2022 yılına girdiğimiz anın üzerinden neredeyse iki ay kadar geçti. Mide Mühendisi 2022 Yılı Değerlendirmesi, 2022’de Mide Mühendisi Blog’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı, SosyalAnneBaba 2022 Yılı Değerlendirmesi ve 2022’de SosyalAnneBaba Blog’da En Çok İlgi Çeken 15 Yazı gibi geleneksel 2022 yılı değerlendirmelerinin sonuncusuna, 2022’de Okuduğum Kitaplar özdeğerlendirmesine geldi sıra…
Hoş, bu yazıyı yazmakta olduğum günlerde, öncelikle 2022 Şubat’ta karşılaştığımız büyük can kayıpları, daha sonra da yazı içeriğine dair yazacak çok şey olmaması nedeniyle coşkum pek yok. Ancak yine de önceki değerlendirmelere baktığımda, zamanda yolculuk yapar gibi o yıla dönebilmenin ve o yılın değerlendirmesini tekrar incelemenin verdiği yarar ve keyfi düşününce, özdeğerlendirme yapmanın önemini tekrar hatırlıyorum. Bu nedenle 2022 yılında kitap okuma açısından nasıl bir yıl geçirdiğimi görmek, bu değerlendirmeyi yaparken de neler düşündüğümü kayıt altına almak ve bir sonraki yeni yıl için hedefleri belirlerken oldukça yararlı olduğu için, bu güzel bir alışkanlığı devam ettirmek istiyorum.
Hesap Zamanı…
2022 yılı bendeniz için önemli bir yıl oldu. Zira yıllarca farklı farklı alanlarda yaptığım çalışmaları bir arara getirerek, özgün bir sentezi oluşturan Lezzetli Hikayeler’i hayata geçirmiştim. Bu kapsamda yoğun bir şekilde bu konu üzerine çalışmış olmam nedeniyle, kitap okuma hedefimde bir “sapma” mevcut. 😬
Geçtiğimiz yıllarda, 2020 yılı için kitap okuma hedefi olarak 18 kitap belirlemiş ve yılın sonunda bu hedefin üzerine çıkarak 25 kitap okumuştum. Bunun üzerine, gerçekleştirebileceğimi düşünerek 2021 yılında 24 kitap okuma hedefi koymuş, ancak sadece 6 kitap okuyabilmiş ve hedefimi gerçekleştirememiştim. 2022 yılı için ise 12 kitap okumak gibi daha makul bir hedef belirlemiş olsam da, Lezzetli Hikayeler için ciddi ATP1 harcadığım ve yeterince bu hedefimin takibini etkin bir şekilde yapamadığım için 2021 yılında olduğu gibi 2022’de de 6 kitapta kaldım.
Daha Derinlemesine Bakalım: Neden Hedefime Ulaşamadım?
Geçen yıl, 2021’de Okuduğum Kitaplar değerlendirmemde, kitap okuma alanındaki gerçekleşme/hedef oranı olarak 6/24 sonucunu ele alırken, hayattaki “çizgilerimizin” (kişisel performansımızın) her zaman doğrusal olmadığını, aksine “çizgilerimizin” bir yukarı bir aşağı şekilde çizildiğini tekrar tecrübe ettiğimi yazmışım.
Bugün ise, 2022 yılındaki 6/12’lik sonuç konusunda (hem size hem de kendime) 2021 yılında dile getirdiklerime ek olarak söyleyebileceklerim mevcut. Evet, 2021’de Okuduğum Kitaplar yazımda belirttiğim gibi hayattaki çizgilerimiz doğrusal değil, bir başka deyişle hep ileri ya da yukarı istikamette ilerleyemiyoruz. Zira hayatta yaşadıklarımız, yaşadıklarımıza verdiğimiz tepkiler, anlık ya da uzun bir dönemdeki ruh halimiz gibi değişken ve içinde bulunduğumuz koşullar ve her bir an eşşiz. Bununla birlikte hedeflere ulaşmak ve başarılı olmak; hedeflerimize tutunduğumuz, onları bir şekilde zihnimizde canlı ve gündemimizde tutmamız, bu doğrultuda etkin ve bilfiil adım atmamız, kısacası etkin bir şekilde hayatımızın direksiyonunda olmamız durumunda söz konusu olabiliyor.
Bu açıdan bakıldığında, hayat ile bisiklet sürmek oldukça benzer gelir. Bisikletimizin pedallarını -bilinçli ve sürekli bir şekilde- çevirdikçe ve kazandığımız ivmeden keyif aldıkça, daha da pedalları çeviriyor ve daha da ivmeleniyor gibiyiz. Bir başka deyişle, bir alanda özdisiplinli bir şekilde ilerledikçe, sahip olduğumuz devinimi diğer alanlara da aktararak, bu gelişimden bu gelişim alanı dışında bir başka alanda da yararlanabiliyoruz. Bu durum böyle olmasa, 2019 yılında yazdığım Bendenizin Yaşamı yazısından görülebileceği gibi -bugün bana bile şaşırtıcı gelecek seviyede- yoğun bir hayatı sürdürürken bir de üzerine 25 kitap okumayabilmemin bir açıklamasının olması mümkün değil.
Yazarak kendimle ve sizlerle paylaştığım bu düşünceler ışığında, 2023 yılındaki (2022’de aynı hedef olan) 12 kitap okuma hedefimi gerçekleştirebilmek adına, ipleri ele almak ve pedalları biraz daha hızlı çevirmeye başlamak gerektiği gözüküyor.
Tabii bir de, Çok Kitap Okumak İçin Doğru Kitabı Seçmek ve Kitap Okumak Gereksiz mi? yazılarını tekrar okuyup, üzerine düşünmek…
Artık Sıra 2022’de Okuduğum Kitaplar’da…
2022’yi kitaplar çerçevesinden değerlendirdiğimize göre, artık sıra 2022’de okuduğum kitaplar konusunda…
Keyif Verici Maddelerin Tarihi, Wolfgang Schivelbusch
Özellikle kahve ve kahvenin dünyayı nasıl değiştirdiği bakış açısı ile okumuş olduğum bu eser oldukça dikkat çekiciydi. Sadece kahvenin değil, çikolata, tütün ve enfiyenin de anlatıldığı eserde,
- Baharatın batı dünyasına yaptığı yolculuğa değindikten sonra,
- Kahve ve protestan dünyasındaki etkisi,
- Çikolatanın bir keyif unsuru olarak ortaya çıkması,
- Tütün ve enfiyenin verdiği “sarhoşluk”,
gibi konulara değerlendirilmiş.
Keyif verici maddeler konusunda dikkat çeken bir eser…
Okuma Süreci
06/01/2022 ⏩ 06/02/2022
Okuma Süresi
3 saat 18 dakika
Yunanistan’da Türk Kahvesi, Elias Petropoulos
Kendine folklorcu diyen ve aslen, halkbilimci ve şehir tarihçisi olan Elias Petropoulos, ülkesinde tanınan kişiliklerden birisidir. Petropoulos Yunanistan’da Türk Kahvesi adlı kitabında Türk kahvesinin tarihini, oluşturmuş olduğu kültürü ve nasıl birden bire “Yunan kahvesi” olduğunu anlatıyor.
Dünya üzerindeki Türk adının geçtiği en büyük değerlerden ve markalardan birisi olan Türk kahvesini ve Yunanistan ile ilişkisini bilmek adına okunması gereken bir eser.
Okuma Süreci
06/02/2022 ⏩ 16/02/2022
Okuma Süresi
2 saat 5 dakika
Hesap Lütfen: Dışarıda Yemenin Leziz Hikâyesi, Ceylan Özge Kunduz ve Elif Yirmibeşoğlu
Bu kitap Vedat Milor’un “Hesap Lütfen! Özgün, Dengeli ve Lezzetli Bir Yaşamın Peşinde” adlı eseri değil. Ceylan Özge Kunduz ve Elif Yirmibeşoğlu’nun yazmış olduğu -ve isim konusunda da bir tartışmanın yaşanmış olduğu- bu eser, alt başlığından da anlaşılabilieceği üzere dışarıda yemek yenilen restaurant, lokanta veya diğer örneklerin dünyadaki ve Türkiye’deki kısa bir tarihini içeriyor.
Gastronomi konularında ilgi duyanların, ülkemizin yakın yemek kültürü tarihini de ilgilendirmesi nedeniyle, incelemesinde yarar olan bir eser.
Okuma Süreci
16/02/2022 ⏩ 09/06/2022
Okuma Süresi
2 saat 32 dakika
Mutfağın Sarayı, Yasin Baturhan Ergin
Instagram’da Tabbahname adlı bir hesabı da bulunan, tarihçi Yasin Baturhan Ergin’in ilk kitabı olan Mutfağın Sarayı, yabancı seyyahların Osmanlı imparatorluğu’ndaki ziyaretleri sürecinde aldığı notlardan bir araya gelen bir eser.
Akıcı diliyle ve döneme dair ilginç bilgiler içermesiyle, öğretici olan ve keyifle okunan bir kitap.
Okuma Süreci
10/06/2022 ⏩ 22/06/2022
Okuma Süresi
1 saat 24 dakika
Yedikleriniz Davranışınız Olur!, Deniz Orhun ve Kutsi Akıllı
Deniz Orhun ve Kutsi Akıllı’nın ortaklaşa yazdığı ve ilk kez 2020’de okuduğum Yedikleriniz Davranışlarınız Olur! adlı kitabını, 2022’de tekrar okumak istemiştim. Farklı disiplinlerden başlayarak, çoklu disiplinli bir yaklaşım geliştirmiş olan iki yazar da gastronomi üzerine odaklanarak Yedikleriniz Davranışlarınız Olur’da da bu yaklaşımla gastronomi üzerine kısa kısa yazılar yazmış. Nörolojiden Mimarlığa kadar gastronominin farklı çerçeveden ele alınmış olduğu bir eser ilginizi çekiyor ise, Yedikleriniz Davranışlarınız Olur! kesinlikle okuma listenizde olmalı.
Eser ilginizi çektiyse Yedikleriniz Davranışlarınız Olur! kitabının tanıtım yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Okuma Süreci
14/07/2022 ⏩ 16/08/2022
Okuma Süresi
4 saat 17 dakika
Acı Şeker, Deniz Gürsoy
Deniz Gürsoy’un tekrar okuduğum eserlerinden birisi de şekeri ele aldığı Acı Şeker adlı eseri oldu. Deniz Bey şekerin -baharat gibi- sömürgecilik döneminden başlayarak, şekere dair hemen her alanda bilgiler vermiş eserinde. Kitabın adını da şekerin üretilmesi sürecinde yaşanan gayri insani durumları da göz önüne alarak, eserin adını ise Acı Şeker olarak belirlemiş.
Şeker konusunda az sayıda Türkçe eser arasında ilgi çekebilecek eserlerden birisi Acı Şeker. Konuya ilgi duyanların okumasını tavsiye edeceğim bir eser.
Ayrıntılı bir şekilde tanıttığım Acı Şeker eserine buradan ulaşabilirsiniz.
Okuma Süreci
16/08/2022 ⏩ 31/12/2022
Okuma Süresi
3 saat 17 dakika
Peki Ya Siz?
Benim 2022’de okuduğum kitaplar ve kitap okuma konusunda özdeğerlendirmem bu şekilde.
Peki ya sizin durumunuz nasıl? 2022 yılında kaç kitap okuyabildiniz? Hangi kitaplar en sevdikleriniz oldu? Bizlerle paylaşırsanız seviniriz. 🙂
Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 24/02/2022
Toggl Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 3 saat 43 dakika