ve 8 yaşındaki kızım da İspanyolca öğrenmeye başladılar. 🙂
Dünyamızın Yaşadıklarını Sorgularken…
Salgın nedeniyle eve kapandığımız sürede, evde nasıl keyifli zaman geçirilir sizlerle paylaştım.
Salgının düşündürdükleri üzerine değerlendirmeler yapıp, tüm yaşananlardan hareketle, türetim nedir ve sürdürülebilir yaşam becerilerini sizlerle paylaştım. Türetim ekonomisi kapsamında yaptıklarım ise Mide Mühendisi blogumda.
Sağlıklı Yaşam
Salgın nedeniyle eve kapanınca, kuçusabişi kurbanı olunca ve pek de doğaya çıkamayınca sağlıklı yaşam mevzusu -ne yazık ki- biraz geriye düştü. Bununla birlikte ayrıntılı bir çalışma yaparak aralıklı oruç nedir ve iki öğün mü üç öğün mü sorularına yanıt arayıp, açlık mevzusu üzerine düşüncelerimi paylaştım.
Son Söz Yerine…
2020 beklediğimizden çok farklı bir yıl oldu ve hedeflerimizde ciddi sapmalar yaşandı. Ancak her ne olursa olsun, değişen şartlara bir şekilde uyum sağladık ve önümüze baktık. Öyle de yapmamız gerek zira 2021 geldi, dünya durmuyor ve zaman akmaya devam ediyor.
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 31/12/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 3 saat 40 dakika