Okuma Süresi: 5 dakika

2021 yılı üzerinden bir aydan fazla bir süre geçti. Artık tarihleri yazarken yanlışlıkla 2021 yazmayı bıraktık ve iyiden iyiye 2022’ye alıştık. 2021’e dair son yazı da, Mide Mühendisi 2021 Yılı Değerlendirmesi ile Mide Mühendisi Blog’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı ve SosyalAnneBaba 2021 Yılı Değerlendirmesi ve SosyalAnneBaba Blog’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı incelemelerininden sonra sıra, 2021’de okuduğum kitaplar konusunda.

Bendeniz için önemli bir yıl olan 2021’de, kendi adıma birçok atılımda bulunmuş ve birçok açıdan iyi bir yıl geçirdim. Ancak 2021’de okuduğum kitaplar konusunda aynı şeyi söylemem pek mümkün değil.

2019 yılında 2020 yılı için kitap okuma hedefini 18 olarak belirlemiş ve 25 kitap okuyarak yılı bitirmiştim. Bu açıdan oldukça iyi bir yıl geçirmiş olmanın verdiği “ben bu işi yaparım” hissi ile 2021 yılında ise 24 kitap okuma hedefi koymuştum. Ama geleceğin her zaman isabetli olarak öngöremeyebileceğini, hayattaki “çizgilerimizin” her zaman doğrusal olmadığını, aksine “çizgilerimizin” bir yukarı bir aşağı şekilde çizildiğini tekrar tecrübe ettim. Ve tüm 2021 yılı boyunca sadece 6 kitap okuyabildim.

Kitap okuma arzumun azalması, hem Mide Mühendisi Blog’da hem de SosyalAnneBaba’da her hafta nitelikli birer yazı yazmaya devam etmem, bir de Lezzetli Hikayeler konusunda harekete geçmem nedeniyle okuma tempom düştü. Ayrıca Bendenizin Yaşamı başlıklı yazıda belirttiğim kişisel ivmemi de görecec kaybederek hayatıma devam ediyordum. Hoş, bu süreçte covid salgının dünyada patlak vermesi, covid’in dünyayı çeşitli alanlarda değiştirmesi, bu rahatsızlığı yani covid’i birinci elden tecrübe etmem, covid’in bendenizin çay algısı üzerinde değişiklikle yaratması gibi hayatımızı etkileyen birçok şey gerçekleşti. Ve bugün çok farklı bir dünyada, daha farklı kişiler olarak bulunduğumuzu da göz önüne almalı zannedersem…

Yine de olan bu tüm köklü değişimlere rağmen -yıl içinde durumun farkına varıp- daha fazla kitap okuma konusunda hem kendimi hem de sizleri ateşlemek adına, Çok Kitap Okumak İçin Doğru Kitabı Seçmek ve Kitap Okumak Gereksiz mi? gibi başlıklar altında yazılar yazdım. Ancak yılın sonunda baktığımda bu konuda kendimi yeterince fişekleyemediğimi görüyorum. (:

Bazı doğru sözlerin doğru zamanda söylenmezse etkisinin beklenilenden sınırlı olacağını tekrar görmüş olarak, 2022’ye iyi başladığımı burada belirterek, 2021’de Okuduğum Kitaplar’ı sizlerle paylaşmak isterim.

Unutmadan, kitapseverler için uygulamalardan, 1000Kitap ve Goodreads’de var iseniz, Mide Mühendisi hesabını eklemeyi unutmayın. 🙂

Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi, Priscilla Mary Işın

Mutfak kültürümüz konusunda önde gelen yazarlardan birisi olan Priscilla Mary Işın’ın, en yeni kitaplarından birisiydi Bereketli İmparatorluk. Benim de en keyif aldığım kitaplardan birisiydi… Çeşitli başlıklar altında, birçok kaynağa atıfta bulunarak, bilinmeyen belgeler ile hazırlanmış olan bu eser, defalarca okunacak bir özelliğe sahip.

Daha ayrıntılı bilgi için, Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi adlı eseri tanıttığım yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
19/01/2021 ⏩ 04/04/2021
Okuma Süresi
10 saat 14 dakika

Bir Arkeoloji Detektifinin Maceraları, Faruk Şüyün

Dünya Gazetesi köşe yazarlarından Faruk Şüyün’ün Bir Arkeoloji Detektifinin Maceraları adlı eserinin “popüler arkeoloji” gibi bir çerçevede yazılmış olduğu söylenebilir. Çeşitli antik kentleri, ören yerlerindeki gezilerini, orada geçirdiği zamana dair notların paylaşıldığı eserin, yormayan ve eğlenceli bir kültürel miras kitabı olduğu söylenebilir.

İlginizi çektiyse, Bir Arkeoloji Detektifinin Maceraları eserini tanıttığım yazıdan daha fazla ayrıntıya erişebilirsiniz.

Okuma Süreci
18/04/2021 ⏩ 20/07/2021
Okuma Süresi
3 saat 1 dakika

Hesap Lütfen! Özgün, Dengeli ve Lezzetli Bir Yaşamın Peşinde, Vedat Milor

2021 yılında üzerinde en çok düşündüğüm eserlerden birisi olduğunu söylemem gerek. Hesap Lütfen! Özgün, Dengeli ve Lezzetli Bir Yaşamın Peşinde, Nurhak Kaya ile Vedat Milor’un hayata ve ülkemize dair gözlemlerini paylaştığı bir söyleşi kitabı gibi kurgulanmış. Vedat Milor’un çoklu disiplin yönünün ortaya çıktığı bu eserin okunmasını hararetle tavsiye ederim. Eser öyle okunası bir eser ki, bu yıl -uygun bir zaman diliminde- ben de tekrar okumayı düşünüyorum.

Vedat Milor’un Hesap Lütfen! Özgün, Dengeli ve Lezzetli Bir Yaşamın Peşinde adlı kitabına dair daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
18/04/2021 ⏩ 20/07/2021
Okuma Süresi
7 saat 30 dakika

Çekirdekten Fincana Kahve, Jonathan Morris

Dünyayı değiştiren içecek, kahve konusuna derinlemesine bir ilgi duyduğumu biliyorsunuzdur. Çok keyifli bir lezzet olmasının dışında, kendimizi ve günümüz dünyasını anlamaya dair önemli bilgiler içeren kahve konusunda, yabancı olarak yazılan ve ilginç bilgiler içeren eserlerden birisi Çekirdekten Fincana Kahve.

Kahve konusunda ilgi duyanların okumasını öneririm.

Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Çekirdekten Fincana Kahve eserine buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
02/08/2021 ⏩ 11/08/2021
Okuma Süresi
5 saat 8 dakika

Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi, Cenk R. Girginol

2021’de okuduğum kitaplar arasında bir kahve kitabı daha vardı, ancak bu da Türk kahvesi üzerine… Muhabbetin ve Keyfin İçeceği olan Türk Kahvesi konusunda bilgimizin çok olduğunu sansak da, Cenk R. Girginol’un bu eseri durumun öyle olmadığını gözlerimizin önüne sermektedir.

Her ne kadar bazı hatalar içerse de, içerdiği görseller ve tüm ayrıntılarıyla Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi okunması gereken bir eser.

Ahde Vefa: Bir Türk Kahvesi Hikayesi eserinin daha ayrıntılı tanıtımına buradan ulaşabilirsiniz.

Okuma Süreci
11/08/2021 ⏩ 04/10/2021
Okuma Süresi
7 saat 44 dakika

Oğuz Kağan Destanı, Tufan Gündüz

Okuduğum tüm eserler arasında bir farklılık olması adına, Oğuz Kağan Destanı’nı değerli biliminsanlarından birisi olan Prof. Dr. Tufan Gündüz’ün kaleminden okumak istedim. Tufan Gündüz’ün değerlendirmeleri ile zenginleşen bu eser, Türklerin -özelde de Oğuzların- tarihinde yer alan önemli destanlardan birisi.

İlgi duyuyor iseniz, Oğuz Kağan’ın bilinen dünyayı nasıl fethettiğine dair bir destan olan bu eseri okumanızı öneririm.

Okuma Süreci
04/10/2021 ⏩ 31/12/2021
Okuma Süresi
4 saat 16 dakika

Peki Ya Siz?

Peki ya siz kaç kitap okudunuz 2021’de? Hangi kitaplar en sevdikleriniz oldu? Ben okuduğum eserleri sizlerle paylaştım, siz de bizlerle paylaşırsanız seviniriz. 🙂

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 24/02/2022
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 2 gün
Çalışma Süresi, 2 saat 22 dakika

2 thoughts

  1. Okuduğunuz kitapları bizlerle paylaştığınız için teşekkürler. Bizim de hedefimizde olan ve okuma listemize alacağımız kitapları bir yere not ettik. Elinize sağlık.

  2. Okuma iştahını artırma isteğim devamlı üzerine düşündüğüm bir konu. Son zamanlarda içimde kitap okumaktan çok kitap satın alma isteğinin olduğunu görüyorum 🙂 bunun sanırım tıpta bir adı var am şu an aklıma gelmedi. Umarım bir an önce kitap satın alma arzularımı kitap okumaya kanalize ederim 🙂
    Keyifli yazınız için teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir