Okuma Süresi: 6 dakika

İç batı Anadolu’da yer alan Uşak ili, dünyanın ikinci büyük kanyonu Uşak Ulubey Kanyonu, Friglerden kalan Clandras köprüsü, doğa harikası Taşyaran Vadisi ve Makedonyalıların kurduğu Blaundus Antik Kenti ile görülmesi gereken bir kentlerimizden birisidir. Görülmesi gereken bu yerler dışında Uşak’ta kültürel miras değeri oldukça yüksek başka bir yer de mevcuttur: Uşak Müzesi.

Uşak müzesi paleolitik çağ, tunç çağları ile Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait kırk üç bin eserlik bir koleksiyonu bünyesinde barındırmaktadır. Müzede bu koleksiyondan,

  • Paleolitik çağdan kalma keskiler, kazıyıcılar ve yonga parçaları,
  • Tunç dönemlerini temsil eden idoller, gaga ağızlı testiler, taş baltalar,
  • Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Doğu Roma Dönemlerini temsil eden pişmiş toprak kase, tabak, kandil, figürin ve cam örnekleri

sergilenmekte ve antik dönem ölü gömme kültü ve inançlarını anlatan bir bölüm yer almaktadır.

Ayrıca müzede Uşak ili sınırlarında yer alan Akmonia Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti ve Sebaste Antik Kenti gibi kentlerde bulunan taş eserler ile, Uşak ili sınırlarında bulunmuş Roma dönemi yönetici, devlet adamı ve sporculara ait heykeller sergilenmektedir.

Uşak’ın, paranın ilk basıldığı ve kullanıldığı Lidya Uygarlığı sınırları içinde yer almasından dolayı müzede zengin bir sikke koleksiyonu da mevcuttur.

Gelelim Asıl Eserlere ve Hikayeye…

Altın Kanatlı Denizatı1 Broşu

Tüm bu eserler bir yana, Uşak Müzesi’nde, Uşak’ı ziyaret etmek için başlı başına yeterli bir neden olan Karun Hazineleri de sergilenmektedir. Zamanında Anadolu’nun Sinop – Adana hattının batı yarısına hakim olan Lidyalıların eriştiği zenginliği kanıtlarcasına görkemli olan Karun Hazineleri…

Bu kıymetli hazinelerin önemli bir kısmı, ne yazık ki, Uşak Güre Köyü yakınlarında yer alan Toptepe Tümülüsünden 1965 yılında, İkiztepe Tümülüsünden 1966 yılında, Aktepe Tümülünden de 1968 yılında kaçak kazılar ile çıkarılmış.

Bu kaçak kazılarda büyük bölümü gümüş, bir kısmı da altın, bronz ve değerli taşlardan oluşan 450’den fazla eser çeşitli yollardan Amerika Birleşik Devletlerine kaçırılmış. Yeni dünyaya götürülen bu eserler New York Metropolitan Museum of Art tarafından satın alınarak, 1984 yılında bir sergi ile ilk kez dünya kamuoyuna tanıtılmış.

Yonca Ağızlı Gümüş Testi

New York Metropolitan Museum of Art’ta -biraz da kökenini örtmek amacıyla- “Doğu Yunan Eserleri” başlığı altında sergilenmeye başlanmıştır. 1985 yılında bu eserler gazeteci Özgen Acar tarafından fark edilmiş ve bu durum Kültür Bakanlığı’na ihbar edilmiş. Sergilenen eserlerin Uşak’tan çalınarak yurt dışına çıkarılan eserler olduğu tespit edilince, Kültür Bakanlığı’nca eserlerin ana yurduna dönebilmesi için 1987 yılında New York Eyalet Mahkemesi’nde dava açılmıştır. Yaklaşık 40 milyon dolar masraf yapılan ve 6 yılı aşan bir sürecin sonunda, hukuki sürecinin sonlarına doğru tüm eserlerin iade edilmesi New York Metropolitan Müzesi’nce kabul edilmiş ve eserler 1993 yılında Ankara’ya getirilmiş. Karun Hazinesi bir süre Ankara’da bulunan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilendikten sonra, 14 Şubat 1996’da ait olduğu topraklara Uşak’a dönmüştür.

Karun Hazinesi Uşak Müzesi’nde sergilenirken, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gelen bir ihbar sonucu soruşturma açılır. Soruşturma sonucunda Kanatlı Denizatı Broşu’nun çalınmış olduğu ve yerine sahtesinin konulduğu tespit edilir. Hem de müzede sekiz kamera ve geceleri devreye giren alarm sistemi bulunmasına rağmen…

Kanatlı Güneş Kursu Göğüslük ve Altın Halkalı Akik Bilezik

Yapılan araştırmalar sonucu, bu hırsızlığın müze müdürü tarafından yapıldığı, eserin 2005 yılında çalındığı ancak soruşturmanın açıldığı 2006’ya kadar durumun fark edilmediği anlaşılır. Soruşturma ilerletildiğinde, eserin İstanbul’da müze müdürü tarafından satılmaya çalışılırken çalınarak kaybolduğu tespit edilmiş ancak bu nadide eserin ne yazık ki nerede veya kimde bulunduğu tespit edilememiştir.

Takvimler 2012’yi gösterdiğinde, filmlere konu olabilecek bu hikayede yeni bir gelişme yaşanmış ve eserin Almanya’da bulunduğu haberi gelmiştir. Alman Intepol’ünden Türk Interpolü’ne kanatlı denizatı broşunun Hagen kentinde ele geçirildiği bilgisi ile, eserin orjinal olup olmadığının tespiti için uzman gönderilmesi talebi ulaşır. Bunun üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce, broşu incelemek için Selçuk Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ertekin Doksanaltı ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi uzmanı Mahmut Aydın Almanya’ya gönderilir. Saatlerce süren incelemeler sonucunda, Hagen’de bulunan kanatlı denizatı broşunun, sahte eserlerde olduğu gibi “dökme” değil, gerçek eserlerin olduğu gibi “dövme” olduğu belirlenir. Gerçek kanatlı denizatı broşu bulunmuştur…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi başvurusunun ardından, Mart 2013’te broş, mühürlü bir kutu içerisinde ait olduğu topraklara iade edilir ve bir süre Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde tutulur. Uşak’ta yeni ve çağdaş bir müze yapıldıktan sonra da, ait olduğu topraklarda Uşak Müzesi’nde bir kez daha arz-ı endam eder.

Ve anlatır tüm ziyaretçilerine, başından geçen binlerce yıllık hikayesini…

Müzenin Özellikleri

Altın Kaplamalı Gümüş Göbekli Kase2

Uşak Müzesi’nde

  • 3 katta,
  • 43.000 koleksiyondan,
  • 2.000 arkeolojik eser,

sergilenmektedir.

Eserler,

  • Paleolitik Çağa,
  • Tunç Çağlarına, 
  • Frigya,
  • Lidya,
  • Helenistik,
  • Roma
  • Doğu Roma

dönemlerine ait eserler sergilenmektedir.

Sözün özü…

Kuroslu3 Yonca Ağızlı Gümüş Testi

Çağdaş ve özel bir mimari ile tasarlanan Uşak Müzesi, sergilenmekte olan eserleri ile tek başına Uşak’a ziyaret sebebidir. Böyle özel bir müzeyi -özellikle de Karun Hazinelerini- ziyaret etmek, Uşak’a gelmişken de dünyanın ikinci büyük kanyonu Uşak Ulubey Kanyonu’nu, Friglerden kalan Clandras köprüsü’nü, doğa harikası Taşyaran Vadisi‘ni ve Makedonyalıların kurduğu Blaundus Antik Kenti’ni ziyaret etmek oldukça keyifli olacaktır.

Künye

Adı, Uşak Müzesi
İli, Uşak
İlçesi, Merkez
Adres, Fatih Mahallesi Orhan Dengiz Bulvarı No: 29/D Uşak
Konumu, 38°39’55.1″N 29°24’26.0″E
Telefon, 0 276 212 18 41
e-Posta, usakmuzesi@kultur.gov.tr
Ziyaret Ücreti, 10 TL
MüzeKart, Geçerli

Konum Bilgileri

Uşak Müzesi’ni Daha Yakından Tanıyın

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Uşak Müzesi Sanal Müzesi ile, oturduğunuz yerden neredeyse bütün müzeyi gezebilirsiniz.

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 30/07/2020
Son Güncelleme Tarihi, 31/07/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 4 saat 9 dakika

2 thoughts

  1. Bir Uşaklı olarak henüz ziyaret etme fırsatım olmadı ama yazınızdan sonra karun hazineleri bende daha çok merak uyandırdı. Emeğinize sağlık.

    1. Uşak’tan yolu geçen herkesin, direksiyonunu çevirip gitmesi gereken bir müze Uşak Müzesi. Uşaklıların ne yapması gerektiğini söylemiyorum bile… 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir