Okuma Süresi: 6 dakika

Daha önce Hatay Arkeoloji Müzesi’ni, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’ni, Adana Müzesi’ni, Uşak Müzesi’ni, Kahramanmaraş Müzesi’ni ve de Troya Müzesi’ni incelemiştik. Ancak tüm bu müzelerin arasında belki de en öncelikli olarak anlatılması gereken müzeyi henüz ele almamıştık. Bu sözleri okur okumaz zihninizde beliren “Hangi müze ki bu?” sorusunun yanıtı, Anadolu’nun tarihini sergileyen ve bu topraklardaki medeniyetlerden nadide eserleri içeren Anadolu Medeniyetleri Müzesi’dir… Ülkemizdeki, içerdiği eserlerin çeşitliliği ve önemi açısından en öne çıkan ve dünyadaki sayılı müzeler arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni tanıyalım.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin Tarihi

Kurulması Tasarlanan Eti Müzesi’nin ve Çevresinin Tasarımı

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, eski Ankara’nın bulunduğu bir bölgede, Ankara kalesine oldukça yakın bir konumda yer alan iki Osmanlı Dönemi binasından oluşturulmuştur. Bu binalar Fatih dönemi baş vezirlerinden Mahmut Paşa tarafından 1464-1471 yıllarında yapıldığı tahmin edilen Mahmut Paşa Bedesteni ve yine Fatih dönemi baş vezirlerinden Mehmet Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Han’dır. Her iki yapı ticaretin hareketli olduğu eski Ankara’da görevlerini 1881 yılına kadar sürdürmüştür. Ancak 1881’de çıkan yangının ardından iki bina da kullanılamaz hale gelmiş ve bir süre kaderlerine bırakılmıştır.

Çatalhöyük’de Bulunmuş Olan Oturan, Ana Tanrıça Kybele Olması Muhtemel Kadın Heykeli

Cumhuriyetin kurulmasının ardından, Atatürk’ün talimatı ile, üzerinde bulunduğumuz toprakların bir uygarlıklar beşiği olduğunu göstermek adına, Anadolu’dan toplanan eserlerin -özellikle de Eti yani Hitit eserlerinin- sergilenmesi için bir müze kurulmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda ilk aşamada Ankara Kalesi’nin Akkale Burcu müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yerlerin yeterli gelmemesi üzerine yeni bir müze alanı arayışına girişilmiş ve bu kapsamda atıl durumda bulunan Mahmutpaşa Bedesteni ve Kurşunlu Han’ın yenilenerek müze olarak kullanılması çalışmalarına başlanmıştır.

1938 yılında başlayan restorasyon çalışmaları tam anlamıyla 1968 yılında bitmiştir. Bununla birlikte hanların onarımı devam ederken, 1943 yılında onarımı biten bedestenin orta mekanı ziyarete açılmıştır.

Müzenin Hikayesi

Hattilere Ait Olan Ancak Daha Çok Hititler ile İlişkilendirilen Geyik Figürlü Güneş Kursu

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 1869 yılında kurulan ve Osmanlı Devleti döneminde kurulmuş olan Müze-i Hümayun’u yani İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni bir kenara koyarsak, en eski ve köklü müzelerimizden birisidir ve cumhuriyetin ilk kültürel kazanımlarından birisidir. 

Binaların bizzat kendisinin yüzlerce yıllık tarihi eserler olması bir yana, Anadolu’nun hemen her yerinden, hemen her uygarlıktan, hemen her zaman diliminden çok özel eserler içermektedir. Bu özellikleri nedeniyle de, Anadolu Medeniyetleri Müzesi İsviçre’nin Lozan kentindeki etkinlikte 68 aday müze arasında birinci seçilmiş ve 1997 yılında Avrupa Müze Forumu tarafından “Avrupa’da Yılın Müzesi” olarak ilan edilmiştir.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, bunun dışında, yurtdışına kaçırılmış ve ait olduğu yer olan Uşak Müzesi’ne dönmeden önce Ankara’da misafir olan ünlü Karun Hazineleri gibi eserlere de ev sahipliği yapmıştır.

Yine Bugünkü Kazakistan’da Esik Kurgan’ından çıkarılan ve 18-23 yaşında bir prense ait olduğu tahmin edilen Altın Elbiseli Adam da, yakın dönemde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmiştir.

Bu sergilerden de anlaşılabileceği üzere Anadolu Medeniyetleri Müzesi, ülkemizin en önemli müzelerinin başında gelmektedir.

Müzenin Özellikleri

Hattilere Ait Olan Ancak Daha Çok Hititler ile İlişkilendirilen Güneş Kursu

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, üst sergi alanı, alt sergi alanı ve orta kısımda bulunan taş eserler sergisi bulunmaktadır.

Üst kısımdaki sergi alanında

  • Paleolitik Çağ,
  • Neolitik Çağ,
  • Kalkolitik Çağ,
  • Eski Tunç Çağı,
  • Asur Ticaret Kolonileri Çağı,
  • Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı,
  • Frig Krallığı,
  • Geç Hitit Krallığı,
  • Urartu Krallığı,
  • Lidya Krallığı,

dönemlerine ilişkin eserler, alt kısımda ise Çağlar Boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri, orta kısımda ise Anadolu’da bulunan Luviler ve Hititler gibi farklı Anadolu uygarlıklarına ait taş eserler yer almaktadır.

Dikkat Çeken Eserler

Hitit Eseri, Hitit Tanrısı Teşup’un Boğaları Hurri ve Şerri

Medeniyetler beşiği ve uygarlıklar merkezi olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde çok sayıda nadide ve önemli eser bulunmaktadır. Bu anlamda aralarında bir seçim yapmak oldukça zor. Bununla birlikte bu nadide eserlerden bendenizin dikkatini çeken eserlerden bir kısmı olan,

  • Leoparlı Tahta Oturan Kadın, Tanrıça Kybele Heykelciğini (Yukarıda),
  • Çatalhöyük kazılarından elde edilmiş leoparlı kabartmalarını,
  • Hatti Güneş Kurslarını (Yukarıda),
  • İnandık Vazosunu (sşağıda),
  • Frig Ana Tanrıça Heykelini,
  • Kral Midas Heykelciğini,
  • Urartu Oturan Aslan Heykelciğini,
  • Hitit Tunç Tabletini,
  • Gordion Ahşap Masasını,
  • Emziren Kadın Heykelciğini,
  • Hitit Tanrısı Teşup’un İkiz Boğaları (Yukarıda),
  • Boğa Biçimli Törensel Kaplarını,
  • Kral Muttalu Heykelini,

mutlaka görmenizi ve incelemenizi tavsiye ettiğimizi söylebiliriz.

Sözün Özü

Hititlerin Hanhana Adlı Kült Merkezinde Bulunan İnandık Vazosu

Daha önce, yurtdışına kaçırılmış ve uzun uğraşlarla geri dönmüş Karun Hazinelerine de ev sahipliği de yapmış, hem Türkiye’nin tarihi açısından hem de insanlık tarihi açısından oldukça çok sayıda ve yüksek değerde eser içeren Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni, mutlaka ama mutlaka ama mutlaka (evet mutlaka) görmeniz gerekmekte. Kişisel kanaatime göre, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni gezmek için sadece Ankara’ya değil, Türkiye’ye bile gelinir ve bu müze bu gayretin hakkını misliyle vermektedir. Bendenizin ziyaret sayısı çift haneleri bulan ve bu satırları yazarken tekrar yüksek bir istekle ziyaret etmek istediğim bu müzeyi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni görmesi hararetle tavsiye ederim.

Künye

Adı, Anadolu Medeniyetleri Müzesi
İli, Ankara
İlçesi, Altındağ
Adres, Gözcü Sokak No: 2 Ulus
Konumu, 39°56’17.3″N 32°51’42.6″E
Telefon, 0 312 324 31 60
e-Posta, anadolumedmuzesi@kultur.gov.tr
Ziyaret Ücreti, 45 TL
MüzeKart, Geçerli
Konum Bilgileri

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni Daha Yakından Tanıyın

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Sanal Müze sayfası ile, oturduğunuz yerden neredeyse bütün müzeyi gezebilirsiniz. https://sanalmuze.gov.tr/TR-259961/anadolu-medeniyetleri-muzesi—ankara.html

Sanal ziyaret dışında da TRT2’nin Müzenin Yıldızları adlı yapımındaki Anadolu Medeniyetleri Müzesi tanıtımlarını izleyebilirsiniz…

Yazı Notları
İlk Yayın Tarihi, 03/09/2020
Son Güncelleme Tarihi, 04/09/2020
Boosted Uygulaması Ölçümüne Göre,
Çalışılan Gün, 3 gün
Çalışma Süresi, 3 saat 39 dakika

2 thoughts

    1. Ankara’da en çok gidilmesi gereken yerlerden birisi değil mi? Olabildiğince ziyaret etmeye çalışıyorum ben de… Şanslıyız böyle bir ülkemiz olduğu ve böyle bir müzemiz bulunduğu için…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir