Okuma Süresi: 6 dakika

Kefir çok uzun zamandır var olan, bizlerle dost olan bakterilerin insanlığın yararına ürettiği1bir lezzet. Mikrobiyota‘mız için oldukça büyük önem taşıyan kefir nedir, kefirin faydaları nedir, kefir nasıl yapılır, kefir yapmanın püf noktaları nedir, kefir alırken nelere dikkat etmeli hepsini ayrıntılı bir şekilde ele almıştık. Sıra kefir nasıl içilir, kefir içme alışkanlığı nasıl kazanılır, çocuklarımıza kefir içmeyi nasıl sevdiririz konusunu ele almaya geldi.

Size Uygun Olan Yöntemi Seçin

İster önce marketlerde satılan probiyotik özellikli ürünler ile “yavaş” bir başlangıç yapın. İsterseniz de, “ben alışırım” ya da “çocuklarımı alıştırırım” diye düşünüyorsanız, doğrudan gerçek kefir olan ürünler ile bu yola girin.

Ancak mutlaka girin. Zira dünyada envai çeşit hastalıkların söz konusu olduğu bu dönemde, bağışıklık sistemini güçlendirmenin en akıllıca yöntemlerinden birisi de probiyotik ve prebiyotik ürünler tüketmek.

Yavaş Bir Geçişi Tercih Ediyorsak…

Kefir tüketmemiş hatta tatmamış çocuklar, gençler ve yetişkinler için kefir ile bir ilişki kurmak ilk başlarda biraz zor olabilir. Bunu aşmak adına, marketlerde probiyotik özellik taşıyan ve her geçen gün çoğalan bu ürünler ile “seviyeli bir ilişki” başlatmak bir seçenek olabilir. Ancak -büyük çoğunlukla- bu ürünlerin bakteriyolojik çeşitliliği sınırlı, buna bağlı olarak da ürünlerin kazandıracağı yarar oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle alışmak amaçlı olarak çeşitli meyve veya aromalarla zenginleştirilmiş bu probiyotik ürünlerin tüketimine başlanabilir. Bununla birlikte zamanla -tercihen pek de bu süreyi uzatmadan- önce marketlerdeki ürünlerin sade çeşitlerine daha sonra da probiyotik zenginliği yüksek gerçek kefir ürünlerine geçmekte yarar bulunmaktadır. Tabii kefir alırken dikkat edilmesi gereken noktalara hassasiyet göstererek

Kefir Almak Demişken: Doğru Kefiri Almalı

Kefirimizi ileride kendiniz yapmayı düşünüyor ancak, bakteriyolojik çeşitliliği yüksek probiyotik ürünlerden tüketmek istiyor olabilirsiniz de. Bu durumda da, içindekiler kısmına dikkatlice bakıp çok sayıda ve farklı farklı bakteriler içeren ürünleri, özellikle litrelik büyük cam şişelerde olanları tercih etmek doğru olacaktır. Tabii yine kefir alırken dikkat edilmesi gereken diğer noktaları da göz önüne almak kaydıyla.

Kefiri Doğru Hazırlamak

Kendi kefirinizi kendiniz hazırlamaya karar verdiyseniz öncelikle sizi tebrik etmek isterim. Bilin ki kendi kefirinizi hazırlamak oldukça kolay bir işlem. Ancak doğru bir şekilde kefir mayalamak ve kefirin faydalarından yararlanmak adına, öncelikle kefir nedir, kefir nasıl yapılır ve kefir yapmanın püf noktaları nedir iyi bilmek gerekmektedir. Bu konularda gerekli bilgileri özümsedikten sonra bir kaç noktayı da vurgulamakta yarar bulunmaktadır.

Ne Kadar Mayalanma, O Kadar Ekşilik

Kefiri hazırlarken, ne kadar uzun süre mayalandırırsanız ve mayalandırmayı görece sıcak ortamlarda yaparsanız kefirinizin ekşiliği daha yüksek olacaktır. Bu da kefir tüketimine başladığınız ilk aşamada, eğer kimi süt ürünlerinde olan o ekşi tat ile aranız iyi değilse, kefir içme alışkanlığı kazanmanız biraz zorlaşabilir. Bundan kaçınmak ve güzel içimli bir kefir için kefirinizi mayalarken -sütün son kullanım tarihini de gözeterek- mayalanma süresinin bir kısmını tercihen buzbolabında geçirmesini sağlayarak daha yumuşak içimli bir kefir elde edebilirsiniz.

Biz kefirleri mayalarken, evde bulunduğumuz sürelerde şişenin tezgah üzerinde yer almasını, evde bulunmadığımız sürelerde de -fermentaston sürecini kontrol edebilmek adına- buzdolabında geçirmesini tercih ediyoruz. Böylece yeterince mayalanmış bir kefir elde etme imkanımız oluyor.

Kefir Mayalarken Doğru Sütü Tercih Etmek

Kefir mayalarken seçilen süt de, kefirin lezzetini etkileyen etkenlerden birisidir. Keçi sütü, koyun sütü gibi sütleri tercih etmek, sütün karakterinin ve kokusunun daha öne çıktığı bir kefir elde etmenize neden olacaktır. O nedenle -eğer bu tür bir koku sizin ve çocuklarınız açısından tercih edilmeyen bir durum ise- damak tadınıza uygun bir süt -bu durumda inek- seçmeniz doğru olacaktır. Ek olarak, kefiri sürekli aynı süt ile mayalayarak kefirinizin tadında -olabildiğince- bir standart sağlamış olursunuz.

Ayrıca kefir mayalamayı açık sütlerle değil, pastörize sütler ile yapmak daha uygun. Zira bu hem kefirinizin lezzet standardını korumanızı hem de bir bakteri kolonisi olan kefir danelerinin başka mikroorganizmalarca bozulmamasını sağlayacaktır.

Kefirinizi Renklendirmek

Kefirinizi kendiniz yaptınız ve düzenli olarak tüketmeye hazırsınız. Ancak sade içmekte zorlanıyorsanız ya da çocuklarınızı kefir içmeye ikna etmek istiyor iseniz yapabileceklerimiz var. Kendi hazırladığınız kefiri biraz “hareketlendirmek” için,

  • Kefirin içine istediğiniz meyveleri koyup, karıştırıcıdan geçirerek meyveli kefir hazırlayabilirsiniz,
  • Kefirinizin içine reçel veya bal ekleyerek hem gerçek anlamda renklendirebilir, hem de biraz tatlılık katarak kefirin ekşiliğini dengeleyebilirsiniz,
  • Bu iki eklemeyi de yaparak ve karıştırıcıda iyice karıştırarak çok faydalı ve “çalkalanmış süt” (milkshake) benzeri bir içecek hazırlayabilirsiniz.
  • Bunun dışında internette içeriğinde kefir de kullanılan çeşit çeşit içecek tarifleri de mevcut. Bu tarifler de kefir tüketiminizi yerleştirirken yararlı olabilir.

Kefirden Gerçekten Faydalanmak İçin…

Kefirin bünyelerimizin açısından önemli olan faydalarından tam anlamıyla faydalanmak için düzenli tüketim çok önemlidir. Bu nedenle tercihen günde en az bir en fazla iki su bardağı olacak şekilde düzenli kefir içmek sağlınız için doğru bir karar olacaktır.

Sözün Özü…

Kefir, oldukça yararı bulunan, hazırlanırken dikkat edilmesi gereken püf noktaları göz önüne alındığında yapılması çok da zor olmayan ve özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmamızı destekleyen bir sağlık kaynağıdır.

Konu hakkında okuyan, araştıran, sık sık bu konuya değinen ve yıllardır düzenli kefir üretip tüketen birisi olarak, kefir ile ilgilenmenizi, kefir nasıl içilir biraz üzerinde düşünmenizi ve kefir tüketimini bir alışkanlık haline getirmenizi hararetle tavsiye ediyorum.

Konu hakkında hemen hemen tüm bilgi birikimimi ve araştırmalarımı, Probiyotik ve Probiyotik Konusu başlıklı gönderimizde bir araya toplarak, sizlerle paylaştım. Ancak yine de sorularınız var ise, kefir nasıl içilir başlıklı bu gönderi ile ilgili gönderinin altındaki yorumlar bölümünden sorularınızı aktarabilirsiniz. 🙂

Görsel
The Good Gut

Yazı Notları
İlk Yayım Tarihi, 27/02/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 5 gün
Çalışma Süresi, 5 saat 25 dakika

2 thoughts

  1. Coronavirüs gibi hastalıkların türediği ve ülkelerarası yayıldığı bir ortamda bağışıklık sistemini mümkün olduğunca üst seviyede tutmak çok önemli bir konu oldu. Bu yararlı bilgileri bizimle paylaşmanız ve bilinç oluşturmanız gerçekten sevindirici. Başarılarınızın devamını diliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir