Okuma Süresi: 5 dakika

Sağlık yaşam akımlarından mikrobiyota son dönemde ilgi çeken alanlardan. Bu nedenle mikrobiyota alanında birçok çalışmalar yapılmakta ve ilginç güncel gelişmelerin ortaya çıkmakta. Bu yeni yeni keşfedilmekte olan alanda sizlere bir fikir verebilecek ve keyifli bir şekilde konuyu aktaracak eserlerden birisi Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum. Bir popüler bilim kitabı olan Dr. Serkan Karaismailoğlu’nun ilk kitabı olan eser mikrobiyotamızın bağırsaklardaki bölümüne odaklanıyor. Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum, Dr. Serkan Karaismailoğlu’nun Kadın Beyni Erkek Beyni adlı kitabından da bildiğimiz, eğlenceli dili ile daha akıcı ve keyifli bir şekilde okunuyor.

Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum ve Kadın Beyni Erkek Beyni dışında, nöroroman olarak nitelendirdiği Pia Meter adında bir başka eseri de bulunan Dr. Serkan Karaismailoğlu’nun uzunca bir süredir YouTube’da etkin olduğunu söylemek gerek. Ortapia adını verdiği ve kitaplarındaki eğlenceli tarzı ile  paylaşımlar yaptığı kanalında, mikrobiyota ile ilgili bir paylaşımı da mevcut. 

Okumanızı tavsiye ettiğim kitaptan aklıma takılanları paylaştığım kısım ile birlikte aşağıda yeralan ve Ortapia kanalında ilk çektiği videolardan olan Mikrobiyota adlı videosunu izlemeniz durumunda, hem kitabın içeriğine hem de Dr. Serkan Karaismailoğlu’nun tarzına ilişkin bir fikriniz olabilir. 

https://www.youtube.com/watch?v=Z9y1TbyBBIk

Kitaptan Aklıma Takılanlar…

Esasen Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum kitabından not aldığım oldukça çok kısım bulunuyor. Ancak hepsini buraya koymak olmayacağı için uygun olan bölümleri ekledim. Aşağıda alıntıladığım kısımlardan çok daha fazlasını içermektedir.

  • Sadece bir gün içinde ince bağırsağımızın yüzeyini oluşturan epitiyal hücrelerimizden 17 milyarı ölmekte ve yerine yeni hücreler yapılmaktadır. 17 milyar hücre!
  • Şu an “sen”, yani yaklaşık 30 trilyon hücreden oluşan canlı, kitabını okurken sadece bağırsaklarında yaklaşık 40 trilyon mikroorganizmanın yaşadığını biliyor musun? 40 “trilyon” canlı. 

    Zira 30 trilyon hücre ve 40 trilyon mikroorganizmanın bir arada yaşadığı bir vücut söz konusu olduğunda, şu basit soruya samimi bir cevap vermenizi beklerim: Sevgili insan, sahip olduğunuzu düşündüğünüz bu vücut gerçekten kime ait? Size mi, yoksa onlara mı?
  • Neden bağırsaklar için ikinci beyin gibi bir benzetme kullanılmıştır? Aslına bakarsanız bunun temel nedeni, bağırsak ve tüm sindirim sistemimizde çok fazla sayıda sinir hücresi bulunmasından kaynaklanır. Peki o zaman şu soruyu soralım; sindirim sisteminde niye bu kadar fazla sinir hücresi var? Cevap çok basit, çünkü sindirim  sistemi sizin kontrolünüze bırakılmayacak kadar önemli bir sistemdir.
  • Örneğin bir araştırmaya göre vagusun (Vagus siniri omurlar içindeki sinir ağı dışında, doğrudan beyinden bağırsaklara, akciğerlere, kalbe hatta ses tellerine de giden bir başka sinir dalının adıdır) bloke edilmesi kilo kaybına neden olurken, uyarılması farelerde aşırı yeme davranışına neden olmaktadır. Bunun anlamı şudur. Bağırsaklarımız vagus aracılığıyla beyne sinyaller göndererek yemek yeme düzenimizde söz sahibidirler.
  • Peki 40 trilyon gibi muazzam sayıda olan bu canlılar ne kadar yer kaplamaktadır? Aslında tüm mikrobiyotanızı bir poşete koysak ve tartsak, tartınızın göstergesinde yaklaşık 1,5 kilogram gibi bir sonuç görürsünüz. Şimdi içinizden bazıları “ben 90 kiloluk adamım, bu 1,5 kilogram mikrop mu beni yönetecek?” diyebilir. Eğer böyle bir düşünceniz varsa beyninizin de sadece 1,4 kilogram civarında olduğunu size hatırlatmak isterim. Yani mikrobiyotanız ile beyniniz neredeyse aynı ağırlıkta sayılır.

İçindekiler

Bölüm 1, İnsan Olarak Doğup, Mikrop Olarak Ölüyoruz, 11
Bölüm 2, Mutluluğun Formülü Çok Açık; Bir Sen, Bir Ben, Bir de İskender, 31
Bölüm 3, Sadece Kalbe Giden Yol Değil, Beyne Giden Yol da Mideden Geçer, 43
Bölüm 4, İskenderin Uzun ve Karanlık Yolculuğu, 77
Bölüm 5, İkinci Beyin Bağırsak, 137
Bölüm 6, Eyvah Vücudumda Mikrop Var, 153
Bölüm 7, Bağırsak Gezegenine Hoş Geldiniz, 169
Bölüm 8, Kilolarımdan Sen Sorumlusun Ey Bakteri!, 197
Bölüm 9, Ne Yersen Osun, 227
Bölüm 10, Mikrobiyotam Ne Kadar Sağlıklı?, 249
Bölüm 11, Tünelin Ucundaki Karanlık, 275
Kaynakça, 281

Arka Kapak Yazısı

Hayatınızla ilgili verdiğiniz kararların bazıları ya size ait değilse. Mesela şu an ellerinizin arasında tutmakta olduğunuz bu kitabı alıp almamakla ilgili kararınız tümüyle size ve beyninize mi ait? Eğer böyle düşünüyorsanız “mikrobiyota” ile henüz tanışmadınız demektir. Şu an, SİZ, yani yaklaşık 30 trilyon hücreden oluşan canlı, elinizde kitabın arka kapağını okurken, sadece bağırsaklarınızda yaklaşık 40 trilyon mikroorganizmanın yaşadığını biliyor musunuz? Yani sizi SİZ yapan hücrelerin sayısından daha fazla sayıda mikroorganizma içinizde yaşıyor. Üstelik bu mikroorganizmalar sayıca fazla olduğu gibi beyninizi, karakterinizi ve kararlarınızı doğrudan etkileyen kimyasallar üretebilmektedir. Kilo alma probleminden tutun davranışlarınıza kadar, hatta sıkı durun kimi kendinize eş olarak seçeceğinize bile bu mikroorganizmaların karıştığını söylesem herhalde çıldırmış olduğumu düşünürsünüz. Ama akademik olarak beyin çalışan ve sinirbilim doktorası yapmış bir kişiye bağırsaklarla ilgili bir kitap yazdıracak kadar çılgın bir konu mikrobiyota. Bu kitabı okuduktan sonra bağırsaklarınıza ve içindeki canlılara bakışınız çok ama değişecek.

Künye

Kitabın Adı
Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum

Yazar
Dr. Serkan Karaismailoğlu

Sayfa Sayısı
288

Yayıncı
Elma Yayınevi

İlk Baskı
Ağustos 2017

Baskı Sayısı
14 (Ondört)

ISBN
978-605-9367-16-5

Kitapsever Mecralarda Beyinde Ararken Bağırsakta Buldum Kitabı

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 02/04/2020
Son Güncelleme Tarihi, 04/09/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 31 dakika

2 thoughts

  1. Biyoloji sever birisi olarak kendi vücudumu, daha doğrusu iç ekosistemimi merak eden birisi olarak bu kitabı çok faydalı buldum. Değerli yorumlarınızla yaptığınız kitap tanıtımınız çok hoş olmuş. Serkan bey’in videosunun ve aklıma takılanlar kısmının yazınızda yer almasının yorumunuzu daha da değerli kıldığını düşünüyorum.
    Teşekkür eder başarılar dilerim.
    Ben de naçizane kitap hakkında kendi yorumumu yaptım ilgilenenleri beklerim;
    https://dogavekitap.wordpress.com/2021/08/16/beyinde-ararken-bagirsakta-buldum/

    1. Teşekkürler. Ben de değerlendirmenizi okudum ve yorum yaptım. Paylaşımınız için teşekkürler. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir