Bir yılı daha ardımızda bıraktık… Sizin de benzer hedefleriniz bulunuyor muydu bilmiyorum ama, bendenizin, Hedefler ve Yeni Yıl adlı gönderideki belirtilen bakış açısı ile belirlenmiş, gerçek hedefler1 söz konusuydu. Ve tabii ki, bu hedeflerden birisi de daha çok kitap okumaktı. Kendi hayatınız için fikir vermesi adına, Bendenizin Yaşamı adı altında bir günlük hayatımı aktardığım gönderiden de anlaşılabileceği üzere, oldukça hareketli bir yaşama sahip bir ademoğluyum ve ailemin de bundan pek bir farkı yok. Bu nedenle hedefler belirlenirken dikkat edilmesi gerektiği üzere, kitap hedefinin ayrıntılarını belirlerken, gerçekleştirilebilir ancak kişinin kendini -biraz- zorlayarak ulaşabileceği hedefler belirlemek gerekiyordu. Bu bakış açısı ile, okuduğum onlarca yazı, makale, değerlendirmeyi de göz önüne alarak, 2019 yılı içinde 12 kitap okuma hedefi öngörmüştüm. Yılın son gününde de olsa gerçekleştirdiğim bu hedefim kapsamında z raporunu vermek, 2019’da okuduğum kitapları kısaca sizlere aktarmak isterim.
Anitta’nın Laneti
Blogumda da tanıttığım Anitta’nın Laneti, Mahfi Eğilmez’in Hititler üzerine yazmış olduğu eserlerden birisi… Dili gayet akıcı olan kitapta, Hitit krallarının hayatlarından bazı kesitler anlatılmakta. Bu kesitler anlatılırken de, tarihi gerçekler odağa alınmış ve eksik kalan kısımlar Eğilmez’in hayal gücü ile tamamlanmış. Kitabı okurken aldığım keyif nedeniyle, kitabı bitirir bitirmez, tekrar baştan başlayıp bir daha okuduğumu belirtmek isterim.
Daha ayrıntılı değerlendirmesini ve tanıtımını yaptığım kitabı, özellikle, tarihi romanlara ilgi duyanlara öneriyorum.
Okuma Süreci
22/01/2019 26/01/2019
27/01/2019 05/02/2019
Hattuşa’dan Kaçış
Mahfi Eğilmez’in Anitta’nın Laneti kitabının devamı niteliğinde olan Hattuşa’dan Kaçış, en az Anitta’nın Laneti kadar keyifli bir kitap. Kitapta Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi arasında da yer alan Hititlerin en gözde başkenti olan Hattuşa şehrinden kaçış anlatıyor. Bu anlamda, Anitta’nın Laneti’ni sevdiyseniz veya tarihi romanlardan keyif aldıysanız, bu kitabı da mutlaka okumalısınız.
Okuma Süreci
10/02/2019 17/02/2019
Beni Ödülle Cezalandırma
Dr. Özgür Bolat’ın önemli ve sarsıcı bir eseri Beni Ödülle Cezalandırma. Kitapta, çocuk yetiştirmede ve işletmelerde ödül mekanizmalarının esasen çok işe yaramadığı, hatta ceza etkisi yarattığına dair birçok bilimsel araştırmayı ve değerlendirmeleri gibi özetlenebilecek bir içerik söz konusu. Yazım dilinin yormaması, gereken yerlerde bilimsel zeminde desteklerden bahsedilmesi, bölümlerin kısa kısa tutulması ve bölüm sonunda özetler yer alması da, kitabın okunurluğunu artırmış.
Tanıtımını da yapıp, paylaştığım ve ödül ile ilgili olarak tutumunuzu ve refleksleşmiş yaklaşımlarınızı sorgulamanızı sağlayacak bu kitabı okumanızı hararetle tavsiye ediyorum. Özellikle anne veya baba iseniz ya da bir şekilde yöneticilik görevi yürütüyorsanız…
Okuma Süreci
02/03/2019 03/04/2019
Ağaçların Gizli Yaşamı
Kitapların okunmaya başlanma ve bitirme tarihleri incelendiğinde, okunma süresi en uzun olan kitabın bu kitap olduğunu görürsünüz. Kırsal Çevre Derneği’nin düzenlediği Ağaç Okulu ve Bozkır Okulu’na katılmış birisi olarak, ağaçların gizli yaşamının bendenizin ilgisini çekmesinden doğal birşey olamazdı. Ancak, her ne kadar ilginç konular içerse de, kitabın Alman dilinde yazılmış bir kitabın çok başarılı olmayan bir çevirisi olması nedeniyle okunması zordu ve dolayısıyla gecikmeli bitti. Ama olsun, hedef doğrultusunda ilerlemek en güzelidir, değil mi?
Okuma Süreci
06/04/2019 12/07/2019
İlk İşim
İlk İşim kitabı, uzun süredir savunduğum ve çocuklarımız için çok önemli olduğunu düşündüğüm, çocukların hayata fırsat oldukça çalışarak daha iyi hazırlanabileceğini anlatan bir kitap. Çocuklarımdan birisini yazları bir işte çalıştırarak icraata geçirmişken, bu kitabı okuduğumda “çocukların hayatı daha iyi öğrenmeleri için çalışmalı” düşüncesine inancım daha da perçinlendiğini söyleyebilirim. Çocuklarımızın kişisel gelişimi ve insanlar ile iletişim kurma becerilerini ilerletmeleri açısından oldukça önemli olduğunu düşündüğüm için bu kitabı ayrıntılı değerlendirmiş ve tanıtmıştım da. Özellikle anne babaların okuması ve üzerinde düşünmesi gereken bir eser İlk İşim.
Okuma Süreci
12/07/2019 07/08/2019
Hayvan Çiftliği
Edebiyat dünyasının klasiklerinden olan George Orwell’ın bu eserini okumak bu 2019 yılına nasip oldu. Eee ne demişler, geç olsun güç olmasın.
Kitapta kurgulanmış olan ve okuyucuya aktarılan dünyayı zihninizde gezerken, an an günümüze, bazen de çok da uzak olmayan tarihe yolculuk etmek kaçınılmaz oluyor. Anlattığı hikayenin insanlık var oldukça geçerli olacağı için ve bir klasik olması nedeniyle, bir değil birkaç defa okunması gereken bir eser.
Okuma Süreci
20/08/2019 24/08/2019
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Ülkemizin yaşayan ve en çok tanınan tarihçilerinden ve dimağlarından birisi olan İlber Ortaylı’nın, hayat tecrübelerine ilişkin deneyimlerini içeren ve bunları aktaran bir kitap Bir Ömür Nasıl Yaşanır?. Değerlendirmesini ve tanıtımını da yaptığım bu eserden ilham almak, Sayın Ortaylı’nın sohbet ederek aktardığı deneyimlerinden yararlanmak akıllıca olacaktır. Tabii daha da akıllıcası, öncelikle Bir Ömür Nasıl Yaşanır? için hazırladığım değerlendirme ve tanıtımını içeren gönderiye bakmak olacaktır.
Okuma Süreci
25/08/2019 11/09/2019
İnsanlığın Yeme Tarihi
İnsan Mide Mühendisi olunca, okuduğu kitapların bir kısmı da yemekler ve yemek kültürü üzerine olması kaçınılmaz oluyor.
Altı Bardakta Dünya Tarihi kitabını da yazan Tom Standage’in İnsanlığın Yeme Tarihi kitabı, dünya tarihini yemek çerçevesinde ele alıyor ve yemeklerin kültürleri, toplumları ve devletleri nasıl değiştirdiğini anlatıyor. İnsanlık tarihini yemek çerçevesinden ele almak ilginç bir bakış açısı olması nedeniyle, kitap ilgi çekiyor. Bununla birlikte daha iyi bir çeviri yapılsaydı, kitabın verdiği keyfin daha da artacağını söylemek mümkün.
Okuma Süreci
12/09/2019 29/10/2019
Hitit Güneşi
Hitit Güneşi kitabı, Türkiye’nin ilk ve en önemli Hititoloğu (Hititbilimcisi) olan Ord. Prof. Dr. Sedat Alp’in, Hititler hakkında farklı ve ilginç yazılarından oluşuyor. Çok da kalın olmayan ve önemli eser, hızla ve keyifle okunuyor. Özellikle bendeniz gibi kültürel miras konularına veya tarihi konulara ilgi duyuyorsanız okumanızı öneririm.
Okuma Süreci
24/09/2019 25/09/2019
Anadolu’nun Sırları
Bu topraklarda yaşayan her insanın okuması gereken bir kitaba geldi sıra. Kerim Kuvetli’nin yazdığın Anadolu’nun Sırları kitabı, Anadolu coğrafyasında tarih boyunca yaşamış önemli insanları, bulunmuş veya hala bulunan mekanları ve gerçekleşmiş önemli olayları anlatmış. Bol miktarda görseller ile bezenen kitap, kısa ve öz olacak şekilde tasarlanmış bölümleri ve içerdiği ilgi çekici bilgiler ile, keyifle okunan ve bilgilendiren bir eser.
Bu önemi nedeniyle ayrıntılı incelemesini değerlendirmesini de yaptığım Anadolu’nun Sırları kitabını okumanızı, hatta defalarca okumanızı hararetle tavsiye ederim.
Okuma Süreci
03/11/2019 24/11/2019
İnsanın Fabrika Ayarları: Beden
Çok etkilendiğim ve defalarca okuduğum, hatta blogumda tanıtımını yapmam gerektiğini düşündüğüm ilk kitap olan Değişen Be(y)nim adlı kitabın yazarı Prof. Dr. Sinan Canan’ın, bu aralar araştırdığı ve anlattığı konu insanın fabrika ayarları. Sayın Canan tarafından yeni yazılmış olan üçlemenin ilk kitabı olan İnsanın Fabrika Ayarları: Beden, insan bedenine bir anlamda yerleşmiş ayarlara göre yaşamayı anlatan bir eser. Bu anlamda daha sağlıklı ve insan bedenine daha uygun bir yaşamın ne olduğunu ve neden böyle bir hayat yaşanması gerektiğini insan biyolojisi çerçevesinde ele alıyor. Okumanızı önereceğim kitaplardan birisi İnsanın Fabrika Ayarları serisi, ama Değişen Be(y)nim’i de mutlaka okumanızı öneriyorum.
Okuma Süreci
25/11/2019 31/12/2019
Sıra Sizde!
Peki ya siz? Siz 2019’da kaç kitap okudunuz? “2019’da okuduğum kitaplar” dedikleriniz hangi kitaplar? En etkilendiğiniz ve “hararetle” tavsiye ettiğiniz kitap hangisi? Bu yazıyı okuyan herkes, yorumlar kısmına kısa da olsa en beğendiği kitabı yazar ise, güzel bir şey olur değil mi?
Yorumlarınız bekleniyor.
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 16/01/2020
Son Güncelleme Tarihi, 02/09/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 3 saat 53 dakika
Ben 2019 yılı içerisinde 20 adet kitap okuma hedefi koydum ve 21 adet kitap okudum. Tarihi, polisiye, fantastik, bilimsel ancak dili ve okunuşu keyifli romanlar ile hikaye kitapları okudum. Türk polisiye yazarı Osman Aysu ile tanıştım sevdiğim ve aynı zamanda İlber Ortaylı’nın övdüğü Amin Maalouf’un bir kitabını okudum. Zülfü Livaneli ustanın kalemine tekrar hayran kaldım. Tess Gerritsen le yeni maceralara ve gerilimlere yol aldım. Mahfi Eğilmez hocam ile Hitit diyarında gezindim. Ağaçların dilini anlamaya çalıştım. Şermin Yaşar ile tanıştım ve öykü kitabına adım attım. Orhan Yeniaras’ın sade ve akıcı dili ile eski Türk dünyasına gittim. Stefan Zweig ile satranç ustası oldum. Şah Mat ile katili kovaladım. Dan Brown ile başlangıcıma döndüm. Orada Mark Twain ile adem ile Havva’nın güncesini okudum. Sonra H. G. Wells’in The Time Machine ile başlangıçtan günümüze geldim. Değişen Be(y)nim oldu Sinan Canan hoca ile ve yeni yılda okuyacağım kitaplar için aklımdan bir sayı tuttum John Verdon’un kitabı eşliğinde…
Tebrikler! Keyifli bir okuma süreci olmuş belli ki. Aslında bu yazdıkların tam da birşeyi anlatıyor, hem kitabın farklı bir dünya olduğunu ve o kitapları okuyarak dünyalar arası seyahat edeebileceğimizi…
Tebrikler… Kitap okumak iyidir. Ben de 2020 yılında her ay 1 kitap olmak üzere en az 12 kitap okuma hedefi koydum kendime, umarım başarırım.
Ben de hedefin için tebrik ediyorum. Ayda 1’den altına da inmek, insanı rehavete sokabilir. 12 iyidir.