Okuma Süresi: 4 dakika

Sizlerin tatil yaklaşımı nasıldır bilemiyorum, ancak bizim ailenin tatil anlayışı, bulunulan tatil yöresine yakın antik kentleri, müzeleri, sanat eserleri gibi kültürel eserleri görmek ve Mide Mühendisi uzmanlığıyla da özel lezzetleri deneyimlemek üzerinedir. Bu yaklaşım nedeniyle 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz Balkan Seyahati’nde de, daha önceki yıllarda Batı Anadolu sahillerinde gerçekleştirdiğimiz çadırlı ya da çadırsız tatillerde antik kentleri özellikle ziyaret ettik, ediyoruz. Bu tür, antik kentlerin olduğu bir seyahat söz konusu ise, tıpkı Anadolu’nun Sırları kitabı gibi, Türkiye’nin Antik Kentleri – Ege adlı kitabın elinizin altında olması ziyaretin daha verimli, daha öğretici ve daha keyifli olmasını sağlıyor.

Tam adı Değer “Biçilemeyen Hazineler: Türkiye’nin Antik Kentleri – Ege” olan ve Devrim Erşen tarafından yazılan eser, adından da anlaşılabileceği üzere, Batı Anadolu’da yer alan antik kentleri tanıtan bir eser. Antik kentlerin tanıtımlarının daha iyi anlaşılabilmesi adına, eserde önce tarihsel çağlara, Batı Anadolu’nun antik bölgelerine, bir antik kentte bulunan yapıların adlarına ve ne amaçla kullanıldığına diar genel bilgilere değiniliyor.

Çanakkale yarımadasından başlayarak güneye doğru inerek, sırasıyla Troya Müzesi‘nin de bulunduğu Troas Bölgesi, Aiolis Bölgesi, İonia Bölgesi, İç Karia Bölgesi ve Kıyı Karia Bölgesinde yer alan antik kentleri anlatan eser, dikkat çekici ve ilginç bilgiler, fotoğraflar, haritalar ve canladırmalar içeriyor. Türkiye’nin Antik Kentleri – Ege, birçok antik kent hakkında giriş seviyesinde ve o antik kentleri gezerken size bilgi verebilecek seviyede.

Bizlerin de son dönemde gittiği,

de tanıtan eser, hem seyahat öncesinde okuyup bilgilenmek ve ilgili antik kenti ziyaret ederken incelemek için yararlı bir kaynak.

Tüm bu hususlar nedeniyle, bu tür ziyaret edilecek yerler hakkında önceden bilgi edinmek adına Türkiye’nin Antik Kentleri – Ege’yi temin etmeniz tavsiye olunur.  

İçindekiler

Troas Bölgesi
Troia, 24
Aleksandria Troas, 41
Apollon Smintheus Tapınağı, 45
Assos, 51
Antandros, 63

Aiolis Bölgesi
Pergamon, 73
Asklepieion, 86
Allianoi, 90
Aigai, 93

İonia Bölgesi
Eski Smyrna, 99
Yeşilova Höyüğü, 107
Klazomenai, 113
Erythrai, 119
Teos, 123
Klaros, 127
Metropolis, 137
Ephesos, 143
Sardeis, 161
Magnesia, 169
Priene, 177
Miletos, 187
Didyma, 197

İç Karia Bölgesi
Tralleis, 205
Nysa, 211
Aphrodisias, 215
Hierapolis, 229
Alinda, 245
Alabanda, 246
Stratonikeia, 251
Lagina / Hekate Kutsal Alanı, 257
Labraunda, 263
Milas (Mylasa) Çevresi, 269
Euromos (Ayaklı), 277

Kıyı Karia Bölgesi
İasos, 283
Bodrum Yarımadası, 295
Marmaris Yarımadası, 303
Knidos, 307
Kaunos, 313

Arka Kapak Yazısı

Türkiye’den başka hangi ülkede bu kadar çok sayıda ören yerini aynı coğrafyada görebilirsiniz?

Bu soruyu çoğu insan kolaylıkla “Hiçbir yerde” diye yanıtlayacaktır.

Antik kentler işe yaramaz taş yığınları, çanak çömlek kalıntıları, ruhsuz sessiz mekanlar mıdır? Yoksa meraklı gezginlere tarihte bu topraklarda yaşayanların, onların yaşadıklarının ve yaşam biçimlerinin ipuçlarını fısıldayan öğretmenler mi?

Bu kitap ikinci cevabın anlamlı olduğunu ortaya koyan kanıtlarla dolu. Antik kentlerde yaşam nasıldı, her kent nasıl bir macera yaşadı, kent yaşamı nasıl örgütlenmişti? Bütün bu sorulara oldukça doyurucu yanıtlar bulacaksınız bu kitapta.

Tarihten, arkeolojiden keyif almak isteyenlere kolay bulamayacakları bir kaynak kitap!

Künye

Kitabın Adı
Değer Biçilemeyen Hazineler: Türkiye’nin Antik Kentleri – Ege

Yazar
Devrim Erşen

Sayfa Sayısı
320

Yayıncı
Ekin Yayın Grubu

İlk Baskı
2013

Baskı Sayısı
2 (İki)

ISBN
978-605-419-628-9

Kitapsever Mecralarda Türkiye’nin Antik Kentleri – Ege Kitabı

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 17/12/2020
Son Güncelleme Tarihi, 27/06/2021
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 1 saat 57 dakika

6 thoughts

  1. Bir tarihsever olarak böyle bir kitabı tanıtmış olman gerçekten sevindirici sevgili SosyalAnneBaba 👏👏👏 Pandemi bitince kendimi Ege’ye atacağım inşallah.
    Böyle güzel yazıların ve tanıtımların devamını diliyorum…

    1. Kendi adıma yaptığım araştırmalar sonucu neyi beğeniyorsam, onları sizlerle paylaşıyorum, paylaşmaya da devam edeceğim.
      Güzel sözler için teşekkürler.

  2. Tatil anlayışı deniz, kumsal, dağ, tepe, orman v.b. olan ben için bile faydalı bir yazı olmuş 🙂 Teşekkürler.

    1. Tatil anlayışı ne olursa olsun, tatilin arasına müzeler ve antik kent ziyaretleri serpiştirilebilir. Bu şekilde insan hem dinlenebilir hem de kendisini daha geliştirilebilir. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir