Sahip olduğum kütlenin nicel karşılığının üç haneli değerlerden aşağı doğru salındığı, en uç noktada bünyeden 30 kilo yük atmış olduğum süreç boyunca temel aldığım ve aklımdan çıkartmadığım bir bakış açısı vardı. Bulunduğum noktaya, daha önce sürdürmekte olduğum alışkanlıklar nedeniyle gelmiştim ve eylemlerimde ufak tefek değişiklikler yaparak, durumumda köklü iyileşmeler sağlamak ve sağlıklı olmak çok da mümkün değildi.
Bir başka deyişle aynı şeyleri yaparak farklı bir sonuç elde etmek ve etmeyi beklemek pek de tutarlı değildi. Hal böyle olunca, yapılması gereken şey belli idi: Hayatımızı, yaptıklarımızı ve hatta yapmadıklarımızı değiştirmek!
“Aynı şeyleri yapıp, farklı sonuçları beklemek deliliktir.”
Albert Einstein
Esasen kilo almak veya vermek – tıpkı doğadaki diğer olgular gibi- matematik üzerine kurgulanmıştır. Bu kurgu da aslında çok parametreli ve parametrelerin birbiri ile bağlantılı olması nedeniyle oldukça değişkenlik arz eden bir denge üstünde olsa da,
Alınan veya Verilen Kilo = Alınan Kalori – Bazal Metabolizma – Gerçekleştirilen Etkinlikler
denklemindeki gibi basitleştirilebilir.
“Hayatta Kalmak İçin Kilo İyidir”
Evet hayatta kalmak için kilo iyidir, ancak bugünkü gelişmişlik seviyemizde değil, istediğimiz an yiyecekleri bulamadığımız eski zamanlarda… O eski zamanlardaki refleksleri gösteren bedenlerimiz, ihtiyacımızdan fazla aldığımız enerjiyi, hayatta kalma dürtüsü ile “Gerekenden fazla enerji var, oh oh! Hazır bulmuşken bu enerji fazlasını depolayalım, ne olur ne olmaz.” şeklinde bir yaklaşım gösterecek bir kurguyla tasarlanmıştır. Bünyenin tasarımı da bu şekilde olunca, ihtiyacımızdan fazla aldığımız enerji, vücudumuzun bilumum bölgelerinde yağ kütlelerine dönüşerek evrendeki varlıklarına yeni şekilleri ile devam etmektedirler.
Bu nedenle eğer kilo vermek istiyorsak, hem aldığımız kalorileri denetim altına almak, hem de harcadığımız kalori değerini arttırmak gerekiyor. Bu durum bu kadar yalın ve açık olsa da, zor olan şey bu denklemin sonucunu değiştirmektir.
Temel matematik bilgisi ile bu denklemi yorumlarsak, kilo vermenin, bir başka deyişle bu denklemin sonucunun eksi değerli olmasını sağlamanın,
- Alınan kaloriyi azaltmak,
- Metabolizma hızını arttırmak,
- Gerçekleştirilen etkinlikler ile harcanan enerjiyi arttırmak,
ile mümkün olacağı kolayca görülebilir. Bu denklemin sonucunun -hayatın olağan akışında- bazı günler eksi olması mümkün olsa da, denklem sonucunun gereken bir süre kadar ve sürdürülebilir olarak eksi olmasını sağlamak için hayat tarzımızı değiştirmek gerekmektedir.
Kısa Sürekli Diyetler mi Hayat Tarzını Değiştirmek mi?
Belirtilen bu nedenler ile ara ara diyet yaparak, hayatımızda hemen hiç değişiklik yapmadan, alışkanlıklarımızı değiştirmemekte ısrar ederek, bazı şeyleri kalıcı olarak değiştirmek pek de mümkün değildir. Bulunduğumuz durumu, yani elimizdeki sonucu değiştirmek için bazı adımları atmamız gerektiğini kabul ederek kendimizi değiştirmeye istekli olmamız, sağlıklı bir birey olma yolculuğumuzun ilk adımı ve olmazsa olmazıdır! Başarıya giden bu süreç de, kişinin bu hedefi gerçekten istemesi, kendini değiştirmesi ve kişisel değişim fikrini içselleştirmesi ile başlayacaktır!
Bu olmazsa olmaz olguyu içselleştirip, kendimizi değiştirmeyi kabul ettikten sonra, girişeceğimiz bu mücadele dolu süreçte, yapacağımız her şey için ve atacağımız her adım için kendimizde güç ve azim bulabiliriz.
İşte bu nedenle kendimize şu soruyu sormak gerek:
Atalet göstermeden, kendimi değiştirmek için kendimle mücadele etmeye, kilo vermek ve daha sağlıklı olmak için hayatımı değiştirmeye hazır mıyım
Eğer hazırsak, kararlığımız yüksekse ve bu sorunun yanıtı samimi güçlü ve içten bir evet ise, elimizde çok büyük bir güç bulunmaktadır ve varmak istediğimiz hedef doğrultusunda önümüz açıktır!
Sağlıklı olduğunuz, kendinizi çok iyi ve mutlu hissettiğiniz, her nefes alışınızda mutlu olacağınız bir yeni sizi, isterseniz gelin -tıpkı benim yaptığım gibi- beraberce oluşturalım!
Kendimizi dönüştürmek, bünyemizin temel denkleminin sonucunun eksi, ancak getirilerinin artı olabilmesi için öncelikle bünyeye aldığımız kalori değerini azaltmak için belirli konulara dikkat edebilir, sonra bazal metabolizma hızımızı arttırmak için bazı adımlar atabilir ve daha fazla enerji harcayabilmek için bakış açımızı değiştirebiliriz.